Αντιδράσεις Γερμανίας-Ολλανδίας στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Η Ελλάδα θέλει μια συμφωνία για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της προς το ΔΝΤ, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος που μετείχε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και επικαλείται το Reuters, καθώς η χώρα κάνει προσπάθεια ελάφρυνσης της εξυπηρέτησης του χρέους.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε κάτω από καθεστώς

ανωνυμίας, "η αποπληρωμή του ΔΝΤ θα συμφωνηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο", όμως όπως πρόσθεσε ο ίδιος, υπάρχουν Γερμανικές και Ολλανδικές αντιδράσεις σε αυτή την κίνηση. Και αυτό γιατί οι δύο χώρες ανησυχούν ότι το Ταμείο θα θέλει να αποσυρθεί από τις περιοδικές αξιολογήσεις που κάνουν οι πιστωτές κατά την εξέταση της προόδου των ελληνικών μεταρρυθμίσεων. Όμως, όπως εκτιμά, δεν θα ανατρέψουν αυτή την εξέλιξη (της πρόωρης αποπληρωμής). Και αυτό γιατί όπως αναφέρει, "λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει μέρος της αξιολόγησης". Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα "θα αποπληρώσει περίπου τα μισά, 4-5 δισ. ευρώ". Η αναφορά του αξιωματούχου ανεβάζει το ποσό της πρόωρης αποπληρωμής, καθώς χτεσινές αναφορές από το ΑΠΕ, το τοποθετούσαν στα 3,8 δισ. ευρώ. Συνολικά η Ελλάδα οφείλει στο ΔΝΤ 9,8 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο δανεισμού να φτάνει στο 5,1%.

Η εξέλιξη έρχεται μετά την ενημέρωση της Γενικής Διευθύντριας του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ από τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο για την πρόθεση της Ελλάδας για πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και τις πρώτες αναφορές για θετική ανταπόκριση από πλευράς του Ταμείου.

Αναγκαία η έγκριση από ευρωκοινοβούλια

Σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο Ταμείο, τον ESM, και το Γιούρογκρουπ, καθώς απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών όπως είναι η Γερμανία. Αυτή η διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς ο ESM, όπως άλλωστε και το ΔΝΤ, βρίσκεται σε καθεστώς "προτιμώμενου πιστωτή", γεγονός που σημαίνει ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πρέπει να δεχθούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς, όμως, την ίδια στιγμή να δοθεί προτεραιότητα και στα δάνεια του ESM.

Όπως αναφέρει το Reuters η Ελλάδα σκέφτεται την έξοδο στις αγορές ως τα τέλη Ιουνίου, με την έκδοση νέου ομολόγου, με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να προορίζονται για την αποπληρωμή του δανείου.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα