Introducing… Horizon200

Αξιοποιώντας, κατά το δοκούν, τις ευεργετικές ιδιότητες του αναλογικού ήχου, το θεσσαλονικιώτικο ντουέτο των Horizon200 επιδίδεται σε συναρπαστικά κρεσέντο ρετρο-φουτουριστικής ψυχεδέλειας.

Δραστηριοποιούμενοι από τα τέλη του χειμώνα του 2012 στα μουσικά δρώμενα της συμπρωτεύουσάς μας και πέρα από αυτά, η Μαριλένα και ο Γιώργος στεγάζουν το κοινό τους καλλιτεχνικό όραμα στο «σχέδιο» με τίτλο Horizon200.

H πρώτη (όργανο) παρείχε προηγουμένως τις υπηρεσίες της στην συγκρότηση του ψυχεδελικού γκαράζ ύφους των Thee Pancakes, μέσα από τις «φευγάτες» συχνότητες της φαρφίζας. Ο δεύτερος

(κιθάρα, όργανο, φωνή, κ.α.), αφού προ οκταετίας επιμελήθηκε κιθάρες, φωνητικά και πλήκτρα στο ξέφρενο πλήρης διάρκειας ηχογράφημα των γκαραζοπάνκ Κομοδίνα 3 – που φέτος επανακυκλοφόρησε σε βινύλιο – μόνταρε ένα προσωπικό εκφραστικό εγχείρημα, το οποίο βάφτισε Drug Free Youth. Μάλιστα, η ενασχόλησή του με το τελευταίο θα του αποφέρει και δυο LPs (A Message From Now - 2006 και The Avocado Index - 2011), με το δεύτερο εξ αυτών να πιάνει δικαίως το σφυγμό της μπλογκόσφαιρας, καθώς και των διαδικτυακών περιοδικών (αμιγώς μουσικών και μη) της ημεδαπής.

Στα αυτιά μου, οι ρετρο-φουτουριστικές καταθέσεις των Horizon200 ηχούν σαν κρίκοι της αλυσίδας που ενώνει τις απόκοσμες οργανικές περιπλανήσεις του Raymond Scott, τους πρώιμους κυρίως ηλεκτρονικούς αυτοσχεδιασμούς του BBC Radiophonic Workshop, τις παραισθησιογόνες μυσταγωγίες των Silver Apples, καθώς και τις σκιαχτικές και μυστηριώδεις αρμονίες στην πολύτιμη δισκογραφία της βρετανικής ετικέτας Ghost Box. Οι ίδιοι θα μου πουν πως τα ερεθίσματα και οι αναφορές τους εν γένει προέρχονται από “τον κινηματογράφο, την επιστημονική φαντασία, την αρχιτεκτονική, τη μουσική (Lesiman, Raymond Scott, Frankie Stein & His Ghouls)”. Όσο για το όνομά τους, που αρχικά ήταν Horizon2000, θα το αντλήσουν διαμέσου ενός κειμένου που συνέταξαν τα μέλη της κολεκτίβας Utopie, η οποία οργανωνόταν στο Παρίσι μεταξύ 1967 και 1978. Την εν λόγω ομάδα, απάρτιζαν αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι και κοινωνιολόγοι, οι οποίοι αντιτίθονταν στην τεχνοκρατική και μη ανθρωποκεντρική αστική ανάπτυξη που λάμβανε χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γαλλία με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Ύστερα από τις συμμετοχές σε δύο – προσανατολισμένες στην περιρρέουσα hauntology φιλολογία και σε ηλεκτρονικές lo-fi αναπτύξεις ανάλογες με τις δικές τους – φετινές συλλογές της σειράς Βedroom Cassette Masters 1980​-​89 (Volume 2 και Volume 4), εξέδωσαν τον περασμένο Οκτώβρη το ντεμπούτο άλμπουμ τους Variations. Σε αυτό το – υπό λιτή δόμηση, χαμηλό τέμπο και 60s ψυχεδελοπόπ θύμησες – ηλεκτρακουστικό ψηφιδωτό, θα επωμιστούν εξ ολοκλήρου την παραγωγή, την ενορχήστρωση, τη μίξη και την ηχογράφηση, εξακολουθώντας να αξιοποιούν σχεδόν αποκλειστικά αναλογικά όργανα και εργαλεία. Θα υπογραμμίζουν τούτη την επιλογή τους λέγοντας: “γενικά, χρησιμοποιούμε αναλογικά μηχανήματα – είτε μιλάμε για όργανα, είτε για synths, είτε για effects, recorders κλπ. Αν και τα πάντα είναι ανοιχτά. Δύσκολα όμως θα καθόμασταν να φτιάξουμε μουσική με software synths, emulators κτλ”. Για να συμπληρώσουν το κάδρο θα προσθέσουν και τα εξής: “όλοι οι ήχοι είναι αναλογικοί, περασμένοι από tape echo και reverb, ηχογραφημένοι σε μπομπίνα, 4-track κασέτα (και iPhone)”. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι εν λόγω ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στο Μάρτιο και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους και σε αυτές συμμετείχαν ο Μηνάς (στα ντραμς -Thee Pancakes, Μeanie Geanies και Johnny Carbonaras) και η Sanja (φωνητικά).

Δίχως να γνωρίζω τα θέματα που ακριβώς πραγματεύονται τα εννιά μέρη του Variations, με τα εμμονικά στρώματα βόμβων, μελωδιών και ρυθμών, θαρρώ πως οι τίτλοι αυτών και το εν γένει καλλιτεχνικό περίβλημά τους, παρουσιάζουν τους συλλογισμούς του γκρουπ για το αστικό τοπίο και τις κλιματολογικές συνθήκες της γης, παράλληλα με την έλξη αυτού για τις hauntology/horrorοlogy θεωρίες και τις sci-fi αναζητήσεις. Τελικά, συνθέτουν ένα ανοιχτό σε ερμηνείες έργο που αξίζει να κυκλοφορήσει ευρέως εκεί έξω. Γι’ αυτό ο Γιώργος και η Μαριλένα δίνουν πλέον έμφαση στο να εκδοθεί το άλμπουμ τους σε υλική μορφή και πιο συγκεκριμένα σε βινύλιο, με την αρωγή κάποιας εταιρείας. Ας ελπίσουμε ότι θα δείξει κάποια τέτοια το απαραίτητο ενδιαφέρον…

Άκου παρακάτω το άλμπουμ τους Variations

καθώς και τις δύο συνθέσεις τους μέσα από τις συλλογές Βedroom Cassette Masters 1980​-​89 (Vol.2 και Vol.4 αντίστοιχα)

Links: Bandcamp

Keywords
Τυχαία Θέματα