Καταρρέει η τουρκική λίρα, έφτασε να υποχωρεί έως και 20%

Χωρίς τέλος είναι η πτώση της τουρκικής λίρας, που νωρίτερα έφτανε να υποχωρεί μέχρι και 20,95% έναντι του δολαρίου μετά από το tweet-απάντηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump με διπλασιασμό των δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα από την Τουρκία, ύστερα από τις εξαγγελίες Ερντογάν.

Αυτή την ώρα, ωστόσο, το τουρκικό νόμισμα "μαζεύει" ελαφρώς τις απώλειες υποχωρώντας κατά 15% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η λίρα βρέθηκε σε ελέυθερη

πτώση, καθώς ο πρόεδρος Recep Erdogan υποσχέθηκε να απαντήσει στον "οικονομικό πόλεμο" και ο Donald Trump δήλωσε ότι θα εντείνει τα μέτρα εναντίον της χώρας.

Ο Berat Albayrak, υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Erdogan, προσπάθησε να κατευνάσει τις πιέσεις στο νόμισμα ανακοινώνοντας ότι η χώρα θα προσπαθήσει να επανεξισορροπήσει την οικονομία από την προηγούμενη εστίασή της στην ανάπτυξη.

Αλλά καθώς μιλούσε, ο Trump τουήταρε ότι θα συνεχίσει τις κυρώσεις εναντίον της χώρας, διπλασιάζοντας τους δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα από την Τουρκία, ξεκινώντας την ελεύθερη πτώση του τουρκικού νομίσματος μέχρι και το 20,95% στις 6,6845 λίρες έναντι του δολαρίου.

Η λίρα έχει συμπληρώσει 12 διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις έναντι του δολαρίου. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το Νοέμβριο του 1999, τον μήνα πριν μπει η χώρα σε πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Εξάλλου, δημοσίευμα των Financial Times το πρωί ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την έκθεση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τους FT οι ανησυχίες της ΕΚΤ εστιάζουν στις BBVA, UniCredit και BNP Paribas.

Ειδικότερα, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) έχει ξεκινήσει τους τελευταίους δύο μήνες να εξετάζει πιο προσεκτικά τους δεσμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών με τη χώρα.

Ο SSM δεν θεωρεί ότι η κατάσταση είναι ακόμα κρίσιμη, αναφέρουν οι FT. Ωστόσο εκτιμά ότι η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες.

Ένας κίνδυνος που εξετάζει η ΕΚΤ είναι μεγάλοι δανειολήπτες στην Τουρκία να μην έχουν προστασία έναντι της μεγάλης υποχώρησης της λίρας και να αρχίσουν να αθετούν δάνεια σε ξένο νόμισμα, τα οποία καταλαμβάνουν το 40% περίπου των περιουσιακών στοιχείων του τουρκικού τραπεζικού τομέα.

Χρειάζονται αυξήσεις των επιτοκίων, λένε οι αναλυτές

"Μπαίνουμε σε μία κρίση του ισοζυγίου πληρωμών", δήλωσε στο Bloomberg ο Cristian Maggio, επικεφαλής emerging market strategy της TD Securities στο Λονδίνο. "Δεν θα σταματήσει εκτός και αν η κεντρική τράπεζα παρέμβει με μεγάλες αυξήσεις [των επιτοκίων]".

Το βασικό επιτόκιο repo μιας εβδομάδας της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας είναι σήμερα στο 17,75%. Ο Maggio εκτιμά ότι πρέπει να αυξηθεί στο 30% για να σταματήσει την κατρακύλα της λίρας - αν όχι σε μια κίνηση, τότε έως και με τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις. Η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι στις 13 Σεπτεμβρίου.

Η λίρα ενδεχομένως να υποχωρήσει άλλο ένα 5% με 10% πριν ανακάμψει στο 5/δολ. μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με ανάλυση της ABN Amro, αναφέρει το Bloomberg.

Την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας επισημαίνει και ο Neil Wilson, επικεφαλής αναλυτής της Markets.com, προσθέτοντας ότι "μπορεί ήδη να είναι αργά".

Ακόμα και μια αύξηση κατά 200 μονάδες βάσης "μπορεί να μην είναι αρκετή", σημειώνει σε δηλώσεις του στη WSJ.

Μικρός ο αντίκτυπος για την Ευρωζώνη

Η διόγκωση των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας ή ακόμα και το ξέσπασμα μιας κρίσης αναμένεται να έχει μικρό αντίκτυπο στην οικονομία της Ευρωζώνης, εκτιμά ο Carsten Hesse, οικονομολόγος της Berenberg, όπως μεταδίδει η WSJ.

Μια ύφεση και κρίση χρέους, υποχρεώνοντας ενδεχομένως τη χώρα να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους και να προσφύγει στο ΔΝΤ, δεν μπορεί να αποκλειστεί, αναφέρει. Ωστόσο, εκτιμά ότι ακόμα και ένα οι εξαγωγές της Ευρωζώνης στην Τουρκία υποχωρήσουν κατά 20%, αυτό δεν αναμένεται να αφαιρέσει πάνω από 0,1 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, αναφέρει ο Hesse.

Ερντογάν σε Τούρκους: Βγάλτε δολάρια και ευρώ από τα στρώματα και αγοράστε λίρες

Να μετατρέψουν όλο το ξένο συνάλλαγμα που διαθέτουν "κάτω από το στρώμα" τους σε τουρκικές λίρες, κάλεσε σήμερα τους Τούρκους πολίτες ο πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν, για να δώσουν με αυτόν τον τρόπο –όπως είπε– την απάντησή τους στον οικονομικό πόλεμο που αντιμετωπίζει η χώρα.

Μιλώντας από την πόλη Bayburt (στην οποία κατά τις πρόσφατες εκλογές έλαβε το συντριπτικό ποσοστό του 82%), ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι το δολάριο δεν μπορεί να "ανακόψει την πορεία μας".

Αφού κάλεσε για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα τους πολίτες της χώρας να μετατρέψουν ό,τι ξένο αποθεματικό διαθέτουν σε τουρκικές λίρες, πρόσθεσε πως πρόκειται για "εθνικό, τοπικό αγώνα. Αυτή θα είναι η απάντηση του έθνους μου σε όσους ξεκινούν οικονομικό πόλεμο εναντίον μας", δήλωσε.

Το Bloomberg σημειώνει ότι οι Τούρκοι πολίτες διαθέτουν 158,6 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα (στις 3 Αυγούστου).

Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα τόνισε ότι η ευθύνη δεν είναι απέναντι στον "Χανς" ή στον Τζορτζ", αλλά απέναντι στον "Αχμέτ".

Πρόσθεσε μάλιστα πως η οικονομική επίθεση εναντίον της Τουρκίας οφείλεται σε "μικρή διάσταση απόψεων" που υπάρχει με συγκεκριμένες δυνάμεις, και αυτό κατέστρεψε τις σχέσεις τους με την Τουρκία σε σημείο που να θεωρείται σχεδόν αδύνατη η επιδιόρθωσή τους.

"Θα συνεχίσουμε να είμαστε φιλικοί σε χέρια που απλώνονται φιλικά. Ωστόσο, έχουμε σχέδια για όλες τις πιθανότητες. Και λέω προς τα λόμπι των επιτοκίων, να μην έχουν υψηλές προσδοκίες. Δεν θα μπορέσετε να βγάλετε λεφτά στην πλάτη του έθνους μου. Δεν θα μπορέσετε να γονατίσετε αυτό το έθνος", πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε ότι η Τουρκία εργάζεται για εναλλακτικές (χωρίς να διευκρινίσει σε τι είναι οι εναλλακτικές λύσεις) με την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Εκτιμάται πως αυτή η αναφορά στην Κίνα, στη Ρωσία και στο Ιράν θα έχει σημάνει "συναγερμό" στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει μακροοικονομικά προβλήματα ή προβλήματα με το τραπεζικό σύστημα, αλλά "πρόκειται για μια τεχνητή κρίση".

Προειδοποίησε μάλιστα πως το τουρκικό έθνος δεν θα σκύψει στις απειλές, "η Τουρκία είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα.

Επίσης, ανέφερε ότι "η δύναμή μας προέρχεται από την πίστη μας. Πρέπει να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε αυτή τη χώρα. Ο οικονομικός αποκλεισμός της Τουρκίας, δεν είναι διαφορετικός από την απόπειρα πραξικοπήματος. Θα απαντήσουμε".

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής, στην αύξηση της απασχόλησης και στην αύξηση των εξαγωγών. "Αυτή θα είναι η απάντησή μας. Η Τουρκία δεν θα παραδοθεί. Ας τους χαλάσουμε το παιχνίδι, ας σπάσουμε το τείχος".

Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο ο Ερντογάν είχε αποδώσει την πτώση της λίρας σε μια "συνωμοσία" ντόπιων και ξένων παραγόντων της αγοράς που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την τουρκική οικονομία.

Στην πραγματικότητα, φαίνεται να παρουσιάζει τα οικονομικά προβλήματα ως συνέχεια της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016. Όπως σχολιάζει το Bloomberg, "θέλει τους Τούρκους να θεωρούν τους εαυτούς τους θύματα και τον ίδιο ως προστάτη τους, αντί ως υπεύθυνο για την οικονομική κρίση".

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα