Γιόσκα Φίσερ: Αν ακολουθούσαμε την πολιτική της Μπούντεσμπανκ, η Ευωζώνη θα είχε διαλυθεί

«Εάν είχαμε ακολουθήσει  τα όσα ήθελε Bundesbank, η Ευρωζώνη δεν θα υπήρχε σήμερα»: την τοποθέτηση αυτή έκανε ο πρώην Γερμανός αντικαγκελάριος Γιόσκα Φίσερ σε άρθρο του στην εφημερίδα Λε Φιγκαρό το οποίο δημοσιεύεται σήμερα.

Στο άρθρο, με τίτλο «Η Ευρώπη απέναντι στην πρόκληση της κρίσης» ο Γερμανός πολιτικός αναλύει την εξέλιξη του ρόλου της Γερμανίας στη διαχείριση της κρίσης και δείχνει αρκετά αισιόδοξος για το μέλλον και οριοθετεί την υιοθέτηση των ευρωομολόγων πριν ή μετά τις γερμανικές εκλογές.

Το

άρθρο ξεκινάει με αναφορά στον Ηράκλειτο, σύμφωνα με τον οποίο «ο πόλεμος είναι ο πατήρ των πάντων», ο Γιόσκα Φίσερ όμως σημειώνει ότι σήμερα θα συμπλήρωνε: «η κρίση είναι η μητέρα των πάντων».

Χάρη στα πυρηνικά όπλα εκτιμά ότι δεν υπάρχει φόβος για έναν εκτεταμένο πόλεμο, αλλά επισημαίνει ότι μαίνεται μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που συνταράσσει από τα θεμέλια της την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όπως οι πόλεμοι, έτσι και οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες για αλλαγές που θα θεωρούνταν αδιανόητες διαφορετικά» υπογραμμίζει. Κατά την άποψη του Γερμανού πολιτικού, σε σύγκριση με τις αρχές του 2009 η Ευρώπη σήμερα έχει αλλάξει βαθιά, και έχει χωριστεί σε χώρες πρώτης γραμμής, αυτές της Ευρωζώνης, και οπισθοφυλακής, τις χώρες εκτός Ευρωζώνης.

Υποστηρίζει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης αγωνίζονται για να σώσουν το ευρώ και πολλά ταμπού έσπασαν πλέον, με την ενεργό δράση της γερμανικής κυβέρνησης όπως: Η ευθύνη για την υποστήριξη των τραπεζών, ο μέχρι τούδε ιερός χαρακτήρας που δινόταν στην απαγόρευση υποστήριξης των κρατών, η απόρριψη της οικονομικής ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, η απευθείας χρηματοδότηση των κρατών από την ΕΚΤ, η αμοιβαιοποίηση των χρεών και τέλος ο μετασχηματισμός της ΕΚΤ που είχε δημιουργηθεί πάνω στο πρότυπο της παλιάς Μπούντεσμπανκ. Απομένει η άρνηση των ευρωομολόγων, αλλά και αυτό το ταμπού θα εξαλειφθεί πριν ή μετά τις γερμανικές εκλογές του 2013, λέει ο Φίσερ.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, υπογραμμίζει, «παίζει έναν περίεργο ρόλο» στην κρίση αυτή. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο δυνατή οικονομικά, αποδυναμώθηκε όμως θεσμικά, πράγμα που φαίνεται από τη μείωση της επιρροής της στην ΕΚΤ.

«Η παλιά Μπούντεσμπανκ παρέδωσε το πνεύμα της στις 6 Σεπτεμβρίου με την υιοθέτηση από την ΕΚΤ του προγράμματος για απεριόριστες αγορές ομολόγων από χώρες με δυσκολίες, παρά την αντίθεση του Γενς Βάιντμαν» του προέδρου της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, εξηγεί.

Η άποψη όμως του Γ. Φίσερ είναι ότι η απόφαση αυτή δεν είναι στην ουσία έργο του Μάριο Ντράγκι αλλά της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

«Η Μπούντεσμπανκ δε έπεσε θύμα συνομωσίας των χωρών του Νότου, βγήκε εκτός παιγνιδιού από μόνη της. Εάν την είχαμε ακολουθήσει, η Ευρωζώνη δεν θα υπήρχε πια. Όταν σε περίοδο κρίσης δίνουμε προτεραιότητα στην ιδεολογία έναντι του ρεαλισμού, οδηγούμεθα στην αποτυχία » υπογραμμίζει. Ο πρώην αντικαγκελάριος καταλήγει: «Για την Ευρώπη η κρίση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία. Καθορίζει την ατζέντα για τα επόμενα χρόνια

Keywords
Τυχαία Θέματα