Βασίλης Τσιαμπούσης: «Ο κήπος των ψυχών»
Συνεχίζοντας την πορεία του, η οποία από την αρχή της σχεδόν σηματοδότησε τις πιο ιστορικές στιγμές του νεότερου ελληνισμού, δηλαδή την εθνική αντίσταση και τον εμφύλιο πόλεμο, ο σημαντικός συγγραφέας Βασίλης Τσιαμπούσης καταθέτει την παρούσα νουβέλα προσβλέποντας σε μια ακόμη διακριτή παράμετρο, που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πληρέστερη κατανόηση εκείνης της περιόδου. Πράγματι, και με βάση το γεγονός ότι ο ίδιος έχει μελετήσει βαθιά μια εποχή στην οποία ακόμη και οι πρωταγωνιστές ή έστω οι συμμετέχοντες –τα προηγούμενα χρόνια, όχι σήμερα, αφού πια έχουν απέλθει–
{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}
Είναι γεγονός ότι στην πεζογραφία του Τσιαμπούση συναντάμε πολλές χιουμοριστικές και σατιρικές συνισταμένες, πολλάκις έχουμε γελάσει με τις απίστευτες σκηνές που παραθέτει. Στο παρόν βιβλίο το χιούμορ λείπει ενδεικτικά. Έτσι, καλυπτόμαστε από τη σκοτεινή ατμόσφαιρα του πολέμου, των εκτελέσεων, των βασανιστηρίων, της πείνας που δοκιμάζει τους ανθρώπους, εν ολίγοις των θανάτων, που όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά βιώνουν. Δεν παίζει κανείς λοιπόν με τη γραφή του Τσιαμπούση, η οποία παρά τον εντελώς απλό τρόπο παράθεσης, παρά την καθημερινή γλώσσα και δομή που στήνεται, δημιουργεί ένα χαοτικό σκηνικό, το οποίο λειτουργεί με βάση την τραγικότητα των όσων έζησαν άτομα που η μοίρα τους η ιστορική τα τοποθέτησε στη συγκεκριμένη περίοδο, δίνοντας ώθηση στην πατρίδα μας, που χρειάστηκε όμως πολλές δεκαετίες για να σταθεί στα πόδια της και να ξεπεράσει τα εμφύλια πάθη. Ακόμη και όταν το βιβλίο προχωράει έως και πενήντα χρόνια μετά, όταν δηλαδή μια χαρακτηριστική ηρεμία απλώνεται πάνω του, τα βιώματα εκείνα όχι απλώς δεν εξαλείφονται, αλλά παραμένουν στεγανά και σχεδόν αθεράπευτα. Οι παιδικές φιλίες ξαναζωντανεύουν, σύζυγοι μπαίνουν στο πλάνο, τέκνα σπουδάζουν και δημιουργούν προσωπικές ερωτικές σχέσεις, η νοσταλγία για τους γονείς παραμένει ζεστή, οι ανθρώπινες επαφές που ξεκίνησαν στην Κατοχή βρίσκουν δικαίωση. Άρα, το «σπασμωδικό» της αφήγησης, το ανά μέρος μυθικό πρόσταγμα, το σε κεφάλαια «τεμαχισμένο» δομικό αποτύπωμα, μπορούν, μέσα σε ελάχιστες σελίδες, να δώσουν ένα συνολικό αποτέλεσμα σε χρονικό βάθος και σε περιορισμένο χώρο, τέτοιο που πραγματικά συγκινεί, σαγηνεύει, συναρπάζει και εν κατακλείδι υπενθυμίζει πως όταν βρισκόμαστε σε άσχημη κατάσταση, κάτι δεν λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας και αυτό είναι το γεγονός ότι σήμερα ζούμε όπως ζούμε γιατί ακριβώς οι προγονοί μας έζησαν χειρότερα και αγωνίστηκαν για αυτόν ακριβώς τον λόγο, δηλαδή για να είμαστε πάνω απ’ όλα ελεύθεροι, σε δημοκρατία, σε πρόσβαση στα ιδεώδη, μακριά από τη φτώχεια και την ανέχεια.
{jb_quote}Με τον Κήπο των ψυχών φτάνει στην κορύφωση μιας πορείας, η οποία ούτως ή άλλως υπήρξε ποιοτική.{/jb_quote}
Παρότι ο ήρωας της νουβέλας γεννήθηκε το 1929 και ο συγγραφέας Βασίλης Τσιαμπούσης το 1953, έχω την αμυδρή εντύπωση (μου την ενισχύει και η πρωτοπρόσωπη αφήγηση) πως πολλά στοιχεία και των δυο είναι κοινά. Έχω δηλαδή τη σκέψη πως ο δημιουργός έβαλε στο κείμενο και δικές του προσλαμβάνουσες και συνεικόνες, κάτι δηλαδή που του διηγήθηκε ο πατέρας του, ένας θείος του, κάποιος μεγαλύτερος εν πάση περιπτώσει, τα βιβλία τα ίδια, και ότι η ιστορία δεν είναι παντελώς φανταστική. Όλοι μας μαθαίνουμε πράγματα για εκείνες τις περιόδους από δικούς μας που τα έζησαν, άρα ένας πεζογράφος μπορεί άριστα να ενσωματώσει εκεί προσωπικά του τραύματα, εμπειρίες, μανίες, εμμονές ή ακόμη και πάθη. Προς επίρρωση αυτού που υποστηρίζω έρχεται η άποψη που λέει ότι οι συγγραφείς ουσιαστικά καταγράφουν στο όνομα των ηρώων τους τον ίδιο τους τον εαυτό. Άρα όποια φιλία κι αν αναπτύχθηκε, όποιοι θάνατοι και αν υπήρξαν, όποιες συνθήκες και αν οι ήρωες άντεξαν και κρατήθηκαν στη ζωή, ίσως παραλληλίζονται με μια εικοσιπενταετία αργότερα, με ένα τέταρτο του αιώνα ανθρώπινη δοκιμασία και δοκιμή.
