Γιατί η Γαλλία δεν πολυσυμπαθεί τη Βαλερί Τριερβελέρ

Η ιστορία είναι τόσο παλιά όσο και η Αγία Γραφή: ένας ισχυρός άνδρας αφήνει την σύντροφο της ζωής για μια νεότερη γυναίκα. Συνήθως, το επόμενο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην συμπάθεια που πέφτει πάνω στη γυναίκα που έχει προδώσει.
Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά στη Γαλλία.
Επί τρεις εβδομάδες σχεδόν, ο παγκόσμιος Τύπος ασχολείται με κάθε λεπτομέρεια, αληθή ή ψευδή, σχετικά με την ερωτική ζωή του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Η φρενίτιδα ξεκίνησε με τις φωτογραφίες σε ένα γαλλικό κουτσομπολίστικο

περιοδικό στις 10 Ιανουαρίου, που φέρεται να δείχνει τον Ολάντ σε μια μοτοσικλέτα, μετά από ένα ραντεβού με τη γαλλίδα ηθοποιό Ζουλί Γκαγιέ. Αυτό που λείπει από την κάλυψη των Μέσων στη Γαλλία, μέχρι στιγμής, είναι η συμπάθεια για την πρώην του Ολάντ, Βαλερί Τριερβελέρ.

Μητέρα τριών παιδιών, η 48χρονη Τριερβελέρ ανέβαλε την δημοσιογραφική καριέρα της στο περιοδικό Paris Match, όταν ο Ολάντ (τον οποίο ποτέ δεν παντρεύτηκε) έβαλε υποψηφιότητα για την προεδρία. Τώρα θα πρέπει να ξαναχτίσει την προσωπική και επαγγελματική της ζωή. Παρόλα αυτά, η Τριερβελέρ δεν αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη συμπάθεια. «Κάποιοι σύμβουλοι στα Ηλύσια την απεχθάνονταν σε κάποιο βαθμό. Άλλοι ήταν πιο επιφυλακτικοί», λέει ο Τιερί Αρνό, επικεφαλής του πολιτικού στο γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι BFM – TV. «Αλλά αυτό που είναι εντυπωσιακό, είναι πόσο λίγοι άνθρωποι ήταν πρόθυμοι να την υπερασπιστούν δημόσια».

Σε δημοσκοπήσεις, περίπου τα τρία τέταρτα των Γάλλων λένε ότι η ερωτική ζωή του πρόεδρου τους δεν έχει καμία σχέση με τις απόψεις τους γι ‘αυτόν ως ηγέτη – αν και οι εβδομάδες επίμονων συζητήσεων στο Παρίσι για το υποτιθέμενο ρομάντσο του φαίνεται να αμφισβητούν τον ισχυρισμό αυτό. Και κυνικά, κάποιοι αναρωτιούνται εάν η ιστορία θα μπορούσε ακόμα και να ενισχύσει τα ποσοστά του Ολάντ, που ανέρχονται σήμερα σε περίπου 24 %, χάρη στα διψήφια ποσοστά ανεργίας και στο τεράστιο δημόσιο έλλειμμα. «Θα τον κάνει πιο δημοφιλή, επειδή η Γκαγιέ είναι δημοφιλής», υποστηρίζει ο Ζαν- Φιλίπ Φιλιού, ένας συνταξιούχος Γάλλος διπλωμάτης. Η συμπεριφορά της 41χρονης, «φρέσκιας» Γκαγιέ είναι εντελώς αντίθετη με την «πάντα τεταμένη» συμπεριφορά της Τριερβελέρ, σχολιάζει. «Η Γκαγιέ είναι η πεμπτουσία της έξυπνης Γαλλίδας» λέει.

Αφήνοντας στην άκρη τους χαρακτηρισμούς, το στραβοπατήματα της Τριερβελέρ όταν ο Ολάντ εξελέγη πριν 20 μήνες, την απομόνωσε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Έχει παραδεχθεί σε συνεντεύξεις ότι δεν κατάφερε να βρει τη θέση της ως σύντροφος του Προέδρου – η Πρώτη Κυρία δεν είναι μια επίσημη θέση στη Γαλλία – και είχε συμβουλευτεί την Μικσέλ Ομπάμα για το θέμα. Δεν κέρδισε φίλους κάνοντας την πρώιμη παρατήρηση, ότι δεν ήθελε να γίνει «Potiche» (γλάστρα) στα Ηλύσια. Αυτό ακούστηκε άσχημα, λέει η Colombe Pringle, αρχισυντάκτρια του περιοδικού για διασημότητες Point de Vue. «Ήταν σαν η Πρώτη Κυρία να μην ήταν μια δουλειά», λέει.
Αλλά το χειρότερο ατόπημα ήρθε μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη νίκη του Ολάντ, τον Μάιο του 2012, κατά τη διάρκεια των σκληρών εκλογών για την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας, όταν η Τριερβελέρ, η οποία χρησιμοποιεί πολύ το Twitter, έγραψε για την υποστήριξή της σε έναν υποψήφιο, ο οποίος κατέβαινε εναντίον της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, μητέρας των τεσσάρων παιδιών του Ολάντ, με τον οποίο έζησε για πολλά χρόνια (και την οποία τελικά άφησε για την Τριερβελέρ).

Αν και η Τριερβελέρ προσπάθησε σκληρά να επανορθώσει για το λάθος της σε επόμενα μηνύματα, το μήνυμα δεν ξεχάστηκε. Καθώς περνούσαν οι μήνες, οι αμφιβολίες για το πρόσωπό της έβγαιναν στην επιφάνεια σε περίεργες στιγμές. Ενώ ο Ολάντ ήταν σε μια επίσκεψη στο εσωτερικό της Γαλλίας, μια μέρα, μια γυναίκα μέσα στο πλήθος του είπε ωμά «μην παντρευτείτε την Βαλερί Τριερβελέρ, δεν μας αρέσει», αφήνοντας τον πρόεδρο άφωνο. Το βίντεο με τη σκηνή έπαιξε πολύ στη γαλλική τηλεόραση. «Ακόμα και οι Γαλλίδες φεμινίστριες δεν αισθάνθηκαν καμία συμπάθεια γι ‘αυτήν», λέει η Pringle. «Μέχρι που πήραμε την ιστορία της ερωμένης και τη συνέχεια στο νοσοκομείο και ξαφνικά σκεφτήκαμε ότι ίσως θα έπρεπε να είναι πιο συμπαθής. Όμως, υπήρξαν πάρα πολλά στραβοπατήματα». Όμως, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της ιστορίας, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ολάντ θα μπορούσε ακόμα να πληρώσει το πολιτικό τίμημα για τη συμπεριφορά του, ιδίως μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων. Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν εκμεταλλευτεί την υποτιθέμενη σχέση για να παρουσιάσουν τον πρόεδρο ως ανάλγητο στις σχέσεις του με τις γυναίκες. Το γεγονός ότι η σχέση του με την Τριερβελέρ άρχισε πολύ πριν αφήσει τη Ρουαγιάλ και ότι τα κουτσομπολίστικα περιοδικά έχουν ισχυριστεί ότι ξεκίνησε τη σχέση του με την Γκαγιέ πριν από δύο χρόνια, έχει ενισχύσει αυτή την άποψη. Το ίδιο και η επίσημη ανακοίνωση χωρισμού του προέδρου: εξέδωσε δήλωση τηλεφωνικώς στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Agence France Presse το περασμένο Σάββατο, λέγοντας: «θέλω να κάνω γνωστό ότι έχω τελειώσει τη συνεργασία μου με Βαλερί Τριερβελέρ».

Το γεγονός ότι ο Ολάντ παρέλειψε να αναφέρει την Τριερβελέρ, ή λέξεις σχετικές με πόνο και τύψεις, εξόργισε τους επικριτές του. «Ένιωσα σαν να διαβάζω μια επιστολή απόλυσης, αντί για μια επιστολή χωρισμού» σχολιάζει η πολιτικός Ναταλί Κοσκιουσκό-Μοριζέ. Ο αριστερός αντίπαλος του Ολάντ στην προεδρεία Ζαν-Λικ Μελανσόν χαρακτήρισε την ανακοίνωση του προέδρου «δήλωση ενός βλάκα».
Θέλοντας ίσως να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από την κατάρρευση της ζωής της, η Τριερβελέρ πέταξε στη Βομβάη την Κυριακή -μία ημέρα μετά τον δημόσιο χωρισμό της – για να παραστεί σε φιλανθρωπική εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί πολύ πριν το τρέχον δράμα. Ωστόσο, ακόμη και από απόσταση 4.300 μιλίων φάνηκε ανίκανη να τα αφήσει όλα πίσω, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι οι πιέσεις και οι εσωτερικές εντάσεις στο εσωτερικό των Ηλυσίων οφείλονται για τη διάλυση της σχέσης με τον Ολάντ, υπονοώντας ότι ίσως ακόμα να ήταν μαζί αν ο Ολάντ είχε δεν είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου το 2012. Αντ ‘αυτού, είπε ότι αντιμετώπισε χτυπήματα «κάτω από τη μέση» και «πισώπλατα μαχαιρώματα». Έχοντας τελειώσει αυτό το μέρος της ζωής της, μπορεί να διαπιστώσει ότι τα χτυπήματα δεν σταματούν εντελώς, καθώς η Γαλλία συνεχίζει την μετεξέλιξή της από μια χώρα που κάποτε δεν σχολίαζε σχεδόν καθόλου την ιδιωτική ζωή των δημοσίων προσώπων και των οικογενειών τους, σε μία χώρα που θεωρεί φυσιολογικό το να το κάνει.
http://world.time.com/2014/01/29/france-turns-its-nose-up-at-valerie-trierweiler/

Keywords
Τυχαία Θέματα