Ν. Κεραμέως: Πρωτοφανές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέει ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη

«Το να ακούμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αμφισβητεί επί της ουσίας, να λέει ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη, αυτό είναι πρωτοφανές. Είναι πρωτοφανές και το λέω γιατί οφείλουμε όλοι και το λέω πέρα και πάνω από κόμματα, να υψώσουμε ένα τείχος προστασίας στη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της» τόνισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο

και την Μαρία Γεωργίου.

Είναι ένα συλλογικό, εθνικό αίτημα να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να αποδοθεί δικαιοσύνη επισήμανε η υπουργός.

«Μπορούμε να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της;» είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως, επισημαίνοντας ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. «Να τα κρίνει όλα αυτά η Δικαιοσύνη. Και θα προσθέσω και κάτι άλλο. Προφανώς είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει γρήγορα αυτή η διαδικασία, να ολοκληρωθεί γρήγορα η έρευνα. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να μη μείνει ούτε μία σκιά. Να μη μείνει κανένα ερώτημα. Για δύο λόγους. Πρώτον, για τον θεσμό της Δικαιοσύνης τον ίδιο και δεύτερον για σεβασμό στις οικογένειες των θυμάτων. Πρέπει να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να χύσει άπλετο φως σε κάθε ερώτημα που έχει τεθεί, ιδιαιτέρως δε να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα, σε όλες τις αιτιάσεις, σκέψεις των οικογενειών των θυμάτων» ανέφερε η υπουργός.

«Θα πω ξεκάθαρα ότι οφείλουμε να θωρακίσουμε τη δικαιοσύνη. Η δικαστική εξουσία είναι μία από τις κορυφαίες εξουσίες της χώρας μας. Είναι η νομοθετική, εκτελεστική, η δικαστική. Η κάθε μία από αυτές οφείλει να λειτουργεί με τα απαραίτητα εχέγγυα και είναι χρέος μας όλων, το τονίζω όλων, να υψώσουμε ένα τείχος προστασίας στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Άλλες φορές μας αρέσουν οι αποφάσεις δικαιοσύνης, άλλες φορές δε μας αρέσουν. Δεν μπορούμε να έχουμε δικαιοσύνη όμως αλα καρτ και δε μπορούμε να έχουμε αντιδράσεις αλα καρτ. Η δικαιοσύνη είναι δικαιοσύνη και είναι θεμελιώδης πυλώνας λειτουργίας της Δημοκρατίας μας» συμπλήρωσε η κ. Κεραμέως.

Στην υπόλοιπη εσωτερική επικαιρότητα, η υπουργός διευκρίνισε τι ακριβώς έχει προηγηθεί και τι ισχύσει σε σχέση με τη δικαστική απόφαση από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για το ζήτημα των αναδρομικών σε συνταξιούχους που είχαν προσφύγει στη δικαισύνη.

«Είχε βγει μια πρώτη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2015, που είχε κρίνει αντισυνταγματικές κάποιες περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις. Αργότερα ήρθε μια απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε συνταγματικές περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις. Τέθηκε λοιπόν ευλόγως ένα ερώτημα, αυτά τα δύο συμβαδίζουν μεταξύ τους; Συμβαδίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας να λέει αντισυνταγματικές και ο Άρειος Πάγος να λέει συνταγματικές. Μήπως πρέπει να επιληφθεί του θέματος το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο συγκαλείται όταν υπάρχουν διαφορετικές κρίσεις επί ίδιων ζητημάτων; Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο λοιπόν, συγκλήθηκε πράγματι, συνεδρίασε και έβγαλε μία απόφαση, την οποία δεν την έχω δει ακόμα, οφείλω να το πω αυτό, διότι δεν μας έχει επιδοθεί ακόμα, άρα ό,τι πληροφόρηση έχουμε είναι από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. (…) Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο να είπε το εξής, ότι εδώ πέρα δεν έχω κάτι να κάνω, λέει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, γιατί οι δύο αποφάσεις που συζητάμε δεν είναι επί του ιδίου θέματος. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε για τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία. Ο Άρειος Πάγος έκρινε για ασφαλιστικό ταμείο νομικού προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, της Τράπεζας της Ελλάδος εν προκειμένω. Άρα σου λέει δεν έχω κάτι να πω επί του θέματος. Αυτό είπε επί της ουσίας το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Δηλαδή, η απόφαση αυτή, για να το πω πολύ απλά, δεν αλλάζει τίποτα σύμφωνα σε σχέση με όσα ξέραμε και ίσχυαν μέχρι προχθές. Δεν αλλάζει τίποτα.

Γυρνάμε λοιπόν στις προχθεσινές αποφάσεις, τις προηγούμενες αποφάσεις που είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου. Εκεί λοιπόν, σε ό, τι αφορά την απόφαση του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματικές, ήρθε η κυβέρνηση μεταγενέστερα, το 2020 και έκανε μία οριζόντια ρύθμιση ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για να δώσει αναδρομικά που αντιστοιχούσαν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων. Και τότε η κυβέρνηση είχε τονίσει ότι αυτή η δαπάνη αγγίζει και τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων και παροχών.

Είχαν προσφύγει κάποιοι συνταξιούχοι πριν από εκείνη την περίοδο, πριν από τον Ιούλιο του 2020. Αυτές όλες οι προσφυγές είχαν σταματήσει όσο αναμένετο αυτή η απόφαση, την οποία σχολιάσαμε πριν. Εφόσον αυτή η απόφαση είπε ότι δεν αλλάζει τίποτα, αυτό λέει, δεν αλλάζει τίποτα, δεν υπάρχει κάτι να ρυθμίσουμε. Ξαναναβιώνουν αυτές οι προσφυγές και συνεπώς όλοι αυτοί οι οποίοι είχαν προσφύγει συνεχίζουν την δικαστική τους διεκδίκηση».

Σε σχέση με τα μέτρα ενίσχυσης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις στα νησιά που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η κ. Κεραμέως ανέρερε τα εξής.

«Η κυβέρνηση στην περίπτωση αυτή έχει κινηθεί σε προληπτικούς ρυθμούς θα έλεγα, σε μια σειρά από μέτρα που αφορούν την Πολιτική Προστασία. Πέρα όμως από αυτά, γιατί μιλάμε για ένα πρωτοφανές γεωλογικό φαινόμενο, θεωρήσαμε χρέος μας άπαξ και κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σαντορίνη πρώτα και εν συνεχεία και τα άλλα νησιά και επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να δουλέψουν, υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν στο νησί, οι οποίοι αντικειμενικά δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να στηριχθούν. Εμείς αυτό είπαμε από την πρώτη στιγμή και γι’ αυτό αμέσως μόλις έγινε αυτό, είδατε με άμεσο τρόπο, αμέσως ανακοινώσαμε ότι θα τεθούν σε λειτουργία μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Δηλαδή η δυνατότητα για τις επιχειρήσεις να θέσουν τις συμβάσεις εργασίας σε αναστολή, να λάβουν οι εργαζόμενοι μια ειδική αποζημίωση ειδικού σκοπού και με την προϋπόθεση βεβαίως για τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν στο ακέραιο όλες τις θέσεις εργασίας. Δηλαδή, εμείς πάμε να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και να στηρίξουμε τους εργαζόμενους αυτή την περίοδο που υπάρχει δυσκολία στο εισόδημα, προφανώς».

Τα μέτρα, σημείωσε η υπουργός, είναι αναστολή σύμβασης εργασίας, είναι ειδική αποζημίωση 534 ευρώ και ασφαλιστική κάλυψη στο ύψος του ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου. Και όλα αυτά Σαντορίνη, Αμοργό και Ανάφη γιατί αυτά τα τρία νησιά έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να μειωθούν οι εισφορές στην υπερεργασία και υπερωρίες, η κ. Κεραμέως το επιβεβαίωσε, εξηγώντας πως η κυβέρνηση έχει κινηθεί σε δύο παράλληλες κατευθύνσεις.

