Ο Γερμανός καθηγητής Φιλοσοφίας Κρίστοφ Χορν στη Θεσσαλονίκη, 16/1

22:26 4/2/2025 - Πηγή: Diastixo

Το αναγνωστικό κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον Christoph Horn (Κρίστοφ Χορν), καθηγητή Πρακτικής Φιλοσοφίας και Φιλοσοφίας της Αρχαιότητας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, στις 19:00, στο Αμφιθέατρο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του Α.Π.Θ., με αφορμή την παρουσίαση του συλλογικού τόμου Πλάτων, ένα εγχειρίδιο: Βίος-Έργο-Επίδραση, τον οποίο έχει επιμεληθεί από κοινού με τους καθηγητές Jörn Müller και Joachim Söder.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν, εκτός από

τον Κρίστοφ Χορν, η Μαρία Λιάτση, καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Α.Π.Θ., και ο Θεόκριτος Κουρεμένος, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Α.Π.Θ.

Το βιβλίο, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις University Studio Press, σε επιμέλεια της Μαρίας Λιάτση, αποτελεί ένα πολύτιμο εγχειρίδιο και έναν μοναδικό στα ελληνικά γράμματα ολοκληρωμένο οδηγό γύρω από τη ζωή και το έργο του Πλάτωνα, αλλά και γύρω από την επίδρασή του στη μεταγενέστερη φιλοσοφική σκέψη μέχρι σήμερα. Γραμμένο από μια πλειάδα ειδικών μελετητών, προσφέρει μια εμπεριστατωμένη και διεισδυτική εποπτεία όλων των γνωστικών πεδίων της σκέψης του Πλάτωνα (Οντολογία, Λογική, Γνωσιοθεωρία, Ψυχολογία, Ηθική και Πολιτική Φιλοσοφία, Κοσμολογία, Θεολογία, Παιδαγωγική, Αισθητική κ.ά.), την εντάσσει με ακρίβεια στα ιστορικοφιλοσοφικά της συμφραζόμενα, αναλύει σε βάθος όλες τις θεμελιώδεις έννοιες της διδασκαλίας του, ενώ λαμβάνει υπόψη όχι μόνο το φιλοσοφικό, αλλά και το λογοτεχνικό ειδικό βάρος του πλατωνικού έργου. Η βιβλιογραφική ενημέρωση γύρω από κάθε ειδικό θέμα είναι άψογα επιλεγμένη και απολύτως σύγχρονη. Το βιβλίο συμπληρώνει ένα σημαντικό κενό στον ελληνόφωνο χώρο και συνιστά ένα βασικό και εύχρηστο εργαλείο για όλους όσοι ενδιαφέρονται για κάποιες από τις πολλαπλές πτυχές του κορυφαίου έργου του Πλάτωνα. Στην ελληνική έκδοση έχει προστεθεί σημαντικό μέρος των πρωτοτύπων έργων του φιλοσόφου, προκειμένου ο αναγνώστης / η αναγνώστρια να έχει πρόσβαση στα πιο αντιπροσωπευτικά του κείμενα (Ευθύφρων, Απολογία Σωκράτους, Λύσις, Μένων, Φαίδων, Φαίδρος, Συμπόσιον, Πολιτεία, Θεαίτητος, Τίμαιος, Επιστολή Ζ’).

Keywords
Τυχαία Θέματα