Ένα ακόμη συναρπαστικό βιβλίο, η πρώτη νουβέλα έπειτα από συλλογές διηγημάτων, μυθιστορήματα και ένα θεατρικό του συγγραφέα Βασίλη Τσιαμπούση, και αυτό ενταγμένο στη γενικότερη συλλογιστική του, και αυτό στηριγμένο σε ιστορικές πτυχές της σύγχρονης Ελλάδας. Έχοντας παρακολουθήσει ολόκληρο το έργο του Δραμινού δημιουργού (και έχοντας μάλιστα γράψει κριτικές για κάποια από τα βιβλία του) μπορώ αβίαστα να πω ότι: Με τον Κήπο των ψυχών φτάνει στην κορύφωση μιας πορείας, η οποία ούτως ή άλλως υπήρξε ποιοτική. Η έντονη δε ευαισθησία του για τους Εβραίους, τόσο της πόλης του, όσο και της χώρας, όσο και ολόκληρης της Ευρώπης, οι οποίοι υπέστησαν τα πάνδεινα, έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, οι περισσότεροι δε και τη ζωή τους στα κολαστήρια της Βόρειας Ευρώπης, φανερώνει πως (έστω και αν σήμερα ο αντισημιτισμός απασχολεί μόνο τους συνωμοσιολόγους) ο ίδιος είναι αληθινά ένας προοδευτικός άνθρωπος, ένας υπεύθυνος χαρακτήρας, μια προσωπικότητα που κινείται στα όρια της λογοτεχνικής ειλικρίνειας.
Ο κήπος των ψυχών
Βασίλης Τσιαμπούσης
Βιβλιοπωλείον της Εστίας
σ. 144
ISBN: 978-960-05-1827-6
Τιμή: 12,00€
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Φάρμα: Έξαλλος ο Σάκης Τανιμανίδης – «Δεν είναι δυνατόν, μου γυρίζει το μυαλό»
- Survivor: Δεν άρεσαν στην Μυριέλλα Κουρεντή όσα άκουσε για τον Γιώργο Κατσαούνη
- “Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας”. Σε ποιον πολιτικό, ανήκει η φράση που όλοι νομίζουν ότι είναι κινηματογραφική ατάκα
- Τάσεις στα βερνίκια νυχιών για χειμώνα 2022 | ediva.gr
- 7 fashion films και σειρές που πρέπει να δεις μετά το «House Of Gucci»
- Προσφορά από την Alpha Bank της έκδοσης «Το ελληνικό τραγούδι από το 1821 έως τη δεκαετία του 1950»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Diastixo
- Προσφορά από την Alpha Bank της έκδοσης «Το ελληνικό τραγούδι από το 1821 έως τη δεκαετία του 1950»
- Άλκη Ζέη
- Κρίστοφερ Χίτσενς
- Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας Ανν Ράις (1941-2021)
- «Οι Εκδόσεις Δεσύλλας προτείνουν 5+1 νέα βιβλία που δεν πρέπει να χάσετε» του Αναστάση Δεσύλλα
- Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης: «Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα»
- Νίκος Μυλόπουλος: «Ερασιτέχνης σχοινοβάτης»
- Βασίλης Τσιαμπούσης: «Ο κήπος των ψυχών»
- Τα στατιστικά στοιχεία του 2020 για τις ελληνικές βιβλιοθήκες
- Τελευταία Νέα Diastixo
- Βασίλης Τσιαμπούσης: «Ο κήπος των ψυχών»
- Νίκος Μυλόπουλος: «Ερασιτέχνης σχοινοβάτης»
- Τα στατιστικά στοιχεία του 2020 για τις ελληνικές βιβλιοθήκες
- Κώστας Βάρναλης
- Ουίλιαμ Σόμερσετ Μομ
- Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης: «Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα»
- «Οι Εκδόσεις Δεσύλλας προτείνουν 5+1 νέα βιβλία που δεν πρέπει να χάσετε» του Αναστάση Δεσύλλα
- Προσφορά από την Alpha Bank της έκδοσης «Το ελληνικό τραγούδι από το 1821 έως τη δεκαετία του 1950»
- Άλκη Ζέη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Κρίστοφερ Χίτσενς
- Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας Ανν Ράις (1941-2021)
- V. Vondruška, Χ. Δημακοπούλου, Κ.Μ. Τσουνγκ, «Έξι στα Δώδεκα»
- Έλενα Κορδέλλα
- Ελένη Λιντζαροπούλου: «Παραλλαγές στο παράφορο»
- «Τα τοπία του μύθου – 3»: Έκθεση του Δημήτρη Καλοκύρη στην γκαλερί Zivasart
- Συγγραφέας στρέφεται κατά της Amazon για απάτη με βιβλία του
- Φρίντριχ Ντίρενματ