Game Builder Garage | Review

Τα game making software δεν είναι κάτι συχνό, ούτε όμως και καινούριο στο χώρο του gaming. Από την εποχή του Little Big Planet είχαμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε το δικό μας παιχνίδι, ενώ με το περσινό Dreams του PS4 οι δυνατότητες των φερέλπιδων programmers πολλαπλασιάστηκαν στη νιοστή. Από πλευράς Nintendo,

είχαμε τα Super Mario Maker 1 και 2. Bέβαια, εκεί επικεντρωνόμασταν κυρίως στην κατασκευή Mario επιπέδων, αν και υπήρχε η δυνατότητα να φτιάξουμε και άλλα είδη με τα εργαλεία του παιχνιδιού, αν ήμαστε αρκετά δημιουργικοί. Φέτος όμως, με την κυκλοφορία του Game Builder Garage, η Nintendo μάς δίνει την ευκαιρία να φτιάξουμε το παιχνίδι των ονείρων μας στο Switch, με τη φαντασία μας να είναι το μόνο όριο.

Δύο είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να εξετάσουμε σε τέτοιους τίτλους: οι προσφερόμενες δυνατότητές τους και η ευκολία χρήσης τους. Ξεκινώντας το software, βλέπουμε ότι υπάρχουν δύο κύριες επιλογές, τα interactive lessons και το free programming, το οποίο όμως αρχικά είναι κλειδωμένο. Έτσι, θα κατευθυνθούμε στα μαθήματα, ώστε να γνωρίσουμε σιγά σιγά τη γλώσσα προγραμματισμού με την οποία θα δουλέψουμε.

Μέσω των μαθημάτων, θα κατασκευάσουμε επτά μικρά παιχνίδια με προκαθορισμένα βήματα. Αυτά κυμαίνονται από 2D shooters σε racing, 2D και 3D platformers, μέχρι 3D puzzle games. Tα tutorials αυτά κυμαίνονται από 40 λεπτά ως μιάμιση ώρα, οπότε όπως καταλαβαίνετε είναι αρκετά λεπτομερή και αναλυτικά. Ευτυχώς, χωρίζονται σε διάκριτα βήματα και δεν χρειάζεται να τα παρακολουθήσουμε με τη μία. Ανάμεσα στα tutorials παρεμβάλλονται και μικρά tests, στα οποία καλούμαστε να διορθώσουμε έναν σπασμένο μηχανισμό και να αποδείξουμε έτσι ότι κατέχουμε και καταλάβαμε τα εργαλεία που μας διδάχθηκαν.

Μόλις ξεκινήσουμε τα μαθήματα, διαπιστώνουμε ότι μπορούμε ανα πάσα στιγμή να μεταβούμε από την οθόνη του παιχνιδιού στην οθόνη προγραμματισμού. Φυσικά, στα μαθήματα δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε ό,τι θέλουμε, αλλά θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες του δασκάλου μας. Ο πυρήνας της γλώσσας προγραμματισμού είναι κουτιά εντολών που υποτίθεται αντιπροσωπεύουν μικρά πλασματάκια, τα Nodons, που ζουν στο εσωτερικό του Switch μας.

Το αστείο είναι πως το κάθε Nodon έχει τη δική του προσωπικότητα, στενά συνδεδεμένη τις πρισσότερες φορές με τη λειτουργία του. Έτσι, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα έχουμε και τα ανάλογα σχόλια και αντιδράσεις κάθε φορά που τα χρησιμοποιούμε. Αυτό φυσικά κάνει τα μαθήματα λιγότερο “ξερά” και ακαδημαϊκά, βοηθώντας έτσι πολύ στο να κρατήσει το ενδιαφέρον του χρήστη κατά τη διάρκεια ακόμα και των μεγαλύτερων σε διάρκεια sessions.

