Τι είναι το Σύνδρομο Μινχάουζεν και το Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου

Πριν από αρκετές ημέρες και χωρίς ακόμη να έχει επισήμως διατυπωθεί κατηγορίας εναντίον της, η 33χρονη μητέρα, σε ερώτηση που δέχθηκε από δημοσιογράφο, είχε δηλώσει διατεθειμένη να εξεταστεί από ψυχίατρο για την εν λόγω διαταραχή, προκειμένου να αποδείξει την αθωότητά της.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας και της έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, καθώς οι ιατρικές αναλύσεις έδειξαν ότι στην 9χρονη κόρη της είχε χορηγηθεί ποσότητα κεταμίνης,

γεγονός που οδήγησε στον θάνατό της.

Διαβάστε επίσης: Κεταμίνη: Ποια είναι η ουσία με την οποία φέρεται να σκότωσε την Τζωρτζίνα η Ρούλα Πισπιρίγκου

Τι είναι το σύνδρομο Μινχάουζεν (Munchausen syndrome)

Τι είναι όμως το εν λόγω Σύνδρομο. Το σύνδρομο Μινχάουζεν (Munchausen syndrome), λοιπόν, είναι σύμφωνα με τη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση Νόσων (ICD-10), μια διαταραχή με σκόπιμη παραγωγή ή υπόκριση συμπτωμάτων ή ανικανοτήτων, σωματικών ή ψυχικών.

Ο ασθενής υποκρίνεται συμπτώματα επανειλημμένως και χωρίς προφανή λόγο και μπορεί ακόμη και να προξενήσει βλάβη στον εαυτό του με στόχο την πρόκληση συμπτωμάτων ή σημείων, καθώς επιζητά την επιβεβαίωση και την προσοχή μέσω του οίκτου.

Όπως αναφέρει ο ψυχίατρος Ορέστης Γιωτάκος, MD, MSc, PhD, επιστημονικός διευθυντής της ΑΜΚΕ Ομπρέλα- Νευροεπιστήμες & Ψυχική Υγεία (obrela.gr) «το σύνδρομο Μινχάουζεν έλαβε το όνομά του από τον βαρώνο Μινχάουζεν, μισθοφόρο του ρωσικού ιππικού, που πολέμησε κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου. Μετά την επιστροφή του από τον πόλεμο συνήθιζε να διηγείται σε φίλους και γνωστούς με εμφατικό έως και υπερβολικό τρόπο τα (συχνά φανταστικά) στρατιωτικά του και άλλα επιτεύγματα».

Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου (Munchausen by Proxy)

Πέρα από το σύνδρομο Μινχάουζεν, όπου ο ίδιος ο πάσχων αναφέρει ότι βιώνει τα συμπτώματα, υπάρχει και το σύνδρομο Μινχάουζεν «διά πληρεξουσίου ή διά αντιπροσώπου» (Munchausen Syndrome by Proxy), όπου ένα εξαρτημένο άτομο, όπως π.χ. ένα παιδί ή ένας ηλικιωμένος εμφανίζει επίκτητη νόσο, προκαλούμενη από τον φροντιστή.

Ερωτηθείς για τα κίνητρα των πασχόντων από το συγκεκριμένο σύνδρομο, ο κ. Γιωτάκος σημειώνει ότι σε πολλές περιπτώσεις το βασικό κίνητρο «είναι η συμπάθεια και η θετική προσοχή που εισπράττει ο δράστης από το υγειονομικό προσωπικό και τον κοινωνικό περίγυρό του, καθώς εμφανίζεται ως αφοσιωμένος φροντιστής ή ως ‘άγγέλος του ελέους’.

Σε άλλες περιπτώσεις, το κίνητρο μπορεί να είναι η επίδειξη των ιατρικών γνώσεων του ατόμου –συχνά τα άτομα με το συγκεκριμένο σύνδρομο διαθέτουν ιατρικές γνώσεις-, η επιστροφή ενός αδιάφορου συζύγου και η αποφυγή άλλων ευθυνών στη ζωή».

Μάλιστα, προσθέτει υπάρχουν δύο μορφές εκδήλωσης του συνδρόμου:

α. Με προσποίηση, όπου ο φροντιστής περιγράφει ανύπαρκτα συμπτώματα που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από τους επιστήμονες υγείας και

β. Με παραγωγή, όπου ο φροντιστής προκαλεί με διάφορους τρόπους τα συμπτώματα στον ασθενή-θύμα. Καθώς ο θύτης είναι συνήθως αρκετά ενημερωμένος σε ιατρικά θέματα, συχνά καταφέρνει να ξεγελάσει το ιατρικό προσωπικό.

Όταν το θύμα είναι παιδί, ο θύτης σε ποσοστό που φτάνει το 99% είναι η μητέρα του, ενώ τα θύματα είναι παιδιά κάτω των 5 ετών, που δεν μπορούν να εκφραστούν. Το σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου αποτελεί μια ακραία μορφή παιδικής κακοποίησης με υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σύνδρομο Μινχάουζεν,syndromo minchaouzen