Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και διαμόρφωση κατώτατου μισθού: Συνάντηση Ν. Κεραμέως με ΓΣΕΒΕΕ

Συνάντηση με εκπροσώπους της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) πραγματοποίησε σήμερα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως και ο Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Νίκος Μηλαπίδης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του νέου κύκλου διαλόγου που έχει ξεκινήσει η κ. Κεραμέως με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να καταγράψει τις θέσεις τους επί του πορίσματος που έχει συντάξει η Επιστημονική Επιτροπή

για τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού και την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με στόχο την ενσωμάτωση σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο.

Στο πόρισμα της Επιτροπής προτείνεται η χρήση αλγόριθμου, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό ιδιαίτερα για το 20% των χαμηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών, και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, ένα μοντέλο το οποίο εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία.

Ο μηχανισμός αυτός θα προστατεύει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και θα επιτρέπει στους αμειβόμενους με κατώτατο μισθό να επωφελούνται από την αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών στην οικονομία.

Παράλληλα, η χρήση του αλγόριθμου καθιστά τη διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού πιο διαφανή, πιο δίκαιη, πιο προβλέψιμη αλλά και πιο αντικειμενική καθώς ο αλγόριθμος θα περιορίζει τη δυνατότητα παρέμβασης της εκάστοτε κυβέρνησης στη διαδικασία.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Οδηγία, το ύψος του κατώτατου μισθού δεν θα επιτρέπεται να μειωθεί, διασφαλίζοντας έτσι το γενικό επίπεδο προστασίας των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό από το 2019 έως και σήμερα, με την αύξηση να φτάνει ήδη το 28% στα 830 ευρώ, και με στόχο τα 950 ευρώ έως το 2027.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε 22 από τα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται νομοθετικά, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Επιπλέον, προτείνεται από την Επιτροπή η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με στόχο την αύξηση του ποσοστού κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θέση η οποία συνιστά προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Παράλληλα, στις προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνεται η δημιουργία Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να διατυπώνει γνώμη για το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και την επικαιροποίησή του. Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται ο ρόλος τους στη διαδικασία.

Η υπουργός συζήτησε εκτενώς και κατέγραψε αναλυτικά τις θέσεις που διατύπωσαν τα μέλη της ΓΣΕΒΕΕ επί του πορίσματος της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι αυτές θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Θα ακολουθήσει συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) που έχει προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη 17 Οκτωβρίου.

«Συναντήθηκα σήμερα με την ΓΣΕΒΕΕ στο πλαίσιο του νέου κύκλου διαβουλεύσεων που ανοίξαμε στις αρχές της εβδομάδας με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να καταγράψουμε τις απόψεις και τις προτάσεις τους επί του πορίσματος που εξέδωσε η Επιστημονική Επιτροπή για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ζητούμενο για εμάς είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η περαιτέρω ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο διάλογος θα συνεχιστεί δυναμικά. Είναι πεποίθησή μας ότι για την περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου απασχόλησης στην χώρα μας είναι απαραίτητη η ειλικρινής συζήτηση μεταξύ εργαζομένων, επιχειρήσεων και πολιτείας», δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως.

Την ΓΣΒΕΕ εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της Γιώργος Καββαθάς, ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Βαργιάμης, ο Διοικητικός Διευθυντής ΙΜΕ & ΚΕΚ Σταμάτης Βαρδαρός και ο συντονιστής του ΙΜΕ, Γιώργος Θανόπουλος.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συλλογικές, Συνάντηση Ν, Κεραμέως, ΓΣΕΒΕΕ,syllogikes, synantisi n, kerameos, gsevee