Αντιδράσεις εκδοτών και συγγραφέων σχετικά με τη δημιουργία του νέου φορέα βιβλίου

16:47 9/5/2024 - Πηγή: Diastixo

Τα σωματεία εκδοτών και η Εταιρεία Συγγραφέων εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τον τρόπο με τον οποίο έχει δρομολογηθεί μέχρι στιγμής η ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, η Εταιρεία Συγγραφέων απέστειλε την ακόλουθη επιστολή:

Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Θέλουμε να εκφράσουμε την εντονότατη διαμαρτυρία μας, διότι η Εταιρεία

Συγγραφέων, το ιστορικό αυτό σωματείο, δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στην πρόσφατη διαβούλευση για το νομοσχέδιο «Δημιουργική Ελλάδα: Ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις σύγχρονου πολιτισμού», το Ε’ μέρος του οποίου αφορά το «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού».

Θεωρούμε ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου φορέα θα πρέπει να διασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή συγγραφέων και εκδοτών, οι οποίοι είναι ουσιαστικά οι συνδημιουργοί του βιβλίου, και όχι να περιορίζεται σε έναν και μόνο εκπρόσωπο συγγραφέων/μεταφραστών, σε έναν και μόνο εκπρόσωπο εκδοτών.

Συναφές προς το παραπάνω είναι το γεγονός ότι το Δ.Σ. θα πρέπει να συγκροτείται από πρόσωπα με άριστη γνώση των πολλαπλών θεμάτων του βιβλίου, με επιστημοσύνη και εμπειρική γνώση, που είναι απαραίτητο να εξασφαλίζονται με διαφανείς διαδικασίες και μετρήσιμα κριτήρια.

Οι πόροι και τα έσοδα του «ΕΛ.Ι.ΒΙ.Π» χρειάζεται να είναι επαρκείς, ώστε ο νέος φορέας να χαράξει πολιτική και στρατηγικές προώθησης του βιβλίου στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Είναι απαραίτητη η εξασφάλιση κονδυλίων για τη διείσδυση της λογοτεχνίας στις αγορές του εξωτερικού, καθώς και μία οργανωμένη στρατηγική προώθησής της.

Δεν αρκούν προγράμματα όπως το GREEKLIT αν τα μεταφραζόμενα βιβλία μας παραμένουν στα ράφια των εκδοτών και των συγγραφέων. Η λογοτεχνία είναι ισχυρό όπλο για την εξωτερική πολιτική, όπλο το οποίο ως χώρα δεν έχουμε εκμεταλλευτεί επαρκώς.

Οι συγγραφείς ζητάμε, επιτέλους, να υπάρξει μια στιβαρή και συνεπής πολιτική για το βιβλίο.

Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου:

Οι Εκδότες Βιβλίου διαψεύδουν τον Υφυπουργό Πολιτισμού Χρίστο Δήμα: Όλα τα Σωματεία των Εκδοτών από κοινού ζήτησαν και ζητούν αυξημένη εκπροσώπηση στο ΔΣ του νέου φορέα Βιβλίου.

Τον Φεβρουάριο του 2023, ο τότε Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης μαζί με την Υπουργό Λίνα Μενδώνη κάλεσαν όλα τα σωματεία εκδοτών και τους ζήτησαν τις θέσεις τους για τον νέο φορέα βιβλίου, τις οποίες και κατέθεσαν σε κοινή τους επιστολή στις 6 Μαρτίου 2023.

Σε αυτή την επιστολή, όλα τα σωματεία εκδοτών ζητούν εκπροσώπηση του κλάδου των εκδοτών στο ΔΣ του νέου φορέα βιβλίου σε ποσοστό 40%.

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, ο κύριος Δήμας σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή στο ΣΚΑΪ, απαντώντας σε τοποθέτηση του προέδρου της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου που έγινε νωρίτερα στην ίδια εκπομπή αναφορικά με το αίτημα των εκδοτών για αυξημένη εκπροσώπηση στον νέο φορέα βιβλίου, ισχυρίστηκε ότι οι εκδότες είναι κατακερματισμένοι και δεν θέλουν όλοι το ίδιο. Ο ισχυρισμός του διαψεύδεται από την επιστολή που μας ζητήθηκε από τον προκάτοχό του και την οποία σας επισυνάπτουμε. Ο κ. Δήμας διαψεύδεται επίσης και από τη διαδικασία της διαβούλευσης αφού όλα τα σωματεία και όχι κάποια, όπως τόνισε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, ζήτησαν εκπροσώπηση 40% των εκδοτών στο ΔΣ.

Είναι δυνατόν να υπάρχει μόνο ένας εκδότης στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το Βιβλίο; Είναι δυνατόν να σχεδιάζεται η πολιτική βιβλίου και οι πολιτικές φιλαναγνωσίας ερήμην των εκδοτών, αυτών δηλαδή που επιλέγουν τα βιβλία, επενδύουν σε αυτά και τα κυκλοφορούν; Δυστυχώς, απ’ ό,τι φαίνεται οι υπόλοιποι θα είναι της αρεσκείας του Υφυπουργού.

Ζητούμε μεγαλύτερη εκπροσώπηση του κλάδου των εκδοτών στο καινούργιο ΔΣ του νέου φορέα βιβλίου!

Keywords
Τυχαία Θέματα