Κίνηση στους δρόμους της Αθήνας -Έτσι προκαλείται μποτιλιάρισμα χωρίς λόγο (video)

Μερικές φορές δημιουργείται μποτιλιάρισμα στους δρόμους των πόλεων χωρίς προφανή λόγο, ωστόσο ένα πείραμα από ερευνητές στην Ιαπωνία απέδειξε ότι αρκούν λίγοι λανθασμένοι χειρισμοί από μερικές δεκάδες οδηγούς.

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους των πόλεων έχει μετατραπεί σε ανυπόφορη καθημερινότητα για πολλούς οδηγούς, ενώ είναι υπεύθυνη για την απώλεια δεκάδων ωρών από τον διαθέσιμο χρόνο μας σε μηνιαία βάση, τις οποίες φυσικά ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να διαθέσει σε πιο δημιουργικές ασχολίες.

Σύμφωνα

με τα στοιχεία που συνέλεξε η TomTom και παρέθεσε ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ) στην ημερίδα της Δευτέρας 27 Ιανουαρίου, ο μέσος χρόνος που χρειάζεται κάποιος για να διανύσει 10 χιλιόμετρα στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι σχεδόν 30 λεπτά, ενώ χειρότερες επιδόσεις καταγράφουν μόλις λίγες πόλεις, όπως η Βαρκελώνη και το Λονδίνο.

Ένας από τους οδικούς άξονες όπου σημειώνεται καθημερινά το μεγαλύτερο μαρτύριο είναι ο Κηφισός, με τον πρόεδρο του ΣΕΣ, Θανάση Τσιανό, να αποκαλύπτει ότι από τις 3,5 εκατ. ώρες που χάνονταν μέσα στην κίνηση πριν από έξι χρόνια, το 2024 εκτιμάται ότι οι ώρες έφτασαν τις 6,5 εκατ.

Οι κυριότεροι λόγοι εξαιτίας των οποίων προκαλείται κίνηση στους δρόμους είναι ο μεγάλος όγκος οχημάτων, οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας, διάφορες βλάβες των οχημάτων που προκύπτουν στον δρόμο ή τα τροχαία ατυχήματα. Ωστόσο μερικές φορές τα αυτοκίνητα «κολλάνε» το ένα πίσω από το άλλο χωρίς προφανή λόγο, και μετά από λίγο, ξεκινούν και πάλι την πορεία τους, χωρίς κανείς να έχει καταλάβει για ποιον λόγο σταμάτησε η ομαλή ροή εξαρχής.

Αυτό είναιένα φαινόμενο που παρατηρείται κυρίωςστους αυτοκινητόδρομους και όσο και ανακούγεται περίεργο, οφείλεταιαποκλειστικά στη συμπεριφορά μερικώνοδηγών. Και αυτό γιατί δεν χρειάζονταιπαρά μερικές δεκάδες οδηγοί για ναπυροδοτήσουν αυτό το «αναίτιο»μποτιλιάρισμα, το οποίο ορισμένοιαποκαλούν το «φαινόμενο της κάμπιας».

Αυτοί οι οδηγοί αμελούν να τηρήσουν σωστή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, και αυτό έχει ως συνέπεια να αυξομειώνουν συχνά ταχύτητα χωρίς ουσιαστικό λόγο, ενώ όταν αλλάζουν λωρίδα επηρεάζουν και σε αυτή αρνητικά τη ροή της κίνησης των οχημάτων.

Εδώ και χρόνια γίνονται προσομοιώσεις που προσπαθούν να δείξουν πώς δημιουργείται μερικές φορές το μποτιλιάρισμα το οποίο δεν έχει προφανή λόγο, ωστόσο σε ένα πείραμα που διεξήχθη στην Ιαπωνία πριν από αρκετά πλέον χρόνια, μια ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου Nagoya της Ιαπωνίας, με επικεφαλής τον Akihiro Nakayama, απέδειξε ότι το μόνο που χρειάζεται για να εκκινήσει ένα μποτιλιάρισμα είναι τα συστατικά που αναφέραμε παραπάνω.

Το πείραμα διεξήχθη ως εξής: 22 αυτοκίνητα κινούνταν σε κύκλο μήκους 230 μέτρων, σε διάταξη το ένα πίσω από το άλλο. Τα αυτοκίνητα ξεκίνησαν με τους οδηγούς να ακολουθούν τους προπορευόμενους οδηγούς, διατηρώντας σταθερή ταχύτητα 30 χλμ./ώρα. Θεωρητικά, θα έπρεπε να βρίσκονται σε συνεχή, απρόσκοπτη κυκλοφορία, ωστόσο, όπως θα δείτε παρακάτω, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Δείτε τα αποτελέσματα του πειράματος στο παρακάτω video, το οποίο ακολουθείται από ένα δεύτερο video, που δείχνει σε πραγματικές συνθήκες πώς δημιουργείται το «φαινόμενο της κάμπιας».

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα