Αγγελική Μαστρομιχαλάκη – Παντελής Ζούρας: «Δυο φορές το ’21»
Η Αγγελική Μαστρομιχαλάκη και ο Παντελής Ζούρας, εκπαιδευτικοί και οι δυο, τα τελευταία 20 χρόνια έχουν μια σταθερή παρουσία στον χώρο των γραμμάτων. Μας έχουν δώσει δείγματα γραφής τόσο στον χώρο των εκπαιδευτικών βιβλίων, όσο και σε εκείνον της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, η οποία μπορεί να συμπεριλάβει στο αναγνωστικό της κοινό και αναγνώστες κάθε ηλικίας. Εκτός από τα βιβλία τα οποία υπογράφει ο καθένας από τους δυο συγγραφείς ξεχωριστά, έχουν συνεργαστεί και στη συγγραφή αρκετών άλλων.
{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition
Έργο μιας συνεργασίας είναι και το τελευταίο βιβλίο τους, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Εν πλω, με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Τίτλος του βιβλίου: Δυο φορές το ’21. Ένας τίτλος ευφάνταστος, ο οποίος προκαλεί και προσκαλεί να ανακαλύψει κανείς τι ακριβώς μπορεί να εμπεριέχεται στις σελίδες του βιβλίου.
Ο πρόλογος από τον Δρα Στέφανο Καβαλλιεράκη, διευθυντή του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, και το σύντομο σημείωμα των συγγραφέων στην αρχή του βιβλίου κάνουν σαφές ότι αυτό το οποίο ακολουθεί είναι «σύντομα πορτρέτα» εκείνων οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση του 1821, τον αγώνα για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό και την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους των Ελλήνων.
Οι συγγραφείς επέλεξαν 21 άντρες και 21 γυναίκες. Όπως τονίζουν: «Η επιλογή των προσώπων έγινε μετά από μακροχρόνια και πολύ προσεκτική μελέτη των πηγών που μας ενέπνευσαν να καταγράψουμε τις ιστορίες τους».
21 άντρες: Υψηλάντης, Κολοκοτρώνης, Ρήγας Φεραίος, Αθανάσιος Διάκος, Παπαφλέσσας, Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’… Τα ονόματα των περισσοτέρων είναι γνωστά, τους έχουμε συναντήσει στα βιβλία της ιστορίας, άσχετα αν πολύ λίγα απομένουν στη μνήμη μας από ένα μάθημα ιστορίας του σχολείου.
{jb_quote} Μας δίνουν ένα βιβλίο με το «άρωμα του κλασικού». {/jb_quote}
Αντιθέτως, ελάχιστα γνωστά είναι τα ονόματα από τις 21 γυναίκες τις οποίες «προσωπογραφούν» οι δυο συγγραφείς κι ακόμη λιγότερο γνωστή η δράση τους πριν από την Επανάσταση, κατά τη διάρκειά της αλλά και μετά. Πράξεις για τις οποίες οι γυναίκες αυτές δεν χρειάστηκε να μπουν κάτω από το λάβαρο κανενός φεμινιστικού κινήματος, προκειμένου να αποτελέσουν πρωτοπορία στην ανδροκρατούμενη εποχή τους. 21 γυναίκες, οι οποίες συμμετείχαν στον ξεσηκωμό κι αγωνίστηκαν άλλοτε με το σπαθί κι άλλοτε σε αγώνες κοινωνικούς, μανάδες, σύζυγοι, αγαπημένες. Γυναίκες πρότυπα των οποίων η αναφορά αποσύρει τα πέπλα της λήθης από την ουσιαστική συμμετοχή τους στον αγώνα για τη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας και τις τοποθετεί ισότιμα πλάι στους άντρες αγωνιστές.
Αυτή η ισορροπία συνιστά δικαιοσύνη και αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά του βιβλίου, παράλληλα με τη σημειολογία της «επαναστατικής προκήρυξης» του Ρήγα Φεραίου και την αναφορά στους «δασκάλους του γένους» και τη σημασία της παιδείας, την οποία κήρυττε ο Κοσμάς ο Αιτωλός: «…Ανοίξτε σχολεία [...] Να βάλετε όλοι σας για να σπουδάζουν όλα τα παιδιά χωρίς να πληρώνουν […] Καλύτερα να έχεις στη χώρα σου σχολείο ελληνικό, παρά να έχεις βρύσες και ποταμούς, γιατί η βρύση ποτίζει το σώμα, ενώ το σχολείο ποτίζει την ψυχή».
Το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου αναφέρεται στους γελεκτζήδες. Πόσοι άραγε από μας γνωρίζουν για τα παιδιά και τους έφηβους με τα γιλέκα στο πολιορκημένο Μεσολόγγι; Φοβάμαι ελάχιστοι, για να μην πω κανείς. Κι όμως, καθένα απ’ αυτά τα παιδιά υπήρξε ένας δικός μας μικρός Γαβριάς, σαν κι εκείνον στους Άθλιους του Ουγκό, ο οποίος έτρεχε να βοηθήσει από οδόφραγμα σε οδόφραγμα στο επαναστατημένο Παρίσι: «Και παραπίσω τα παιδιά με τα σπαθιά βγαλμένα. Να στέκονται, να πολεμούν, να βοηθούν τους άλλους».
Αποσπάσματα από ποιήματα, δημοτικά τραγούδια, αποφθέγματα διανθίζουν τα κείμενα και σηματοδοτούν την κάθε «προσωπογραφία».
Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, η Αγγελική Μαστρομιχαλάκη και ο Παντελής Ζούρας έχουν γράψει βιβλία εκπαιδευτικά και λογοτεχνικά. Στο Δυο φορές το ’21 επιχειρούν να κάνουν έναν συνδυασμό και των δυο. Δύσκολο εγχείρημα, αν σκεφτεί κανείς ότι έπρεπε να συμπεριληφθούν σε όσο το δυνατόν πιο μικρά και «ευκολοδιάβαστα» κείμενα, ιδέες και γεγονότα ιστορικά, αναλύσεις χαρακτήρων και συνέπειες πράξεων. Αποτέλεσμα: Μας δίνουν ένα βιβλίο με το «άρωμα του κλασικού».
Η εικονογράφηση του Σπύρου Ζαχαρόπουλου δένει αριστοτεχνικά με το κείμενο. Ο ίδιος αναφέρει στο βιογραφικό του ότι στα παιδικά του χρόνια οι «ήρωες» δέσποζαν στις αίθουσες των σχολείων και καταλήγει: «Σε αυτό το βιβλίο, διακόσια χρόνια πλέον μετά την Επανάσταση, ξανάζησα τον οίστρο των παιδικών μου χρόνων».
Δυο φορές το ’21
21 ήρωες και 21 ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821
Αγγελική Μαστρομιχαλάκη – Παντελής Ζούρας
Εικονογράφηση: Σπύρος Ζαχαρόπουλος
Εν πλω
σ. 120
ISBN: 978-960-619-073-5
Τιμή: 17,00€
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Πέτρος Φιλιππίδης: «Σεβαστείτε τη σύζυγό μου και το παιδί μας»
- 8 λέξεις: Τι ζητάει επιτακτικά ο Σίμος από τον Άκη Αρώνη;
- 10 αγαπημένα, χειμωνιάτικα αρώματα για να αγοράσεις στις εκπτώσεις
- Poor Things: Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου με την Έμμα Στόουν
- Πώς θα κάνεις τα μαλλιά σου να δείχνουν υπέροχα σε λιγότερο από δέκα λεπτά
- Τα απομνημονεύματά μου
- Παίκτες με τα θέλω του Μπόλονι, αλλά ο καλύτερος δεν ήρθε στο 90!
- Ήλιος: Η Εύα ρισκάρει για να ζήσει την παράνομη σχέση της με τον Μάρκο
- Μιχάλης Ιγνατίου – Νίκος Μελέτης: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
- «Η τέχνη μάς ζητά να συνειδητοποιούμε το ειδικό και το παγκόσμιο, την ίδια στιγμή.» Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ πιστεύει στην επιστροφή στην αίθουσα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Diastixo
- Τα απομνημονεύματά μου
- Μιχάλης Ιγνατίου – Νίκος Μελέτης: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
- Ο γιος του Τραμπ, το «1984» και η οργουελική ειρωνεία
- Μισέλ Φάις: «Η Ερευνήτρια»
- Θοδωρής Καρέλλας – Θανάσης Χουλιαράς: «Κακή φωτιά»
- Θεόδωρος Φλωρίδης: «Υποστήριξη και ασφάλεια των μαθητών με αναπηρία»
- Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Ανήσυχα άκρα»
- Αλέξανδρος Καψοκόλης
- Τα ελεύθερα e-books που διάβασαν οι Έλληνες το 2020
- Νότης Μαυρουδής: «Ξαφνικοί επισκέπτες»
- Τελευταία Νέα Diastixo
- Αγγελική Μαστρομιχαλάκη – Παντελής Ζούρας: «Δυο φορές το ’21»
- Τα ευτράπελα της διαφήμισης στο πέρασμα των χρόνων
- Το τέρας των Χόκλαϊν
- Μπάιρον
- Αλέξανδρος Καψοκόλης
- «Ευγενία Γκραντέ» του Ονορέ ντε Μπαλζάκ
- «Ο Όρσον, η Λουσίλ, ο Ντέζι και ένα όπλο… (Όρσον Γουέλς)» του Πέτρου Γκάτζια
- «Βλέπω τα μάτια σου στο τζάμι» του Νίκου Πετρέλλη
- «Έλληνες αεί παίδες» του Μ. Γ. Μερακλή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων: «Διονύσιος Σολωμός – “Ύμνος εις την Ελευθερίαν”»
- Η Μάγια Αγγέλου γίνεται… κούκλα Barbie
- Μαριλένα Παπαϊωάννου: «Ένα πιάτο λιγότερο»
- Charlie Mackesy: «Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο»
- Σοφία Σακελλαρίου: «“Από την τέφρα μου ίχνος να μη φυλαχτεί”: Διαθήκες»
- Πωλητήριο στο σπίτι του Τέρι Πράτσετ έναντι 800.000 λιρών
- Π. Παμπούδη, Δ. Φιλιππίδης, Α. Παπαϊωάννου, Π. Χάντκε ✏️ 28+ νέα θέματα από το Diastixo.gr
- Amazon και εκδοτικοί οίκοι κατηγορούνται για «συνωμοσία» γύρω από τα e-books