Ηνωμένο Βασίλειο: «Σαρώνει» και το δεύτερο βιβλίο του Ρίτσαρντ Όσμαν

Εντυπωσιακές πωλήσεις πραγματοποίησε μέσα στις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του στο Ηνωμένο Βασίλειο το δεύτερο μυθιστόρημα του Ρίτσαρντ Όσμαν, με τίτλο The Man Who Died Twice, το οποίο αποτελεί συνέχεια του επιτυχημένου Η Λέσχη Φόνων της Πέμπτης (μτφρ. Αύγουστος Κορτώ, Εκδόσεις Ψυχογιός 2021). Σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen BookScan, μέσα σε τρεις μέρες το βιβλίο πούλησε 114.202 αντίτυπα, ξεπερνώντας κατά πολύ το πολυαναμενόμενο τρίτο μυθιστόρημα της Σάλι Ρούνεϊ, Beautiful

World, Where Are You, που στην πρώτη του εβδομάδα πούλησε 46.065 αντίτυπα.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Μάλιστα, η επίδοση αυτή του νέου βιβλίου του Όσμαν το τοποθετεί ανάμεσα στα πιο γρήγορα μπεστ σέλερ στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια που οι πωλήσεις καταγράφονται από τη Nielsen BookScan. Τα μόνα βιβλία που πούλησαν περισσότερα αντίτυπα στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας τους ήταν το Χαμένο σύμβολο του Νταν Μπράουν (550.946 αντίτυπα), το Inferno, επίσης του Νταν Μπράουν (228.961 αντίτυπα), το Βάλε ένα φύλακα της Χάρπερ Λι (168.455 αντίτυπα) και το Ένας ξαφνικός θάνατος» της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (124.603 αντίτυπα).

Ο Φίλιπ Στόουν της Nielsen Book Research χαρακτήρισε τον Όσμαν «εκδοτικό φαινόμενο», σχολιάζοντας: «Έχουμε δει θεαματικά επιτυχημένους τίτλους να εμπνέουν μακροπρόθεσμες τάσεις στην αστυνομική λογοτεχνία, όπως η επιτυχία του Στιγκ Λάρσον, που οδήγησε σε “έκρηξη” του σκανδιναβικού νουάρ, το Κορίτσι που εξαφανίστηκε [της Γκίλιαν Φλιν] και το Κορίτσι του τρένου [της Πόλα Χόκινς], που ενίσχυσαν την αγορά των ψυχολογικών θρίλερ… Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η επιτυχία του Όσμαν θα οδηγήσει σε μία πληθώρα από χαλαρά αστυνομικά βιβλία».

Ο Ρίτσαρντ Όσμαν ήταν ήδη γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο ως τηλεπαρουσιαστής, όταν αποφάσισε να γράψει τη Λέσχη Φόνων της Πέμπτης. Όμως η επιτυχία του μυθιστορήματός του ήταν ανέλπιστη, καθώς εκτοξεύτηκε αμέσως στην κορυφή της λίστας των ευπώλητων στην πατρίδα του, ενώ αγαπήθηκε πολύ και σε πολλές άλλες χώρες όπου κυκλοφόρησε. Πλέον, η Λέσχη Φόνων της Πέμπτης έχει πάρει τον δρόμο της κινηματογραφικής της μεταφοράς – ο Στίβεν Σπίλμπεργκ εξασφάλισε τα δικαιώματα. Ωστόσο, παρά τη μεγάλη του επιτυχία, ο ίδιος φαίνεται προσγειωμένος.

«Έχω περάσει πολλά στη δημιουργική μου ζωή, με εξαιρετικές τηλεοπτικές εκπομπές που απέτυχαν και με όχι και τόσο εξαιρετικές που πέτυχαν, οπότε σπάνια με εκπλήσσει οτιδήποτε. Σκέφτομαι “τι υπέροχο που συνέβη αυτό το πράγμα και μου κάνουν τόσο όμορφα σχόλια στον δρόμο”, όμως συμφωνώ με τον Κίπλινγκ πως, όσον αφορά την επιτυχία και την αποτυχία, πρέπει να τις αντιμετωπίζεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο», δήλωσε στο BBC ο Όσμαν. Αναφορικά με τα μηνύματα που θέλει να περάσει με το έργο του, ο συγγραφέας στάθηκε στο δόγμα «show don’t tell» του Χόλιγουντ, που σημαίνει: μην κάνεις κήρυγμα στους άλλους, αλλά δείξε τους τον κόσμο όπως νομίζεις ότι είναι και τον κόσμο όπως θα ήθελες να είναι. «Θεωρώ ότι όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι – υπάρχει πολύς πόνος στον κόσμο και οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να απαλύνουμε τον πόνο των άλλων πιθανότατα αξίζει να το κάνουμε. Προσπάθησε να αφήσεις τον κόσμο καλύτερο απ’ όσο τον βρήκες. Αυτή ήταν πάντα η άποψή μου – ζήσε με αγάπη, προσπάθησε να ενεργείς με αγάπη και προσπάθησε να κάνεις τον κόσμο λίγο καλύτερο», επισήμανε.

Η ελληνική έκδοση του δεύτερου βιβλίου του Όσμαν αναμένεται από τις Εκδόσεις Ψυχογιός τον Μάιο του 2022.

Keywords
Τυχαία Θέματα