Διθύραμβοι για την ελληνική οικονομία - Πλησιάζει η έξοδος στις αγορές
Κατακόρυφη υποχώρηση σημειώνει το κόστος δανεισμού του δημοσίου, όπως έδειξε και η έκδοση εξάμηνων έντοκων γραμματίων. Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 1,3 δις ευρώ με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 3,01%, από 3,60%. Τα επιτόκια καλύφθηκαν κατά 3,1 φορές από 2,31 στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση. Η εξέλιξη αυτή προδιαθέτει για χαμηλό επιτόκιο και στα 5ετή και 10ετή ομόλογα που θα εκδώσει η Ελλάδα το αμέσως επόμενο χρονικό
Σήμερα το 10ετες ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται στο 6,17%, ενώ το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς βρίσκεται στις 461 μονάδες βάσης.
Οι εκτιμήσεις αναλυτών τοποθετούν το επιτόκιο ενός 5ετούς ομολόγου ύψους 2 δισ. ευρώ στο 5,2% με 5,5%.
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται τα διθυραμβικά σχόλια για την ελληνική οικονομία με τη Wall Street Journal να τονίζει ότι η ημέρα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές είναι η Τετάρτη. Την ίδια ώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με έκθεσή του δίνει τα πρώτα θετικά σημάδια για την ελληνική οικονομία, αφού προβλέπει αναπτυξιακούς ρυθμούς έστω και μικρούς και μείωση της ανεργίας το 2014.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το 2014 από μία βαθιά ύφεση 3,9% το 2013, ενώ για το 2015 η ανάπτυξη θα ανεβάσει ρυθμούς και θα φτάσει το 2,9%.
Θετικές είναι και οι προβλέψεις και για την ανεργία, καθώς το ΔΝΤ προβλέπει μείωση για το 2014 στο 26,3%, ενώ για το 2015 οι αριθμοί θα πέσουν ακόμα περισσότερο στο 24,4%. Το ΔΝΤ κάνει ειδική αναφορά και στις τιμές των προϊόντων στην Ελλάδα, προβλέποντας μείωση που θα φτάνει στο 0,4%, ενώ για τον πληθωρισμό του 2015 εκτιμάται πως θα φτάσει στο 0,3%.
Ισχνή θα είναι όμως, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ και η παγκόσμια ανάπτυξη για το 2014, αφού θα φτάσει στο 3,6%, ποσοστό αναθεωρημένο προς τα κάτω μιας και η ανάκαμψη στην Ευρώπη παραμένει αναιμική.
Τέλος, και το Reuters σε σημερινό άρθρο του αναφέρει ότι η ελληνική ανάκαμψη είναι εκπληκτική. Όπως επισημαίνει, πριν από δύο χρόνια, η χώρα έμοιαζε να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ. Τώρα είναι στα πρόθυρα της επιστροφής στην αγορά ομολόγων με την έκδοση πενταετούς ομολόγου 2 δισ. ευρώ.
Υπογραμμίζει βέβαια πως υπάρχουν ακόμη πολιτικά ρίσκα, και ότι η πραγματική οικονομία μόλις τώρα άρχισε να κάνει τη στροφή. Αλλά η ανάκαμψη είναι εντυπωσιακή. «Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, η οποία έφθασε στο 30% ύστερα από την αναδιάρθρωση χρέους πριν από δύο χρόνια, βρίσκεται τώρα στο 6,2%».
Ο αρθρογράφος τονίζει πως δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας –Πειραιώς και Alpha Bank- έχουν συγκεντρώσει 3 δισ. ευρώ τις προηγούμενες εβδομάδες για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους μετά από τα stress tests που διεξήγε η κεντρική τράπεζα. Η Eurobank, σχεδιάζει να ακολουθήσει με 3 δισ. ευρώ αυτό το μήνα.
Η αλλαγή της διάθεσης στις αγορές οφείλεται κυρίως σε εξωτερικούς παράγοντες. Στην υπόσχεση της ΕΚΤ να κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ, πριν από δύο χρόνια, και στο πιο πρόσφατο τέλος της «ερωτικής σχέσης» των επενδυτών με τις αναδυόμενες αγορές, που σημαίνει ότι η ρευστότητα που έχει συσσωρευτεί στην παγκόσμια οικονομία, αναζητά ευκαιρίες σε άλλες περιοχές, όπως η Ελλάδα.
Επιπλέον, σημειώνει ο Dixon, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει εκπλήξει τους παρατηρητές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με την ικανότητά της να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί του. Οι πιο σημαντικές επιτυχίες, υπήρξαν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που έχουν αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, και η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Επισημαίνει ωστόσο ότι το χρέος της Αθήνας βρίσκεται ακόμη κοντά στο 180% του ΑΕΠ. «Αλλά δεν είναι τόσο μεγάλο βάρος όσο φαίνεται από τον αριθμό, διότι το μεγαλύτερο μέρος του το κατέχουν άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ως αποτέλεσμα των δύο διασώσεων». Και όχι μόνο αυτά τα δύο δάνεια φέρουν πολύ χαμηλό επιτόκιο, λίγο πάνω από το 2%, αλλά η Αθήνα δεν χρειάζεται να αρχίσει να τα ξεπληρώνει μέχρι το 2022 και από τότε έχει άλλα 20 χρόνια να ολοκληρώσει το έργο.
Σύμφωνα με τον Dixon δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι επενδυτές φαίνονται πρόθυμοι να αγοράσουν τα πενταετή ελληνικά ομολόγα. Εξάλλου, θα πάρουν τα λεφτά τους προτού η Αθήνα αποπληρώσει τους πιστωτές του επίσημου τομέα. Ακόμη, το επιτόκιο, το οποίο πιθανώς θα είναι κάπου κοντά στο 5%, είναι πιο ελκυστικό από ό,τι προσφέρεται σε ομόλογα σκληρού νομίσματος άλλων χωρών.
Στο μεταξύ, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να βελτιώσει τη συμφωνία που ισχύει με τους πιστωτές της ευρωζώνης. Υποσχέθηκαν να την εξετάσουν εκ νέου όταν η Αθήνα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.
Μια καλή έκβαση για την Ελλάδα θα ήταν να δει την αύξηση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια, πάγωμα του επιτοκίου στο τρέχον επίπεδο, και παράταση της περιόδου στη διάρκεια της οποίας δεν θα πρέπει να αποπληρώνει το χρέος της, κατά πέντε ακόμη χρόνια. Η βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Γερμανία –της οποίας η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 11 Απριλίου- υποδηλώνει ότι υπάρχει μια εύλογη πιθανότητα πως θα μπορούσε να ανταμειφθεί για την καλή συμπεριφορά της.
Η επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές σημαίνει ακόμη ότι πιθανώς δεν αντιμετωπίζει πλέον χρηματοδοτικό κενό, το οποίο οι τελευταίες επίσημες προβλέψεις των πιστωτών, το τοποθετούσαν στα 15 δισ. ευρώ για τα δύο επόμενα χρόνια.
Το άρθρο επισημαίνει ότι η βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας έχει μειώσει αυτό το ποσό. Ακόμη πιο σημαντικό, η κυβέρνηση έχει διάφορους τρόπους να καλύψει το κενό χωρίς να δανειστεί από τους εταίρους της στην ευρωζώνη. Όχι μόνο μπορεί να εκδώσει ομόλογα: οι δύο μεγάλες τράπεζες που άντλησαν κεφάλαια έχουν χρησιμοποιήσει κάποια από αυτά για να αποπληρώσουν 1,6-1,7 δισ. ευρώ των κεφαλαίων που διοχέτευσε η κυβέρνηση.
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Σύνταξη ανάλογα με την περιουσία
- Διαβαστε στο σημερινο crash
- Σε απεργιακό κλοιό η χώρα – Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ στο CRASH Απριλίου που κυκλοφορεί ΣΗΜΕΡΑ εκτάκτως στα περίπτερα
- Οι δεσμοί του Κρεμλίνου με την Χρυσή Αυγή
- Μετα τον μπαλτακο σκαει και αλλη βομβα για υπουργο της κυβερνησησ!
- ΒΙΝΤΕΟ-Η πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου
- Έχει «παραλύσει» η Θεσσαλονίκη
- Αυτό είναι το νέο κόμμα του Λάκη Λαζόπουλου ΦΥΤΕΙΑ [video]
- Ο συμψηφισμός των οφειλών αυξάνει την ρευστότητα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Οι δεσμοί του Κρεμλίνου με την Χρυσή Αυγή
- Ο συμψηφισμός των οφειλών αυξάνει την ρευστότητα
- Ο Τσίπρας δεν τραβάει...
- Κάποιος πλήρωσε 36 εκατ. ευρώ για ένα ποτήρι και το θεωρεί φυσιολογικό…
- H ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής
- “Ταύρος” ο Σόφο κινδυνεύει με απέλαση από το Ισραήλ
- Γιατί η άνοιξη μας κάνει ευτυχισμένους
- Κρας τεστ αξιοπιστίας της Σουπερ Λιγκ
- Διθύραμβοι για την ελληνική οικονομία - Πλησιάζει η έξοδος στις αγορές
- Ινδία: τι πρέπει να ξέρετε για τις μεγαλύτερες εκλογές του κόσμου
- Τελευταία Νέα Antinews
- Διθύραμβοι για την ελληνική οικονομία - Πλησιάζει η έξοδος στις αγορές
- Γιατί η άνοιξη μας κάνει ευτυχισμένους
- Κάποιος πλήρωσε 36 εκατ. ευρώ για ένα ποτήρι και το θεωρεί φυσιολογικό…
- Κινδυνεύει να χάσει το χέρι του ο Θορπ
- Δέκα χρόνια κάθειρξη στον Μάκη Ψωμιάδη
- Οι δεσμοί του Κρεμλίνου με την Χρυσή Αυγή
- Ινδία: τι πρέπει να ξέρετε για τις μεγαλύτερες εκλογές του κόσμου
- Κρας τεστ αξιοπιστίας της Σουπερ Λιγκ
- “Ταύρος” ο Σόφο κινδυνεύει με απέλαση από το Ισραήλ
- Ο Τσίπρας δεν τραβάει...
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Ο συμψηφισμός των οφειλών αυξάνει την ρευστότητα
- H ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής
- Προσεχως οι διευκρινισεις της γαλλιας για τη μειωση του ελλειμματος
- Η πληρωμή των συντάξεων του Μαΐου θα γίνει κανονικά, στο τέλος του Μήνα
- Το καθισιό βλάπτει σοβαρά την υγεία
- «Η Ελλάδα παραμένει το πείραμα της Ευρώπης»...
- Μετά το Πάσχα στη Βουλή το θέμα Μπαλτάκου...
- Το Σεπτέμβρη το Xbox One στην Ελλάδα
- Ποιοι ενστολοι θα λαβουν την χρηματικη ενισχυση των 500 ευρω-χρηματικο κινητρο του κωλου για την καταστολη
- Νέες θέσεις εργασίας από την ΗΡ στην Ελλάδα