Αρχίζει σήμερα η σημαντική επίσκεψη Σαμαρά στο Ισραήλ

Ένα ακόμη σημαντικό ταξίδι ξεκινά για τον Αντώνη Σαμαρά, λίγες μόνο ώρες μετά την επιστροφή του από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ σε μια προσπάθεια να δώσει συνέχεια στην ελληνο-ισραηλινή συνεργασία σε μια χρονική περίοδο που οι εξελίξεις στην περιοχή είναι κρίσιμες ενώ «παίζονται» πολλά σε ενεργειακό επίπεδο.

Σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο (8 υπουργοί) και 100 επιχειρηματίες θα μπουν στο αεροπλάνο για Τελ Αβίβ, επιβεβαιώνοντας

τη σημασία του ταξιδιού

Ο κ. Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες και με τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου. Από ελληνικής πλευράς θα βρεθούν στο Ισραήλ ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας, ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Υποδομών κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλος και η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη.

Από την πλευρά της Ελλάδας εκτιμούν ότι είναι η ώρα για αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών οι οποίες έχουν δοκιμαστεί κυρίως λόγω των παρεμβάσεων της Τουρκίας που θέλει να έχει λόγο στην περιοχή αλλά και λόγω της Χρυσής Αυγής. Το Ισραήλ είχε «παγώσει» τις σχέσεις με την Ελλάδα εξαιτίας των ρατσιστικών και αντιεβραϊκών συνθημάτων της Χρυσής Αυγής. Τώρα που η εγκληματική οργάνωση οδηγείται εκεί που πρέπει, μπορεί να αλλάξει και η στάση της εβραϊκής κοινότητας σε όλο τον κόσμο.

Ποιο θα είναι το βασικό μενού των συναντήσεων; Μα φυσικά η δημιουργία ενός άξονα Αθήνας – Λευκωσίας – Τελ Αβίβ ο οποίος μπορεί να παίξει το ρόλο παράγοντα σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά τη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας αναμένεται να υπογραφούν περίπου 10 συμφωνίες, κοινές δηλώσεις και πρωτόκολλα. Οι σημαντικότερες εξ’ αυτών εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του κ. Δένδια και αφορούν στην κοινή δίωξη εγκληματιών, καθώς και στην αμοιβαία συνδρομής σε ζητήματα πολιτικής προστασίας.

Σε ενεργειακό επίπεδο υπάρχει το εντονότατο ενδιαφέρον που έχει ήδη εκφράσει η ισραηλινή εταιρεία Ratio Oil, μαζί με την ελληνική Energean Oil & Gas S.A. για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσιες περιοχές, στον Θερμαϊκό Κόλπο και στον Κόλπο του Ορφανού.

Οι ισραηλινές εταιρείες ενδιαφέρονται σφόδρα για τα «οικόπεδα» της Μεσογείου και για τον πλούτο που μπορεί αυτά να κρύβουν.

Τέλος, κατά το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, πιθανότατα στις 20 του μηνός, αναμένεται στο Ισραήλ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος. Η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών ακολουθεί άλλωστε αυτόνομη πορεία που συνεχώς αναπτύσσεται και μόνο εντός του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν δύο κοινές ασκήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα