Ρεύμα: Η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο με τιμές προ πολέμου – Τις επόμενες ημέρες οι ανακοινώσεις

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει ο πρωθυπουργός στο νέο πακέτο μέτρο στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι και το γεγονός ότι επιστρέφοντας χθες από την Αλεξανδρούπολη, συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ Θάνος Πετραλιάς.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη νέα παρέμβαση που ετοιμάζει το ενεργειακό και οικονομικό

επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ συζητήθηκαν και τα θέματα που έθεσαν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Ενέργειας στις Βρυξέλλες κατά την άτυπη σύνοδό τους.

Όπως όλα δείχνουν στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε μία επιπλέον στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, για όλους και με ορίζοντα αρχικά μέχρι το τέλος του έτους. Μάλιστα εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν και η κρίση δεν τελειώσει, υπάρχει η πρόθεση η ενίσχυση να συνεχιστεί και το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις για διπλή παρέμβαση τόσο στην χονδρική όσο και στη λιανική τιμή ρεύματος, έτσι ώστε να επιτευχθεί μία γενναία μείωση στους λογαριασμούς που θα προσεγγίζει τις τιμές προ κρίσης.

Στόχος είναι η νέα μέση τιμή της κιλοβατώρας  να οριστεί στα 0,16 ευρώ ανά kWh, ουσιαστικά να επιστρέψει δηλαδή στα προ της ενεργειακής κρίσης επίπεδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε ότι «θα ήθελα και πάλι να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι το επόμενο χρονικό διάστημα  θα ανακοινώσουμε ένα νέο πλαίσιο στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, το οποίο θα απαντά πειστικότατα και δραστικότατα στο πρόβλημα της ακρίβειας στις τιμές ενέργειας».

Όπως ανέφερε και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στο The Caller «Η λογική είναι να είναι ένα πακέτο που να απαντάει σε όλα τα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του βάρους για τα νοικοκυριά και πραγματικά θα κλείσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την συζήτηση που εύλογα έχει ανοίξει με βάση τις πρωτόγνωρες αυξήσεις».

Η στρατηγική αξία του τερματικού LNG ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον νέο σταθμό LNG επισημαίνοντας ότι:

«Με τη μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη, σε συνδυασμό με το υπόλοιπο πλέγμα στρατηγικών υποδομών που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στη βόρεια
Ελλάδα (όπως ο αγωγός TAP, ο αγωγός IGB και ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας) η Ελλάδα καθίσταται περιφερειακός ενεργειακός κόμβος που
συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια των Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποτελεί μάλιστα το πρώτο βήμα σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την ανάπτυξη δυνατοτήτων υποδοχής, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Σε πλήρη ανάπτυξη, οι δυνατότητες των ελληνικών μονάδων θα μπορούν να ικανοποιήσουν την εγχώρια ζήτηση και να εφοδιάσουν με σημαντικές
ποσότητες φυσικού αερίου αρκετές βαλκανικές χώρες.

Η αθροιστική δυναμικότητα αεριοποίησης LNG έως το 2024, με βάση τα έργα που σχεδιάζονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη, θα ξεπεράσει σε 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η ζήτηση στην ελληνική αγορά αναμένεται να φθάσει τα 7 δισεκ. κυβικά μέτρα το 2024, ενώ η ζήτηση στη Βουλγαρία εκτιμάται στα 4 δισεκ. κυβικά μέτρα, στη Σερβία τα 3,5 δισεκ., στη Βόρεια Μακεδονία στο 1 δισεκ. και στη Ρουμανίας στα 11 δισεκ.

Προϋπόθεση είναι να αναβαθμιστούν έως τότε κάποιοι αγωγοί, ειδικά από πλευράς δυναμικότητας, και να τεθούν σε λειτουργία ο διασυνδετήριος αγωγός IBS (Βουλγαρίας – Σερβίας) και ο αντίστοιχος αγωγός που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Β. Μακεδονία».

Keywords
Τυχαία Θέματα