«Πάμε και όπου βγει» για την ασφάλεια των εργαζομένων στην Ελλάδα

Υπό το φως της τραγωδίας των Τεμπών, είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να αναθεωρήσουμε και να επανεκτιμήσουμε την προσοχή που δίνουμε σε πληροφορίες και δεδομένα που δημοσιεύονται σχετικά με την ασφάλεια.

Σύμφωνα με τη διαρκή έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας – ΟΣΕΤΕΕ  (η ΕΛΣΤΑΤ βγάζει στοιχεία κάθε δύο χρόνια), οι θάνατοι από εργατικά

ατυχήματα το 2022 ξεπέρασαν τους 100 (διπλάσιοι ακόμα και από το 2019 πριν την πανδημία), ενώ οι πρώτοι μήνες του 2023 δείχνουν ότι η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει.

Φαίνεται λοιπόν ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με όρους χειροτέρευσης των επιπέδων ασφαλείας, σε κάθε κλάδο δραστηριότητας και με την Αττική να πρωτεύει σταθερά στο συνολικό αριθμό εργατικών ατυχημάτων.

Συγκριτικά, ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μικρή βιομηχανική – κατασκευαστική βάση και μεγάλη ανεργία εμφανιζόμαστε χαμηλά στον επίσημο αριθμό ατυχημάτων το 2020 (EUROSTAT), όμως υπάρχουν γκρίζες ζώνες στην καταγραφή τους (π.χ πολλά αγροτικά δυστυχήματα περνάνε ως τροχαία) ενώ διαπιστώνονται και ανακολουθίες μεταξύ φορέων λ.χ μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ και ΣΕΠΕ.

Η φωνή των εργαζομένων πρέπει να εισακούεται και ιδιαίτερα όταν αφορά θέματα ασφαλείας.

Ο τρόπος με τον οποίο πολέμησε ο ΟΣΕ τις προειδοποιήσεις των σωματείων για την επικινδυνότητα των δρομολογίων, είναι χαρακτηριστικός της γενικότερης κατάστασης απαξίωσης των θεμάτων ασφαλείας στους εργασιακούς χώρους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Το «πάμε και όπου βγει» επικρατεί και όλοι έχουμε καταλάβει πλέον τι συνεπάγεται.

*Ο Σπύρος Βρεττός είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Ανατολική Αττική

Keywords
Τυχαία Θέματα