«Η πρώτη είναι να επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση μισθών, είτε μιλάμε για τον κατώτατο, είτε μιλάμε για ενέργειες που ωθούν σε αύξηση και του μέσου μισθού. Και όπως ξέρετε ήδη, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28%. Είμαστε ήδη στα 830 ευρώ και ετοιμαζόμαστε, είμαστε προ των πυλών μιας νέας αύξησης του κατώτατου μισθού. Δεν μπορώ να σας πω τάξη μεγέθους  γιατί αν σας έδινα οποιαδήποτε τάξη μεγέθους, θα σήμαινε ότι δεν θα περίμενα τη διαδικασία που γίνεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε με τους κοινωνικούς εταίρους. Εγώ περιμένω τα πορίσματα των κοινωνικών εταίρων. Αφού τα λάβουμε, θα τα επεξεργαστούμε και εμείς όλα αυτά και εν συνεχεία θα πάμε στο Υπουργικό Συμβούλιο να κάνουμε μια εισήγηση στον Πρωθυπουργό και στο Υπουργικό Συμβούλιο συνολικά για την προτεινόμενη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Να θυμίσω όμως ότι με βάση τον νόμο που ψηφίσαμε πριν από δύο μήνες, για πρώτη φορά ο κατώτατος μισθός θα αφορά και τους δημοσίους υπαλλήλους. Έως τώρα αφορούσε μόνο τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Άρα μιλάμε για νέα αύξηση από τον Απρίλιο. Από τη μία λοιπόν, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων, να αυξάνονται οι μισθοί. Από την άλλη όμως γίνεται και μια παράλληλη προσπάθεια, να μειώνεται το μη μισθολογικό κόστος, να μειώνεται το κόστος που έχει εργαζόμενος και επιχείρηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, για να δώσουμε και περαιτέρω κίνητρα για ανάπτυξη της οικονομίας, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 5.4 ποσοστιαίες μονάδες. Είναι η μεγαλύτερη μείωση ασφαλιστικών εισφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια. Τώρα, ερχόμαστε και λέμε το εξής, θέλουμε να ενισχύσουμε ακριβώς, επειδή αυτή τη στιγμή η προσπάθεια που κάνουμε και στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Εργασίας είναι για μία εντατικοποίηση της συμμόρφωσης στη νομοθεσία, θέλουμε να δώσουμε και περισσότερα κίνητρα για υπερωρία, υπερεργασία, δηλαδή να μην είναι τόσο ακριβή, όχι σε ό,τι αφορά την αμοιβή του εργαζομένου, αυτή σωστά έχει προσαύξηση και παίρνει περισσότερα χρήματα ο εργαζόμενος όταν δουλεύει Κυριακή, αν δουλεύει βράδυ, πολλά περισσότερα χρήματα, αλλά να χρειάζεται να πληρώνει λιγότερα και ο εργαζόμενος και ο εργοδότης προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό σημαίνει περισσότερα χρήματα για τον εργαζόμενο και περισσότερα προφανώς εξοικονόμηση και για τον εργοδότη. Μιλάμε για ένα καθεστώς το οποίο θα είναι οριζόντιο, θα είναι σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και θα αφορά υπερωρία, υπερεργασία, νυχτερινά και αργίες. Άρα είναι μία περαιτέρω, θα έλεγα, ελάφρυνση σε ό, τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές. Θέλω να θυμίσω ότι αυτά τα χρόνια που έχουμε προβεί σε σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, έχουμε και πάνω από 500.000 νέες θέσεις εργασίας. Μόνο από πέρσι, φέτος, μόνο αν δει κανείς την τελευταία χρονιά, έχουμε 93.000 νέες θέσεις εργασίας» επισήμανε καταλήγοντας η υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κεραμέως, Πρωτοφανές, Δικαιοσύνη,kerameos, protofanes, dikaiosyni