Αλλαγή ώρας 2024: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω για τη χειμερινή ώρα

Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή της ώρας έχει ξεκινήσει, καθώς την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2024, θα περάσουμε από τη θερινή στη χειμερινή ώρα. Όπως κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, τα ρολόγια θα πρέπει να γυρίσουν μια ώρα πίσω, δίνοντάς μας μια επιπλέον ώρα ύπνου. Συγκεκριμένα, στις 04:00 τα ξημερώματα, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δείχνοντας 03:00 π.μ., σηματοδοτώντας την έναρξη της χειμερινής ώρας.

Οι περισσότερες συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο, όπως κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές

και έξυπνα ρολόγια, αλλάζουν την ώρα αυτόματα. Ωστόσο, στις συσκευές που δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα, η αλλαγή θα πρέπει να γίνει χειροκίνητα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η αλλαγή αυτή της ώρας βασίζεται στην Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία καθορίζει τις διατάξεις για τη θερινή και χειμερινή ώρα. Η χειμερινή ώρα, επίσης γνωστή ως ηλιακή ώρα, διαρκεί για πέντε μήνες, ενώ η θερινή ώρα εφαρμόζεται για επτά μήνες.

Πώς καθιερώθηκε η αλλαγή ώρας

Η πρακτική της θερινής ώρας ξεκίνησε με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του φυσικού φωτός και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η πρώτη αναφορά σε μια τέτοια ιδέα έγινε από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, ο οποίος πρότεινε να ξυπνούν οι άνθρωποι νωρίτερα για να αξιοποιούν περισσότερο το φως της ημέρας. Παρ’ όλα αυτά, η εναλλαγή ώρας, όπως την ξέρουμε σήμερα, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1916, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην Ελλάδα, η θερινή ώρα εφαρμόστηκε δοκιμαστικά το 1932, αλλά εγκαταλείφθηκε σύντομα. Η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας μετά την ενεργειακή κρίση του 1973 ώθησε πολλές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να υιοθετήσουν τη θερινή ώρα το 1975. Από το 1996, ισχύει ενιαία πανευρωπαϊκή ρύθμιση, με τα κράτη-μέλη να γυρίζουν τα ρολόγια μία ώρα μπροστά την άνοιξη και πίσω το φθινόπωρο.

Αλλαγές και μελλοντική κατάργηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε το 2021 να δώσει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα κρατήσουν μόνιμα τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα, ωστόσο στην Ελλάδα η σχετική διαβούλευση αναβλήθηκε επ’ αόριστον, και το μέτρο συνεχίζει να εφαρμόζεται κανονικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα