Ντιλ Αλέξη - Φώφης με κουμπάρο τον Ολάντ;

Πριν από μερικές ημέρες γράφαμε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει κόμμα-παρατηρητής των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών και με την ιδιότητα αυτή ο Τσίπρας να παίρνει μέρος στις συνόδους του κόμματος των ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών πριν από τις συνόδους κορυφής της ΕΕ». Βασικές ομάδες πίεσης πίσω από αυτή τη διαδικασία είναι πρώτα από όλους οι Γάλλοι Σοσιαλιστές και ο ίδιος ο Φρανσουά Ολάντ αλλά και οι Σουλτς - Πιτέλα.

Η

δημοτικότητα του γάλλου Προέδρου καταρρέει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς εξαιτίας τόσο της κακής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και των υψηλών ποσοστών ανεργίας-ιδιαίτερα στη νέα γενιά- όσο και λόγω της αδυναμίας του να χτίσει μια ισχυρή Γαλλία που θα μπορεί να βρίσκεται στο τιμόνι των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Μια Γαλλία που θα ανταγωνίζεται επάξια την Γερμανία ή τουλάχιστον θα έχει τη δυνατότητα να καθορίζει τις εξελίξεις. Όνειρα απατηλά θα έλεγε κάποιος μιας και το ζήτημα της κυριαρχίας στην Ευρώπη, το έχει λήξει η Γερμανία εδώ και πολλά χρόνια και το έχει διασφαλισμένο για πολλά χρόνια ακόμη. Χρειάζεται να γίνουν κοσμογονικές αλλαγές και αλλαγή ισορροπιών στη διεθνή σκακιέρα -ίσως και πόλεμος- για να υποχωρήσει η Γερμανία από την πρωτοκαθεδρία της. Παράλληλα, ο Νικόλα Σαρκοζί με το ανανεωμένο σε στελέχη αλλά και δομή νέο κόμμα του, δείχνει να μην έχει αντίπαλο.

Σύμφωνα με Γάλλους αναλυτές, ο Φρανσουά Ολάντ έχει «πειστεί» πως ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί τη μοναδική του ευκαιρία για να ξαναχτίσει ο ίδιος το προσωπικό του προφίλ. Για αυτό και η βοήθειά του κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων . Σε αυτό επίσης εδράζεται και η πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα. Το επιτελείο του Φρανσουά Ολάντ ποντάρει στον «δούρειο ίππο» του Τσίπρα για να γκρεμίσει την κυριαρχία της Γερμανίας. Δηλαδή κυνηγάνε ανεμόμυλους...

Στο μεταξύ, πληροφορούμαστε, ότι ο Φρανσουά Όλαντ κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννήματα, την επέκρινε για το γεγονός πως δεν ψήφισε το σύνολο των μέτρων, ενώ στην ουσία απαίτησε να στηρίξει την κυβέρνηση στις δύσκολες μέρες που έρχονται.

Υπενθυμίζουμε, ότι κατά την διάρκεια της τελευταίας ομιλίας της στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ , όχι απλά δεν κράτησε ίσες αποστάσεις αλλά επιτέθηκε πιο πολύ στην κυβέρνηση Σαμαρά παρά στον ΣΥΡΙΖΑ. Λες και η Φώφη δεν ήταν στην κυβέρνηση ή λες και πολλές μεταρρυθμίσεις δεν πάγωσαν εξαιτίας της άκαμπτης στάσης του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν. Επίσης, για πρώτη φορά στην Κεντρική Επιτροπή, απουσίαζε παντελώς το πράσινο χρώμα, αλλά και το ΠΑΣΟΚ από εμφανή σημεία. Αντιθέτως το φόντο πίσω από τις ομιλίες ήταν «κατακόκκινο» θυμίζοντας κατά βάση συνέδριο των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα πρωτοφανές για το πάλαι ποτέ κραταιό κίνημα. Και όπως γράφαμε σε παλαιότερη ανάρτηση «δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για πιθανή είσοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο η Φώφη θέλει να προετοιμάσει το έδαφος και να... τεστάρει τα «αντανακλαστικά των μελών».

Οι πληροφορίες από το Παρίσι καταφθάνουν γρήγορα και υπογραμμίζουν πως ο Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Όπως επισημαίνουν γνωρίζοντες του θέματος «δύσκολα η Φώφη θα μείνει εκτός σχήματος με τον βαρύ χειμώνα που έρχεται και τις δυσκολίες που θα έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει θέσει μία βασική προϋπόθεση για να δεχτεί τους πασόκους στους θώκους της εξουσίας. Να ξεφορτωθούν τον Βενιζέλο.

Δεν ξέρουμε αν το έχετε παρατηρήσει αλλά οι τελευταίες διαρροές από τη Χαριλάου Τρικούπη «βγάζουν έκτος γραμμής» τον πρώην πρόεδρο.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα