Ελ Εριάν: Οι τρεις δύσκολες επιλογές της ΕΚΤ για την Ελλάδα

Τις τρεις «δύσκολες» επιλογές που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ για την Ελλάδα αναφέρει σε άρθρο του στο BloombergView ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz SE.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην εβδομαδιαία συνεδρίασή της στις 29 Απριλίου, η ΕΚΤ θα βρεθεί υπό πίεση να διατηρήσει την Ελλάδα

«εν ζωή». Αλλά εάν δεν έχει σημειωθεί πρόοδος, «αυτό το ισχυρό θεσμικό όργανο κινδυνεύει να συνταχθεί με άλλους παράγοντες στο ελληνικό δράμα, που μετατρέπονται χωρίς να έχουν πρόθεση, από το να είναι ένα μεγάλο μέρος της λύσης, να είναι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος, τώρα και στο μέλλον».

Σύμφωνα με τον Ελ Εριάν, η ΕΚΤ έχει τις εξής τρεις επιλογές:

1. Προσποιείται και επεκτείνει

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια μέσω του ELA. Αυτό θα γίνει με το πρόσχημα ότι βοηθάει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας που έχει, αντί να αναγνωρίζει την αληθινή κατάσταση, τη βαθιά οικονομική αφερεγγυότητα και τις ελλείψεις της χώρας. Αυτή η προσέγγιση έχει το πλεονέκτημα ότι διατηρεί ανοιχτές τις επιλογές, με την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές της. Το αρνητικό είναι ότι θα αυξήσει την έκθεση της ΕΚΤ σε ένα πρόβλημα που μέχρι στιγμής έχει μικρές πιθανότητες να επιλυθεί με έναν μεθοδευμένο τρόπο και θα εγείρει ανησυχίες για τον καταμερισμό του βάρους.

2. Τραβάει την πρίζα

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η ΕΚΤ θα είναι ειλικρινής προς τον εαυτό της. Θα περιόριζε κάθε περαιτέρω χρηματοδότηση στην Ελλάδα, επισημαίνοντας, δικαίως κατά τον αρθρογράφο, ότι η παροχή ρευστότητας θα συνεχιζόταν να αποδεικνύεται αναποτελεσματική, εάν δεν συνοδεύεται από μέτρα για την βελτίωση της ανάπτυξης και της οικονομικής φερεγγυότητας. Κάτι τέτοιο, θα οδηγούσε την ελληνική κυβέρνηση να επιβάλλει capital controls, να αθετήσει πληρωμές της και να λάβει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για να αποκτήσει τον έλεγχο των αδρανών ταμειακών διαθεσίμων της χώρας. Όλα αυτά, θα αύξαναν τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

3. Τραβάει την πρίζα, αλλά ως μέρος ενός plan B’

Βάσει αυτού του σεναρίου, η άρνηση της ΕΚΤ να προσφέρει κι άλλη βοήθεια θα είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου -αν και πρόκειται για ένα επικίνδυνο σχέδιο. Η ΕΚΤ θα προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της περιφέρειας με το να ανοίξει τα «παράθυρα» χρηματοδότησης προς κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Επίσης, θα εντείνει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Εν τω μεταξύ, θα προχωρήσει σε ένα είδος ενδιάμεσων ευρωπαϊκών ρυθμίσεων για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας μιας συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ ή, ακόμη, παραμένοντας στην ΕΕ, αλλά εκτός της νομισματικής ένωσης, όπως συμβαίνει με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα από τα μεγάλα διδάγματα των τελευταίων ετών είναι ότι κανένας δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ. Γι' αυτό και θεωρεί πιθανό η ΕΚΤ να ακολουθήσει το πρώτο σχέδιο.

«Όλα αυτά δείχνουν ποια είναι η μεγαλύτερη τραγωδία. Για αρκετά χρόνια, πολλοί λίγοι άνθρωποι -είτε στην Ελλάδα, είτε στην ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ- έχουν αντιμετωπίσει μια τέτοια πρόκληση. Να δράσουν, δηλαδή, αποφασιστικά είτε για μια επαναστατική πολιτική, είτε για να πατήσουν το κουμπί της επαναφοράς. Αντ' αυτού, όλοι περιμένουν μια συλλογική δράση που θα λύνει το πρόβλημα, αλλά μια τέτοια λύση είναι δύσκολο να έρθει σύντομα. Μόνο που η αναμονή κοστίζει. Όπως κοστίζει και στους Έλληνες με τους άνεργους νέους να έχουν τελματώσει στις καταστροφικές συνέπειες της ανεργίας και της εξάπλωσης της φτώχειας. Και με τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ των δανείων προς την Ελλάδα, τα οποία επιφορτίζονται οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, οι επίδοξοι λύτες αυτής της ελληνικής τραγωδίας έχουν γίνει ένα αυξανόμενο μέρος του προβλήματος» καταλήγει.

bloombergview.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα