Αντιδράσεις για την αύξηση του ποσού της Golden Visa στις 500.000 ευρώ

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην αγορά η εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για την αύξηση του ποσού που θα απαιτείται για τη χορήγηση Golden Visa στις 500.000 ευρώ από 250.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα.

Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η  Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος τονίζει ότι «η ενέργεια αυτή θα επιφέρει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμείτε, δηλαδή θα πιέσει προς τα πάνω τις τιμές των ακινήτων δεδομένου ότι οι αλλοδαποί επενδυτές

περισσότερο επηρεάζονται από τη σύγκριση των τιμών  τη Ελλάδας με τις τιμές των ακινήτων στην χώρα τους».

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία «με την αύξηση του απαιτούμενου ποσού της χορήγησης της χρυσής βίζας, η Ελλάδα χάνει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα ως πόλο επενδύσεων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι επενδυτές, οι οποίοι- ήδη όπως δείχνουν τα στοιχεία- είχαν αρχίσει να «γυρίζουν την πλάτη τους» στο πρόγραμμα Golden Visa σήμερα θα περιορισθούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας του μεγαλύτερου ποσού που απαιτείται και όπως λένε παράγοντες της αγοράς ακινήτων θα εστιάσουν σε ακριβές αγορές όπως τα Νότια Προάστια (κυρίως στην Αθηναϊκή Ριβιέρα) αλλά και σε επιλεκτικές τοποθεσίες των βορείων προαστίων.

Τα σημάδια κρίσης στις ξένες επενδύσεις μέσω της Χρυσής Βίζας είχε αρχίσει να διαφαίνεται τους προηγούμενους μήνες με το Σύλλογο Μεσιτών Αθήνας να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Καμπανάκι» κινδύνου αποτελούν και για τον κλάδο μας τα στοιχεία, που δείχνουν πως αρκετοί επενδυτές εγκαταλείπουν τη Χρυσή Βίζα και πωλούν το ακίνητο, που αγόρασαν στην Ελλάδα για να την αποκτήσουν.

«Με βάση τα επίσημα στοιχεία 544 επενδυτές επέλεξαν να «εγκαταλείψουν» τη Χρυσή Βίζα τους πιθανότατα για μια αντίστοιχη  άλλης… εθνικότητας και επενδύσεις πιο γρήγορες χωρίς γραφειοκρατία».

Να μην καταρρεύσει το οικοδόμημα σα χάρτινος πύργος

«Ως Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών – Αττικής θέλουμε να προειδοποιήσουμε για την τεράστια ζημιά που μπορεί να προκληθεί από τη μαζική φυγή επενδυτών, που αρχικά είχαν βρει δελεαστική την αγορά ενός ακινήτου στην Ελλάδα και στη συνέχεια είδαν την «ελληνική πραγματικότητα» στο κομμάτι των επενδύσεων.

«Οι μεσίτες από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του μέτρου άδραξαν την επαγγελματική ευκαιρία, αλλά φρόντισαν παράλληλα να προσφέρουν στους ενδιαφερόμενους αγοραστές από το εξωτερικό υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με τη μέγιστη αξιοπιστία καθώς εκείνοι έδιναν την πρώτη σημαντική εικόνα της χώρας μας στο θέμα της Χρυσής Βίζας.

«Εκτιμούμε πως όπως ο κλάδος των μεσιτών έπραξε τα μέγιστα ώστε να στεφθεί με επιτυχία ο θεσμός τη Χρυσής Βίζας, έτσι τώρα και οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας θα πράξουν όσα τους αναλογούν για να μην καταρρεύσει το οικοδόμημα αυτό σαν χάρτινος πύργος».

Μειώθηκαν κατά 544 στο πρώτο εξάμηνο του 2022

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των κατόχων αδειών παραμονής στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» έχει μειωθεί κατά 544 μετά το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης οι κάτοχοι στο τέλος Ιουνίου είχαν υποχωρήσει σε 9.075, έναντι 9.619 στο τέλος του φετινού Ιανουαρίου. Η μείωση αυτή παρατηρείται για πρώτη φορά από την έναρξη εφαρμογής του συγκεκριμένου προγράμματος, στα μέσα του 2014.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια του 2021 χορηγήθηκαν 1.035 νέες άδειες, αριθμός που ήταν υψηλότερος κατά 10,3% από το 2020, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στις 9.619 άδειες στο τέλος Ιανουαρίου του 2022.

Μείωση αδειών σε Κινέζους, Ρώσους και Τούρκους

Από τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης καταγράφονται σημαντικές μειώσεις αδειών, ιδίως μεταξύ των Κινέζων, των Ρώσων και των Τούρκων επενδυτών. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των Κινέζων κατόχων αδειών παραμονής υποχώρησε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου σε 5.949, από 6.391 στο τέλος Ιανουαρίου, μια μείωση κατά 442 άδειες, ή -7%.

Οι Ρώσοι επενδυτές έχουν μειωθεί κατά 168, ή -38% και εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη μείωση τους επόμενους μήνες, καθώς μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει απαγορευτεί η χορήγηση αδειών παραμονής σε Ρώσους υπηκόους, όπως επίσης και η ανανέωση προγενέστερων αδειών παραμονής.

Σε ότι αφορά τους Τούρκους επενδυτές, επίσης ο αριθμός των αδειών έχει μειωθεί σε 587 σήμερα, από 619 στο τέλος Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντιδράσεις, Golden Visa, 500 000,antidraseis, Golden Visa, 500 000