Γενικά, η παρουσίαση έχει έντονο Nintendo άρωμα και δεν πρόκειται για ψυχρές, κλινικές εντολές. Τα έντονα χρώματα, η μουσική στο background και όπως είπαμε οι διάλογοι των Nodons μεταξύ τους αλλά και με τον χρήστη δημιουργούν ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον, αναμενόμενο για Νintendo τίτλο (ακόμα και τα Labo είχαν ανάλογα όμορφο interface κατά τη διάρκεια του χτισίματος των παιχνιδιών).

Όπως είπαμε, τα Nodons είναι ουσιαστικά κουτιά εντολών. Υπάρχουν δομικά Nodons που το καθένα αντιπροσωπεύει τα αντικείμενα που θα εμφανιστούν στην οθόνη του παιχνιδιού, από το χαρακτήρα που θα ελέγξουμε – υπάρχουν τρία κεντρικά πρότυπα, τα Character, UFO και Car – μέχρι το πάτωμα, τους τοίχους και κάθε άλλο ορατό ή αόρατο αντικείμενο θα τοποθετήσουμε στο παιχνίδι. Υπάρχουν επίσης τα controller Nodons, με τα οποία θα ελέγξουμε τους playable characters και υπάρχουν επιλογές για τα πάντα, από το stick και τα κουμπιά μέχρι motion και touch controls.

Τέλος, υπάρχουν τα προγραμματιστικά Nodons, που ασχολούνται με κάθε είδους λογικές εντολές. Όλα αυτά τα “κουτιά” μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους στην οθόνη προγραμματισμού και έτσι να χτίσουμε σιγά σιγά το παιχνίδι που επιθυμούμε. Συνολικά υπάρχουν πάνω από 80 Nodons. Καταλαβαίνει κανείς ότι οι επιλογές του χρήστη είναι πάρα πολλές και μπορεί κανείς να φτιάξει σχεδόν ότι είδος παιχνιδιού επιθυμεί.

Η εκμάθηση των διάφορων αυτών Nodons γίνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Έτσι, με την επεξήγηση του δασκάλου και την επανάληψη, τα βασικά Nodons θα γίνουν κτήμα μας στο τέλος. Φυσικά, ενώ στην αρχή οι οδηγίες είναι αναλυτικές -“πήγαινε εκεί κι εκεί κι εκεί για να αλλάξεις χρώμα στον τοίχο”- στο τέλος μπορεί να λάβουμε εντολή “κάνε τον τοίχο μαύρο”, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να χρησιμοποιούμε τα Nodons χωρίς αναλυτικές εντολές από το δάσκαλο.

Δυστυχώς, στα μαθήματα δεν θα κάνουμε χρήση όλων των διαθέσιμων Nodons, με πολλά από τα πιο περίπλοκα να απουσιάζουν. Υπάρχει βέβαια η Nodopedia που περιγράφει αναλυτικά όλα τα Nodons, αλλά χωρίς μαθήματα και τη σταδιακή εκμάθηση που λαμβάνουμε από τα tutorials. Έτσι, παρ’ όλο που τα tutorials είναι πολύ χρονοβόρα συνολικά, δε θα λέγαμε όχι και σε ακόμα περισσότερα.

Με το πέρας του πρώτου μαθήματος, έχουμε τη δυνατότητα να μεταβούμε στο Free Programming και εκεί πραγματικά το ταβάνι είναι ο ουρανός. Ο γράφων έφτιαξε ένα μικρό αλλά θαυματουργό vertical shooter ονόματι Space Attack, το οποίο πιστεύει ακράδαντα ότι θα του ανοίξει διάπλατα το δρόμο για μια καριέρα στη Nintendo ή και γιατί όχι στην Insomniac ή τη FromSoftware.

Για να σοβαρευτούμε, μπορούμε να φτιάξουμε από απλά παιχνιδάκια μιας οθόνης μέχρι εξαιρετικά περίπλοκα games κάθε είδους. Ήδη, σε ελάχιστες μέρες από την κυκλοφορία του τίτλου έχουν κάνει την εμφάνισή τους κλώνοι του Pacman, του Mario Kart, του Doom και ακόμα και τμήματα των Ocarina of Time και Majora’s Mask. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι δυνατότητες του προγράμματος είναι μεγάλες και ανυπομονούμε να δούμε τι θα σκαρφιστούν οι χρήστες στο μέλλον.

Αν κάτι μας άφησε παραπονεμένους, είναι η σχετική δυσκολία να ξεφύγουμε από τα πρότυπα των builder Nodons και να σχεδιάσουμε τα δικά μας sprites. Αυτό γίνεται φανερό κυρίως στο χαρακτήρα που ελέγχουμε αλλά επεκτείνεται σε όλο τον οπτικό τομέα. Όσον αφορά στον χαρακτήρα μας, είπαμε ότι μας προσφέρονται τρία πρότυπα: μια ρομποτοειδής ανθρώπινη φιγούρα, ένα UFO και ένα αυτοκίνητο. Για να αλλάξουμε αυτά τα πρότυπα, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το texture Nodon.

Με αυτό θα σχεδιάσουμε κάτι άλλο με ένα interface που εν πολλοίς θυμίζει το MS Paint και θα αντικαταστήσει το πρότυπο. Καταλαβαίνετε ότι ο σχεδιασμός σε τέτοιο περιβάλλον δεν είναι εύκολος για όλους και απαιτεί κάποιο ταλέντο. Η ίδια αρχή ισχύει για όλα τα ορατά αντικείμενα και τυχόν εχθρούς που θα τοποθετήσουμε στα παιχνίδια μας.

Ένας άλλος τομέας που δεν μας άρεσε είναι οι online δυνατότητες του τίτλου και συγκεκριμένα ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να μοιραστούμε τις δημιουργίες μας. Αυτό γίνεται για άλλη μια φορά με κωδικούς και δεν υπάρχει η επιλογή να δούμε κάπου ένα παιχνίδι και να το κατεβάσουμε για να το δοκιμάσουμε. Μπορούμε μόνο να μοιραστούμε τον κωδικό του παιχνιδιού μας στα social media, να δείξουμε ίσως κάποιο βίντεο και έτσι να το κάνουμε γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο.

Έτσι, ουσιαστικά η προώθηση της δημιουργίας αφήνεται αποκλειστικά στα χέρια του χρήστη. Ένας λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι σίγουρα ο φόβος της Nintendo για την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία προσβλητικών και γενικότερα ακατάλληλων για μικρότερες ηλικίες παιχνιδιών και η δεδομένη διαχρονική ανησυχία της για την online ασφάλεια των χρηστών.

Τελειώνοντας σιγά σιγά την περιγραφή του τίτλου, μας εξέπληξε ευχάριστα η επιλογή να χρησιμοποιήσουμε USB mouse και keyboard για την κατασκευή των παιχνιδιών μας. Βέβαια, ούτε to Game Builder Garage ούτε η Nintendo θεώρησαν σημαντικό να μας πληροφορήσουν γι’ αυτό. Απεναντίας, το μάθαμε και αυτό από χρήστες που το δοκίμασαν. Απαράδεκτη η μη αναφορά της δυνατότητας στο tutorial ή ακόμα και στην κεντρική σελίδα του τίτλου στο διαδίκτυο, αλλά σίγουρα μεγάλο συν η ύπαρξή της.

Σίγουρα η ενασχόληση με game building τίτλους εξαρτάται από το μεράκι, το χρόνο, τη διάθεση και τη φαντασία του κάθε χρήστη. Το σημαντικό είναι πως το Game Builder Garage μάς δίνει -για πρώτη φορά σε κονσόλα της Nintendo- τη δυνατότητα και τα απαραίτητα εργαλεία για να φτιάξουμε και να απολαύσουμε έναν τίτλο της αρεσκείας μας. Όσοι λοιπόν θέλουν να γίνουν… Miyamoto στη θέση του Miyamoto, μπορούν να ξεκινήσουν από εδώ.

Το Game Builder Garage κυκλοφορεί από τις 11/6/21 για το Nintendo Switch. To review βασίστηκε σε review code που λάβαμε από τη CD Media.

The post Game Builder Garage | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα