Η Ουκρανία στην Κόψη του Ξυραφιού

Ο Ρίτσαρντ Νίξον είναι ο μοναδικός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω του σκανδάλου Γουώτεργκεητ. Την ίδια στιγμή όμως για αυτούς που ασχολούνται σοβαρά με τη διεθνή και την αμερικανική εξωτερική πολιτική θεωρείται ως ένα από τα πιο κοφτερά μυαλά στους τομείς αυτούς. Άλλωστε είναι αυτός που πραγματοποίησε το άνοιγμα των ΗΠΑ στην Κίνα, μια κίνηση που μέχρι σήμερα συνεχίζει να αποδίδει τεράστια κέρδη για την Ουάσινγκτον.

Σε ένα από τα βιβλία του ο Νίξον είχε χαρακτηρίσει την Ουκρανία,

χώρα κλειδί στη διεθνή σκακιέρα και ιδιαίτερα όσο αφορά το μέλλον της Ευρώπης.

Τους τελευταίους μήνες αυτή η πολύ σημαντική χώρα για την Ευρώπη (ιδιαίτερα στο κρίσιμο τομέα της ενέργειας) και τη Δύση γενικότερα σείεται συθέμελα από μια εσωτερική πολιτική κρίση η οποία στο κέντρο της έχει το που θα κατευθυνθεί μελλοντικά η χώρα.

Οι σφοδρές διαδηλώσεις στους δρόμους του Κίεβου ξεκίνησαν με αφορμή την απόφαση του φιλικά προσκείμενου στο Κρεμλίνο, Προέδρου Γιανούκοβιτς, μετά από πίεση της Μόσχας, να μην προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια και κάθε ώρα που περνά η χώρα κυλάει όλο και πιο πολύ στα πρόθυρα του να απειλείται η ίδια η συνοχή της.

Εν μέσω αυτής της καθημερινής πλέον έντασης και αναταραχής οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης έχουν εντατικοποιηθεί.

Ο Πρόεδρος Γιανούκοβιτς συναντήθηκε για πρώτη φορά στις 22 Ιανουαρίου με τους τρείς βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης. Τον Βιτάλι Κλίτσκο (πολύ στενές σχέσεις με τη Γερμανία και το κόμμα της Καγκελαρίου Μέρκελ) της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ουκρανίας, τον Αρσένι Γιατσένιουκ του Πατριωτικού Κόμματος, και τον Όλεχ Τιάχνιμποκ, του κόμματος Σβόμποντα. Οι τρείς ηγέτες έδωσαν στον Γιανούκοβιτς πριν τη συνάντηση, 24 ώρες για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους για παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές. Η συνάντηση απέβη άκαρπη και όλα τα βλέμματα έχουν μεταφερθεί στην έκτακτη σύγκλιση του Κοινοβουλίου που έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος για την Τρίτη 28 Ιανουαρίου και στη δήλωση του Ουκρανού Προέδρου ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Ο Αρσένι Γιατσένιουκ επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς το Κρεμλίνο, ότι απεργάζεται σχέδιο διαμελισμού της χώρας με στόχο να συνδέσει το ανατολικό κομμάτι της με τη Ρωσία. Επίσης, εξέφρασε απογοήτευση προς τις Δυτικές χώρες, αμφισβητώντας ότι ασκούν πραγματική πίεση προς την κυβέρνηση, και κατέληξε ότι το βάρος του αγώνα πέφτει αποκλειστικά στους ώμους του λαού της Ουκρανίας.

Μια προσεκτική ανάλυση των εξελίξεων θα διαπιστώσει ότι οι διαδηλώσεις και η ένταση έχουν ξεφύγει από την αρχική αφορμή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις τάξεις των διαδηλωτών έχουν παρεισφρήσει και ακραία εξτρεμιστικά στοιχεία που δρουν ανεξέλεγκτα και έχουν τελείως διαφορετική ατζέντα.

Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και άλλες δυνάμεις, προσπαθούν να μη φανεί ότι παρεμβαίνουν άμεσα στις εξελίξεις, με δεδομένο ότι η Μόσχα έχει κατηγορήσει ευθέως τη Δύση για παρέμβαση στα εσωτερικά της Ουκρανίας.

Η Ουάσινγκτον σε καμία περίπτωση δεν θέλει ένταση με τη Ρωσία, σε μια στιγμή που οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και η ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία, βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.

Από την άλλη η Γερμανία, βρίσκεται σε δύσκολη θέση με δεδομένη την ανάγκη και τη στενή σχέση που έχει με τη Μόσχα στον τομέα της ενέργειας.

Ένα είναι βέβαιο, η κατάσταση σε αυτή την πολύ σημαντική γεωπολιτικά χώρα εκτραχύνεται ώρα με την ώρα και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι εξελίξεις να παρασύρουν τις οποιεσδήποτε στρατηγικές ακολουθούν μέχρι αυτή τη στιγμή οι εξωτερικές δυνάμεις.

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται λίγο πολυτέλεια σε μια χώρα που διέρχεται σοβαρή οικονομική κρίση όπως η Ελλάδα. Αν όμως τα συνδέσει κανείς με τις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει μια επιδείνωση της κρίσης στο ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης και κατ’ επέκταση το πλήγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία τότε θα γίνει κατανοητό γιατί πρέπει να ανησυχούμε σοβαρά για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και να ευχόμαστε να υπάρξει εκτόνωση της κρίσης και επιστροφή στη σταθερότητα το συντομότερο δυνατό σε αυτή την κρίσιμη για τον μέλλον της Ευρώπης χώρα.

Τόμας Τζέφερσον

Keywords
ουκρανια, ηπα, διαδηλωσεις, μερκελ, εκλογες, ρωσία, ώμους, ελλαδα, κινηση στους δρομους, βιβλια, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, οικονομικη κριση, χωρες, ρωσία, γερμανια, ηπα, ιραν, κινα, οικονομια, πιεση, προγραμμα, ωρα, ατζεντα, αφορμη, βρισκεται, γινει, δεδομενο, δηλωση, υπαρχει, ευρωπη, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, κυβερνηση, κινηση, κομμα, κτιρια, μηνες, μοσχα, νιξον, πιο πολυ, υπογραφη, συρια, σχεδιο, τριτη, φορα, ωρες, ενωση, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, μυαλα, ουασινγκτον, ώμους
Τυχαία Θέματα