Αθώος ο Μουμπάρακ

Δικαστήριοτου Καΐρου απέσυρε την κατηγορία της συνέργειας σε φόνους που είχε απαγγελθεί σε βάρος του Χόσνι Μουμπάρακ, για τον ρόλο του στην αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης το 2011, η οποία και οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του.

Σε προηγούμενες ακροάσεις σε διάφορες δίκες κατά του Μουμπάρακ, δικηγόροι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαίτησαν την σκληρή τιμωρία

τους επί τρεις δεκαετίες βάρβαρου δυνάστη. Το δικαστήριο όμως το Σάββατο ήταν γεμάτο με υποστηρικτές του Μουμπάρακ, που ξέσπασαν σε ζητωκραυγές μετά την ετυμηγορία. Ο 86χρονος πρώην ηγέτης, ο οποίος κρατείται σε στρατιωτικό νοσοκομείο και εμφανίστηκε στο δικαστήριο με καροτσάκι, παρέμεινε ανέκφραστος κατά την ανακοίνωση της απόφασης. Λίγο αργότερα οι δύο γιοι του Γκαμάλ και Αλάα, τον αγκάλιασαν και τον φίλησαν -και οι δύο απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες της διαφθοράς, μαζί με τον πατέρα τους.

Ο δικαστής Μαχμούτ Κάμελ Ρασίντι απέρριψε τις πιο σοβαρές κατηγορίες: ότι ο Μουμπάρακ ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία εκατοντάδων μη βίαιων διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που τον έριξαν από την κυβέρνηση. Τον απάλλαξε επίσης από τις κατηγορίες για διαφθορά, οι οποίες ανέφεραν ότι ως πρόεδρος είχε πουλήσει φυσικό αέριο στο Ισραήλ σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς, καθώς και άλλες καταγγελίες σχετικά με το ότι ο Μουμπάρακ και οι γιοι του πήραν εξοχικά στην Ερυθρά Θάλασσα ως μίζα για μια συμφωνία πώλησης γης. Τον Μάιο, ο Μουμπάρακ καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης για μια ξεχωριστή υπόθεση διαφθοράς. Αλλά έχει περάσει περισσότερα από τρία χρόνια στη φυλακή για διάφορες κατηγορίες και σύμφωνα με το αιγυπτιακό δίκαιο, έχει υπηρετήσει τον απαραίτητο χρόνο και θα μπορούσε να απελευθερωθεί. Ο εισαγγελέας έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Σαββάτου.

Η απόφαση αυτή, είπε ο δικαστής, «δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική». Πέρα από την αίθουσα του δικαστηρίου, όμως, πολλοί Αιγύπτιοι είπαν ότι ήταν καίρια. Ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο πρώην στρατηγός που πέρυσι οδήγησε το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε την εκλεγμένη ισλαμική κυβέρνηση της Αιγύπτου, έχει σταθεροποιηθεί στην εξουσία ως ο νέος ισχυρός ηγέτης της χώρας. Περιβάλλεται από πολλούς πρώην υπουργούς και συμβούλους του Μουμπάρακ.

Τα κρατικά και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης τώρα καταγγέλλουν συστηματικά τους δημοκρατικούς ακτιβιστές οι οποίοι οδήγησαν την εξέγερση του 2011. Μερικοί από τους πιο εξέχοντες ακτιβιστές βρίσκονται στη φυλακή και οι ισλαμιστές που κυριάρχησαν στις εκλογές φυλακίζονται ως τρομοκράτες. Νομικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι οι κατηγορίες εναντίον του Μουμπάρακ ήταν προβληματικές από την αρχή. Είπαν ότι η υπόθεση πήγε εσπευσμένα στο δικαστήριο για να κατευνάσει τις απαιτήσεις των πολιτών για αντίποινα εναντίον του πρώην προέδρου μετά την αποπομπή του.

Οι κατηγορίες για φόνο, που απορρέουν από τις κατηγορίες ότι ο Μουμπάρακ κατεύθυνε την αστυνομία να σκοτώσει άοπλους διαδηλωτές, ήταν δύσκολο να αποδειχθούν, λόγω των πολλών τάξεων της διοίκησης του αιγυπτιακού στρατού και του μεγάλου περιθωρίου στην έννοια της αυτοάμυνας της αστυνομίας.

www.nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα