Γιατί θα υποδεχτούν τον Πούτιν στη Ρώμη με ανοιχτές αγκάλες

Μπορεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να μην ήταν ευπρόσδεκτος στη σύνοδο της G7 στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα, αλλά κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Ιταλία είναι πιθανό να λάβει ένα πολύ θερμότερο καλωσόρισμα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη μεγάλη χώρα της ΕΕ. Ο Πούτιν ταξιδεύει στην Ιταλία για να επισκεφθείτε το ρωσικό περίπτερο στην EXPO στο Μιλάνο την Ημέρα της Ρωσίας (εθνική εορτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας) και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς τη Ρώμη. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συναντήσεις με τον

ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα και τον Πάπα Φραγκίσκο, τους οποίους ο Πούτιν θα συναντήσει στο αποστολικό παλάτι στην πόλη του Βατικανού αργά το απόγευμα. Θα είναι η πρώτη συνάντηση τους από το 2013, όταν ο Φραγκίσκος και ο Ρώσος ηγέτης συναντήθηκαν στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο μιας συνόδου της G20 που φιλοξενούσε η Ρωσία.

Η προεδρική επίσκεψη υπογραμμίζει τις φιλικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ιταλία σε μια εποχή που ο Πούτιν αντιμετωπίζεται ως παρίας στην παγκόσμια σκηνή. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε κατά τη σύνοδο κορυφής της G7 αυτή την εβδομάδα ότι οι ηγέτες του κόσμου ήταν έτοιμοι να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν η σύγκρουση στην Ουκρανία κλιμακωθεί.

Η συμπάθεια του Πούτιν για την Ιταλία και η φιλία του με τον δισεκατομμυριούχο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον πρώην ιταλό πρωθυπουργό, είναι τόσο γνωστά, που η μεγαλύτερη είδηση από μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής στο Μιλάνο τον περασμένο Οκτώβριο - η οποία περιελάμβανε μια συνάντηση μεταξύ του Πούτιν και του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο - ήταν το ραντεβού αργά το βράδυ μεταξύ του Πούτιν και του Μπερλουσκόνι στη βίλα του πρώην πρωθυπουργού, που κράτησε μέχρι τις τρεις το πρωί. Τον Μάρτιο, ο Ρέντσι έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που φιλοξενήθηκε σε μια διμερή συνάντηση στη Μόσχα, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία- μια συνάντηση που έγινε δεκτή με δυσαρέσκεια από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με έναν αμερικανό αξιωματούχο.

Η συνάντηση με τον Ρέντσι ήρθε λίγες μόνο ημέρες μετά τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ, ηγετικής μορφής της αντιπολίτευσης, ο οποίος δολοφονήθηκε κοντά στο Κρεμλίνο ενώ πήγαινε σπίτι του. Ένας άλλος Ιταλός πολιτικός, ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επικεφαλής του αντιευρωπαϊκού, αντι-μεταναστευτικού κόμματος Λίγκα του Βορρά, υπήρξε σφοδρός επικριτής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Λίγκα του Βορρά προώθησε ακόμη και ένα κίνημα για να δημιουργήσει μια κοινοβουλευτική ομάδα που ονομάζεται Φίλοι του Πούτιν, η οποία επαινεί τον ρώσο ηγέτη ως ουσιαστικό αντίβαρο στη διοίκηση Ομπάμα. Δεν περιλαμβάνονταν Ιταλοί στον κατάλογο των 89 πολιτών της ΕΕ στους οποίους έχει απαγορευθεί η είσοδος στη Ρωσία, σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσιεύθηκε από τον φινλανδικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό YLE στις αρχές του μήνα. Φαίνεται σαν ένα ακόμη σημάδι των στενών δεσμών μεταξύ των χωρών.

Ο Τζιανκάρλο Αραγκόνα, ένας πρώην Ιταλός πρέσβης στη Ρωσία ο οποίος είναι επικεφαλής στην δεξαμενή σκέψης Ιταλικό Ινστιτούτο Διεθνών Πολιτικών Σπουδών, δήλωσε στην Guardian ότι η Ιταλία είχε διατηρήσει το διάλογο με τη Ρωσία, αλλά αυτό δεν αντικρούει το γεγονός ότι η Ιταλία ήταν «πλήρως δεσμευμένη» στην ευρωπαϊκή πολιτική όσον αφορά τη σχέση της με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των κυρώσεων και των αποφάσεων που σχετίζονται με την κρίση στην Ουκρανία. Ο Αραγκόνα αναγνώρισε πως υπήρχε η αντίληψη ότι η Ιταλία ήταν κάπως «πιο φιλική» με τη Ρωσία από ό,τι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά πρόσθεσε: «Νομίζω ότι δεν είναι πραγματικά μια δίκαιη παρουσίαση της κατάστασης. Πιστεύω ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι (η ιταλική κυβέρνηση) θεωρεί ότι το ουκρανικό ζήτημα αποτελεί αιτία πολύ σοβαρής έντασης, αλλά επίσης ένα σύμπτωμα μιας ευρωπαϊκής τάξης, (ή) ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, το οποίο δεν έχει βρει τη σταθερότητά του κατά το τέλος του ψυχρού πολέμου».

Ο Αραγκόνα στη συνέχεια πρόσθεσε: «Βλέπουμε την Ευρωπαϊκή εξέλιξη ίσως πιο καθαρά και αντικειμενικά από ό,τι μερικοί από τους Ευρωπαίους εταίρους μας». Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Πούτιν τόνισε την ισχυρή εμπορική σχέση μεταξύ της Ιταλίας και της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι είχε αυξηθεί σχεδόν έντεκα φορές περισσότερο τα τελευταία χρόνια, από 4,2 δις δολάρια σε σχεδόν 49 δις, όπως και τα αμοιβαία συμφέροντα και ο τομέας της ενέργειας και της υψηλής τεχνολογίας.

Αν και η συνάντηση με τον Ρέντσι θα παρακολουθείται στενά, οι συνομιλίες μεταξύ του Πούτιν και του Πάπα Φραγκίσκου είναι σίγουρο ότι θα καθηλώσουν τη Ρώμη. Ο Αργεντινός ποντίφικας προκάλεσε διαμάχη τον περασμένο μήνα, όταν συναντήθηκε με τον Μαχμούντ Αμπάς - μια συνάντηση στην οποία πιθανόν να αναφέρθηκε στον Παλαιστίνιο πρόεδρο ως «άγγελο της ειρήνης», σύμφωνα με τα αντικρουόμενα ρεπορτάζ. Η συνάντησή του με τον Πούτιν θα παρακολουθείται εξίσου στενά.

Ένα ρεπορτάζ του Crux, ενός ειδησεογραφικού site που ακολουθεί πιστά το Βατικανό, σημείωσε πως ο Φραγκίσκος και ο Πούτιν ήταν κάτι σαν ένα «περίεργο γεωπολιτικό ζευγάρι», που είχαν σχηματίσει μία «απίθανα ισχυρή συνεργασία». Ξεκίνησε όταν ο Πάπας έστειλε μια επιστολή στον Πούτιν το 2013 - πριν από τη σύνοδο της G20 στη Μόσχα - προτρέποντας τους ηγέτες να βρουν μια μη-στρατιωτική λύση στη σύγκρουση της Συρίας. Στην ομιλία του με άλλους ηγέτες του κόσμου, ο Πούτιν φέρεται να ανέφερε την επιστολή του Πάπα, λέγοντας: «Θα μπορούσαμε να ακούσουμε τον Πάπα». Καμία στρατιωτική δράση δεν ελήφθη.

Ο Πούτιν έχει επίσης μιλήσει για την «ολέθρια» κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι χριστιανοί στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι διώκονται και σκοτώνονται - ένα θέμα που συχνά αναφέρεται επίσης από τον Πάπα και αναμένεται να συζητηθεί. Ο Πάπας Φραγκίσκος επιδίωξε επίσης να ενισχύσει τους δεσμούς με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ως μέρος ενός ευρύτερου στόχου για την προώθηση της χριστιανικής ενότητας. Αλλά δεν αναμένεται να αγνοήσει τη μεγαλύτερη πηγή της κριτικής εναντίον του Πούτιν διεθνώς: την κρίση στην Ουκρανία. Τον Φεβρουάριο, ο ποντίφικας αναφέρθηκε στην συνεχή αιματοχυσία του «αδελφοκτόνου» πολέμου, ένα σχόλιο που θεωρήθηκε αμφιλεγόμενο στην Ουκρανία, όπου η βία αντιμετωπίζεται ως άμεση συνέπεια της ρωσικής επιθετικότητας.

Ο Ανατόλι Μπαμπίνσκι, εκδότης ενός διακεκριμένου Ελληνικού Καθολικού περιοδικού, είπε στο Crux: «Αυτό δείχνει την άγνοια του Πάπα σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία».

Στην ερώτηση τι θα συζητήσουν Πάπας και Πούτιν, το Βατικανό δήλωσε στην Guardian: «Μπορείτε μόνο να υποθέσετε τα θέματα των συζητήσεων».

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα