«Μονόπολη» με διαφθορά

Μία ισπανίδα φοιτήτρια μετέτρεψε την πολιτική ζωή της χώρας της σε επιτραπέζιο παιχνίδι, εμπνευσμένο από την «Μονόπολη». Και το όνομα αυτού «Corruptopolis» -δηλαδή κάτι σαν «Διεφθαρμένη πόλη». Νικητής είναι όποιος καταφέρει να εξαπατήσει όποιον βρει στο δρόμο του και φτάσει στους –στρωμένους με χρυσό- δρόμους της «Διεφθαρμένης πόλης».

Δωροδοκίες, υπεξαιρέσεις, φορολογικές απάτες και κάθε είδους διαφθορά έχουν γίνει καθημερινότητα στην πολιτική ζωή της χώρας, σύμφωνα με πολλούς Ισπανούς. Η 22χρονη Μαρίνα Μπέλντα θεώρησε ότι ο καλύτερος τρόπος για να διδάξει στους συμπατριώτες της το «βρώμικο

παιχνίδι» των πολιτικών είναι να το κάνει διασκέδαση. Έτσι προέκυψε η «Corruptopolis».

Για να προχωρήσουν, οι παίκτες δουλεύουν ομαδικά και απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς που έχουν συγκλονίσει την Ισπανία κατά τη διάρκεια των ετών, αναλαμβάνοντας τους ρόλους των στοιχείων που εμπλέκονται. Τα σκάνδαλα περιλαμβάνουν μια πραγματική ποινική έρευνα με το ειρωνικό όνομα «Επιχείρηση Πόκεμον». Στην «Corruptopolis» πάντως, οι παίκτες δεν νίπτουν τας χείρας τους, αλλά μπαίνουν στις τάξεις των διεφθαρμένων «για να αποκαλύψουν την συμπεριφορά των συνεργατών τους». Όσοι αποδειχθούν πραγματικά «βρώμικοι», φτάνουν στον τελικό προορισμό.

Η Μπέλντα έχει καταφύγει στην ιστοσελίδα crowdfunding Verkami για να συγκεντρώσει χρήματα και να βγάλει το παιχνίδι στην παραγωγή. Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει περίπου 1.300 ευρώ, ενώ έχει στόχο τις 6.500. Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, η Ισπανία κατετάγη 40η ανάμεσα σε 177 χώρες όσον αφορά τη διαφθορά. Η πτώση της Ισπανίας στην κατάταξη κατά το προηγούμενο έτος ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα στη λίστα, με εξαίρεση την εμπόλεμη Συρία.

www.elmundo.es

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα