Λιτότητα και επιπλέον φόροι 4,5 δισ. ευρώ στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού

Στην Βουλή κατατίθεται το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, για να αλλάξει τουλάχιστον ακόμα δύο φορές όταν η κυβέρνηση καταθέσει το Νοέμβριο το τελικό σχέδιο και όταν αργότερα καταθέσει και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αν και αρχικά σχεδιαζόταν

να περιλαμβάνεται πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ, τελικά αποφασίστηκε αυτή να περιορισθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, και πάντως εντός του στόχου του προγράμματος οικονομικής πολιτικής (1,75% του ΑΕΠ).

Όπως όλοι οι προϋπολογισμοί των τελευταίων χρόνος έτσι και αυτός βασίζεται στη λιτότητα για το σκέλος των δαπανών και στις αυξήσεις για το σκέλος των φόρων. Μεγάλα περιθώρια περικοπής δαπανών δεν υπάρχουν και ως εκ τούτου αναμένεται να κινηθούν στο ίδιο επίπεδο με το 2016, ενώ αντίθετα οι φόροι θα είναι αυξημένοι κατά τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, με την πρόβλεψη να βλέπει αυξημένα φορολογικά έσοδα της τάξης των 48δισ ευρώ από 44,7 που είναι η εκτίμηση για φέτος.

Όπως διαφαίνεται, ξεπερνούν και τις απαιτήσεις του Μνημονίου για πλεονάσματα το 2017, οι φιλόδοξες προβλέψεις του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, τον οποίο παραδίδει σήμερα Δευτέρα στον πρόεδρο της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Με τον νέο προϋπολογισμό, η κυβέρνηση προβλέπει ότι με νέα εισπρακτικά μέτρα 4,5 δισ. ευρώ που θα λάβει μέσα στο 2017, θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ. Και παρά την φοροεπιδρομή που θα «ψαλιδίσει» το διαθέσιμο εισόδημα, προβλέπει ότι στο τέλος θα έρθει και ισχυρή ανάπτυξη στη χώρα 2,7%!

Αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα απέχει σημαντικά από το τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί στα τέλη Νοεμβρίου στη Βουλή, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες:

– πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,6% του ΑΕΠ (1 δισ. ευρώ) για φέτος, έναντι μνημονιακού στόχου 0,5%
– πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 2% του ΑΕΠ για το 2017 (δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ) έναντι στόχου 1,75% στο Μνημόνιο (3 δισ. ευρώ)
– ύφεση 0,3% φέτος (αντί 0,5% που θα προβλέπει η ΤτΕ)
– δυναμική ανάκαμψη το 2017 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%

Η πρόβλεψη για ισχυρή Ανάπτυξη προφανώς εξυπηρετεί την κυβέρνηση για να πείσει ότι «λεφτά θα υπάρχουν» και έτσι θα πετύχει τους στόχους της. Από την άλλη, η Ανάπτυξη υπονομεύεται από το γεγονός πως η κυβέρνηση θα επιβάλει φοροεισπρακτικά μέτρα ύψους 4,3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα τα χρήματα αυτά θα προέλθουν:

– 1,4 δισ. ευρώ από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τις αυξήσεις εισφορών κλπ
– Άλλα 1,4 δισ. ευρώ από το νέο καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων (μειωμένο αφορολόγητο, αύξηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κ.λπ.)
– Επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ από τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα