Δημοκρατική παράταξη: Επανεκκίνηση με την κοινωνία στο προσκήνιο

Πανηγυρική η πρόσφατη εκδήλωση της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μετά την ανάδειξη του νέου προέδρου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης χάραξε το δικό του πολιτικό στίγμα για το αύριο του σοσιαλδημοκρατικού κινήματος, καθώς και το μέλλον της χώρας.

Γυρίζουμε σελίδα. Από τη στασιμότητα, οραματιζόμαστε την αναγέννηση, ως δύναμη εξουσίας και αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών, ήταν το βασικό μήνυμα.

Άμεση προτεραιότητα γι’ αυτό η επανεκκίνηση της δημοκρατικής παράταξης. Η οργανωτική και πολιτική συγκρότηση του πολιτικού υποκειμένου

με αυτοργάνωση και με ενεργή συμμετοχή μελών και φίλων στον ψηφιακό κόσμο.

Να συνδιαμορφώσουμε το σχέδιο για την αναγέννηση της Ελλάδας μαζί με τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, τις επαγγελματικές οργανώσεις και τους πολίτες, ήταν το μήνυμα του νέου αρχηγού, για να οικοδομηθούν γέφυρες εμπιστοσύνης με τους θεσμούς και τους πολίτες. Να ξαναπάρουν ζωή οι θεσμοί και να ενισχυθεί η φωνή και η διαπραγματευτική τους ισχύ σε μια πολλαπλά κατακερματισμένη κοινωνία.

Να ανοίξουμε γι’ αυτό έναν δημόσιο διάλογο για τα καυτά προβλήματα του σήμερα και να σχεδιάσουμε με την κοινωνία ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα και τον λαό μας.

Ο Πρόεδρος ανέδειξε έναν νέο κύκλο στελεχών για την προετοιμασία των συνεδριακών διαδικασιών, έως ότου η παράταξη συγκροτηθεί και αναδείξει δημοκρατικά τα νέα ηγετικά και καθοδηγητικά όργανα. Ο οδικός χάρτης για το Συνέδριο του Μάη ορίσθηκε με ενδιάμεσους σταθμούς περιφερειακών συσκέψεων και εκλογές οργάνων. Είναι μια δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα προσπάθεια σ’ ένα ρευστό πολιτικό πεδίο και μια εξόχως κατακερματισμένη και βασανιζόμενη από τις κρίσεις κοινωνία (εισοδηματικά, υγειονομικά και γεμάτη από αρνητικά συναισθήματα φόβου, αγωνίας, οργής και αβεβαιότητας).

Στον χώρο, έξω από τα τείχη της παράταξης, επισημάνθηκαν ορισμένες βασικές ενότητες θεμάτων όπως:

Πρώτον, η ειρήνη και η Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια για τους λαούς της Ε.Ε..Δεύτερον, το βιοτικό επίπεδο του λαού μας όταν η ακρίβεια δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα επιβίωσης.Τρίτον, η συμμετοχή των πολιτών και ο δημοκρατικός προγραμματισμός απέναντι σε ένα κράτος, που αντί για «προστάτης» γίνεται όλο και περισσότερο εχθρός.Τέταρτον, η Ανάπτυξη που να νοιάζεται τον άνθρωπο με δίκαιη διανομή περιφερειακά και κλαδικά, σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας.Πέμπτον, το πολιτικό τοπίο και οι στρατηγικές των κομμάτων για τον τρόπο που διαχειρίζονται την κυβερνητική εξουσία και τις κρίσεις που βιώνουμε (οικονομική, υγειονομική, περιβαλλοντική και εθνική).

Στα πλαίσια αυτών των ενοτήτων αναπτύχθηκαν αξιόλογες σκέψεις, προβληματισμοί και προτάσεις. Από συμπολίτευση (ΝΔ) και αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ) οι πολίτες φαίνεται να είναι απογοητευμένοι. Το βλέμμα πολλών στρέφεται στο ΠΑΣΟΚ. Ένα σημαντικό μέρος 270 χιλ. έδωσαν το παρόν. Το μεγάλο όμως μέρος του εκλογικού σώματος βρίσκεται σε αναμονή.

Είναι γι’ αυτό σημαντικό να αναπτύσσονται πρωτοβουλίες από μέρους της δημοκρατικής παράταξης στους παραπάνω τομείς εθνικής, οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη με τους πολλούς. Είναι βασική προτεραιότητα να διαμορφωθεί βήμα – βήμα συλλογική συνείδηση σε μέλη και φίλους, στο εκλογικό σώμα ότι το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί κυβερνητική εξουσία. Πρέπει να γίνουν άλματα σ’ αυτήν την κατεύθυνση, αξιοποιώντας τη δυναμική της εποχής.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συναγωνίζεται στην επικαιρότητα την ακρίβεια. Φαίνεται ο πόλεμος να «ξύπνησε» την ηγεσία της Ε.Ε. να πάρει πρωτοβουλίες για κοινές δράσεις και πολιτικές, στην αμυντική βιομηχανία, στη δημιουργία ευρωστρατού για τη διαφύλαξη του πολύτιμου αγαθού της ειρήνης.

Ο κ. Μπορέλ έσπευσε να βάλει στο «ψυγείο» τη δημιουργία ευρωστρατού, όταν Μακρόν και Σουλτς προσπαθούν να δρομολογήσουν διαδικασίες περαιτέρω πολιτικής ενοποίησης της Ε.Ε. στα ζητήματα της Άμυνας και Ασφάλειας. Θέματα που καίνε την πατρίδα μας στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Οι πάντες αναγνωρίζουν, ειδικοί και απλοί πολίτες, ότι τα γεωπολιτικά παιχνίδια, είχαν και έχουν ως πηγή εκκίνησης την εξουσία, την ενέργεια και το χρήμα. Γι’ αυτό κανένας πόλεμος δεν είναι καλός και αναμάρτητος. Φαίνεται τώρα να ανοίγει η αυλαία στο παγκόσμιο θέατρο αναμέτρησης των ισχυρών δυνάμεων του πλανήτη, ΗΠΑ (ΝΑΤΟ), ΚΙΝΑ, Ε.Ε., ΡΩΣΙΑ και άλλες ανερχόμενες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, Ινδία, Βραζιλία, Αφρική κ.ά. Όλα τα κράτη και οι πολίτες καλούνται να πάρουν θέση στα στρατόπεδα που διαμορφώνονται.

Επιλογή πάντα των δημοκρατικών κομμάτων ήταν να συμπαρατάσσονται με τις δυνάμεις της ειρήνης, της δημοκρατίας και της συνεργασίας των λαών. Ενάντια στις δυνάμεις των ολιγαρχικών και απολυταρχικών καθεστώτων και των αδηφάγων «ελίτ» της αμυντικής βιομηχανίας, της ενέργειας και του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

Οι αλήθειες αυτές ίσως ακούγονται ως διαπιστώσεις και ευχολόγια αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Στο επίκεντρο των «καυτών» προβλημάτων είναι το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, το οποίο συνεχώς υποβαθμίζεται από την ακρίβεια, όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά σε όλα τα βασικά αγαθά για την επιβίωση.

Βέβαια δεν αρκεί να κάνουμε διαπιστώσεις. Οι πολίτες περιμένουν προτάσεις και μέτρα από τους κυβερνόντες. Να ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας. Ιδιαίτερα να αφουγκρασθούν οι κυβερνόντες τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, του αγροτικού, και τις ανάγκες της υπαίθρου για έργα και ανάπτυξη.

Δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ευημερούν οι αριθμοί, όπως αναφέρουν οι κυβερνόντες, αλλά υποφέρουν οι πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ στην επανεκκίνηση πρέπει να αναδείξει τις δικές του εναλλακτικές προτάσεις. Καλεί γι’ αυτό τους πολίτες να εκφράσουν δυναμικά και ενεργά τα προβλήματά τους, σε ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Να συνδιαμορφώσουν ένα πρόγραμμα άμεσων μέτρων για την ανταπόκριση στις επιτακτικές ανάγκες του σήμερα και μεσοπρόθεσμα για μια ουσιαστική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που θα στηρίξει τις ανάγκες της υπαίθρου και των πολιτών.

Δυστυχώς η συμμετοχή των πολιτών και των φορέων στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι είναι περιορισμένη έως ανύπαρκτη. Τα κοινωνικά υποκείμενα παραμένουν «ασθενή» με αποδυναμωμένη τη διαπραγματευτική ισχύ, που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή. Όλα σήμερα αποφασίζονται από το «επιτελεστικό κράτος», το οποίο συνεχώς επικαλείται το δημοσιονομικό πρόβλημα, για να μην μειώσει τον ειδικό φόρο στα καύσιμα, να μην επαναφέρει τον θεσμό του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για να μην αυξήσει τους μισθούς, που με τον πληθωρισμό (την ακρίβεια) στο 7% εξανεμίζεται το εισόδημα του εργατικού και συνταξιουχικού κόσμου κ.ά.

Ακόμη και ο αναπτυξιακός νόμος εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται στον δρόμο της εφαρμογής, μοιράζοντας τα 2/3 σε έναν μικρό οικονομικό κύκλο, χωρίς δίκαιη κατανομή των πόρων εθνικών, αλλά και του Ταμείου Ανάπτυξης.

Το ΠΑΣΟΚ αφήνοντας πίσω τη στασιμότητα δεν πρέπει να εφησυχάζει με τα δημοσκοπικά ερωτήματα που διευρύνουν την επιρροή του στο εκλογικό σώμα. Το πολιτικό δίπολο θέλει πολλή δουλειά για να μπει στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας. Τώρα ξεκινάει ο «πόλεμος» των ιδεών, των προτάσεων με τη συμμετοχή των πολιτών, στον δρόμο για τη δημοκρατική και προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Τώρα ξεκινάει ο «πόλεμος» με νέους και παλιούς, με όλες τις «φυλές» του κόσμου της δημοκρατικής παράταξης πρέπει και μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία και τη συμμετοχή της στην πρώτη γραμμή. Με αυτοργάνωση μπορεί και πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο λαϊκό, δημοκρατικό κίνημα, ανταποκρινόμενο στο κοινωνικό και πολιτικό αίτημα των καιρών. Η υπόθεση φαντάζει μαραθώνιος. Δύσκολος δρόμος ανηφορικός, αλλά ολάκερο το ταξίδι αποτελεί μια περιπέτεια των αναγκών της εποχής.

Ο Λουκάς Αποστολίδης είναι πρώην υπουργός και δικηγόρος

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημοκρατική, Επανεκκίνηση,dimokratiki, epanekkinisi