Γιάννης Πούπκος: 5+1προοδευτικές τομές για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη

Η ελληνική οικονομία παρουσίασε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 5,9% το 2022. Ήδη όμως παρουσιάζονται οι πρώτες «σκιές» ως προς τη διατηρησιμότητα της δυναμικής της.

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι αν η οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι βιώσιμη ή όχι.

Η ανάπτυξη της χώρας για να είναι βιώσιμη πρέπει να σταματήσει να προσανατολίζεται σε πολιτικές και πρότυπα του παρελθόντος που μας οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Φαίνεται, όμως, πως παρά την όποια αύξηση των εξαγωγών (κυρίως υπηρεσιών), συνεχίζεται η εξάρτηση της οικονομίας από τις εισαγωγές (κυρίως προϊόντων).

Η συγκριτικά μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, γεγονός που επιδεινώνει τη διατηρησιμότητα της οικονομικής μεγέθυνσης.

Ομοίως, η όποια αύξηση των επενδύσεων που παρατηρείται, κατευθύνεται κυρίως στη διαχείριση ακινήτων και στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες. Όχι δηλαδή σε επενδύσεις που αυξάνουν τη δυναμική της οικονομίας.

Τα στοιχεία αυτά επισημαίνουν την ανάγκη παραγωγικής αναδιάρθρωσης για την ενίσχυση της αναπτυξιακής βιωσιμότητας της χώρας μας. Αναδεικνύεται επιτακτικά η ανάγκη για υψηλή τεχνολογική εξειδίκευση των επενδύσεων και για κλαδική αναδιάρθρωση και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας.

Η ανάπτυξη, επιπροσθέτως, για να είναι βιώσιμη πρέπει να είναι συνεκτική και κοινωνικά δίκαιη. Να οδηγεί σε ευημερία το σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο ένα μικρό κομμάτι αυτής.

Σήμερα όμως δεν διαφαίνεται ούτε αυτό. Διότι το μέρισμα της ανάπτυξης δεν φτάνει σε όλους τους πολίτες αλλά σε λίγους.

Οι θέσεις εργασίας που ανοίγουν είναι επισφαλείς και σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ είναι κυρίως στον τριτογενή τομέα και σε κλάδους που παράγουν χαμηλή προστιθέμενη αξία, είναι χαμηλής παραγωγικότητας και προσφέρουν χαμηλούς μισθούς.

Πράγματι, το 55% των νέων θέσεων είναι μερικής απασχόλησης. Η ανεργία των νέων και των γυναικών εξακολουθούν να είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε. Οι νέοι μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δαπάνες στέγασης και διαβίωσης.

Το χρέος των πολιτών (ιδιωτικό χρέος) έχει ανέλθει στο τεράστιο ποσό των 270 δις ευρώ.

Το 30% του πληθυσμού της χώρας έχει διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Η κρίση κόστους ζωής στη χώρα μας, έχει μειώσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, θέτοντας πολλές οικογένειες σε κίνδυνο υλικής στέρησης.

Η διάβρωση των πραγματικών εισοδημάτων των πολιτών που ανήκουν στη μικρή και μεσαία τάξη και η αύξηση της ανισοτήτων απειλούν την οικονομική και την κοινωνική σταθερότητα.

Είναι φανερό ότι η χώρα χρειάζεται ένα διαφορετικό πολιτικό και οικονομικό σχέδιο, το οποίο θα διασφαλίζει μια ανάπτυξη που θα είναι συμπεριληπτική, κοινωνικά δίκαιη και ανθεκτική. Θα αφορά όλους και όχι λίγους και θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατέθεσε πρόσφατα το πρόγραμμά του. Με ένα σχέδιο για τη χώρα που έχει στο επίκεντρό του

την παραγωγή νέου πλούτου, την αύξηση και τη δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος, δηλαδή μέσω της αύξησης των θέσεων πλήρους απασχόλησης και της ενίσχυσης των μισθών και αμοιβών που προέρχονται από την αξιοπρεπή εργασία και την υγιή επιχειρηματικότητα. Ένα σχέδιο όπου οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνται θα είναι βιώσιμες, ποιοτικές, με αξιοπρεπείς αμοιβές,την αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων. Σήμερα, οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν μόνο το 25% των εργαζομένων. Στόχος πρέπει να είναι η κάλυψη τουλάχιστον του 80% των εργαζομένων της χώρας,τη δίκαιη προοδευτική φορολόγηση και την μείωση των άδικων έμμεσων φόρων, την ελάφρυνση της φορολογίας εισοδήματος από την εργασία και το πέρασμα του βάρους στην φορολογία εισοδήματος από το κεφάλαιο. Η σχετικά μεγάλη αύξηση των εμμέσων φόρων κατά τη διάρκεια της πληθωριστικής κρίσης συντήρησε το πρόβλημα της μη προοδευτικότητας του φορολογικού συστήματος της χώρας,την στήριξη της εγχώριας παραγωγής απέναντι στη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών,την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου,τον δίκαιο, ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, βασική προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, είναι να συμβάλει, μέσα από προοδευτικές πολιτικές και τομές, στην επίτευξη των στόχων της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για μια βιώσιμη, συμπεριληπτική και ανθρωποκεντρική ανάπτυξη.

Έτσι, θα μπορέσουμε να χτίσουμε ξανά μια Ελλάδα με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση. Μία ισχυρή Ελλάδα με ανθεκτική οικονομία, διατηρήσιμη ανάπτυξη και δίκαιη κοινωνία.

Γιάννης Πούπκος είναι οικονομολόγος, Γενικός Σύμβουλος της ΓΣΕΕ και υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Βόρειου Τομέα Αθηνών

Keywords
Τυχαία Θέματα