Ο μυστηριώδης θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου... (Μια μικρή ανάσα για να ξεφύγουμε από την μιζέρια των «νοτιομακεδονομάχων»)

Μιας και μας έπιασε όλους το «μακεδονικό» μας, και επειδή οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες με αυτούς που μπλέξαμε, είπα να ασχοληθώ λίγο με τον τιτανοτεράστιο Αλέξανδρο (όχι τον Τριανταφυλλίδη, αλλά τον άλλον), μπας και ελαφρύνω σε έναν ελάχιστο βαθμό το βαρύ κλίμα που έχει σκεπάσει τη χώρα, με τον κάθε τυχάρπαστο να εκφέρει και άποψη, πολλές φορές για τα μπάζα.

Άσχετα αν προσωπικά νομίζω ότι ο σοφός λαός θα δεχτεί χωρίς σοβαρή αντίδραση και αυτή τη σφαλιάρα από τον Αλέξη και την παρέα του, και σε λίγες μέρες το όλο θέμα της εκχώρησης του ονόματος θα ξεχαστεί, με τους συνέλληνες

να επικεντρώνονται στα «σώβρακα και τις φανέλες» του Μουντιάλ.

Ας ελπίσουμε ότι κάνω λάθος… Όπως και να έχει όμως, οι ευθύνες θα αποδοθούν κάποτε… έστω και από τους ιστορικούς του μέλλοντος.

Το ποιος ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος το γνωρίζουμε όλοι, έστω επιδερμικά, και όχι μόνο τα (κατά Καρανίκα) «εθνίκια», αλλά ακόμη και οι συριζαίοι κυβερνώντες και υπουργικοί σύμβουλοι, που δεν τα πάνε καλά με την ιστορία ή τα γράμματα γενικώς. Θυμόσαστε που είχαμε υπουργό Παιδείας έναν απόφοιτο γυμνασίου; Και όχι το 1878, αλλά το 2015 παρακαλώ, όταν και ο τελευταίος «ντελιβεράς» έχει τελειώσει κάποιο ΙΕΚ ή κάποιο ΤΕΙ.

Τέλος πάντων… τέτοιος είμαι εγώ. Ποταπός.

Ο Αλέξανδρος λοιπόν, γεννήθηκε στην Πέλλα το 356 π.Χ., και έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας σε νεαρή ηλικία, διαδεχόμενος τον πατέρα του Φίλιππο.

Μέχρι τα 30 του είχε δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες της αρχαιότητας, τα όρια της οποίας εκτείνονταν μέχρι και τα… Ιμαλάια. Εξ ου και το «Μέγας».

Ανάμεσα στα πάμπολλα στρατιωτικά του κατορθώματα, ίδρυσε και περίπου 20 πόλεις που ονόμασε Αλεξάνδρεια, διαδίδοντας τον ελληνικό πολιτισμό ως τα τότε πέρατα του κόσμου. Να μη ξεχνάμε ότι ως την εφηβεία του, ήταν προσωπικός μαθητής ενός άλλου γίγαντα, του Αριστοτέλη.

Την εποχή όμως που σχεδίαζε να επεκτείνει και αλλού την αυτοκρατορία του, και σε ηλικία μόλις 32 ετών, ο Αλέξανδρος πέθανε, από «μυστηριώδη» αιτία.

Το μόνο που γνωρίζουμε από τα ιστορικά αρχεία, είναι πως στη διάρκεια μιας γιορτής προς τιμή ενός νεκρού κολλητού του, ξαφνικά ένιωσε έντονους πόνους και κατέρρευσε. Πέρασε μερικές μέρες κλινήρης και μέσα στον πυρετό, και στη συνέχεια έπεσε σε κώμα, από το οποίο δεν επανήλθε ποτέ.

Τα αρχικά συμπτώματα, όπως μας έχουν «μεταφερθεί» από τις ιστορικές πηγές, που είχε ο Αλέξανδρος ήταν τρέμουλο, άγχος, πονόλαιμος, σφίξιμο στο σβέρκο, και οξύς πόνος στο στομάχι. Όταν ήταν κλινήρης πονούσε στο κάθε άγγιγμα. Είχε έντονο πυρετό, δίψα, και παραισθήσεις, ενώ στη διάρκεια του ύπνου βασανίζονταν από έντονους σπασμούς. Προς το τέλος, και λίγο πριν βυθιστεί σε κώμα, δεν μπορούσε ούτε να μιλήσει, αν και αντιλαμβάνονταν τους γύρω του, με τους οποίους «επικοινωνούσε» κουνώντας το κεφάλι.

Ποια ήταν όμως η αιτία των εν λόγω συμπτωμάτων, και του θανάτου του; Μαζί με το «μυστικό» για το που θάφτηκε, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ιστορίας.

Οι πλέον επικρατέστερες θεωρίες (γενικώς είναι πάρα πολλές) είναι πως ο Αλέξανδρος χάθηκε λόγω τύφου, ελονοσίας, δηλητηρίασης από αλκοόλ (έπινε πολύ ο αρχηγός), ή εσκεμμένης δηλητηρίασης από κάποιον «δικό» του.

Η θεωρία της ελονοσίας δεν πολυστέκει, αφού αυτή αποδίδεται συνήθως στα κουνούπια, τα οποία όμως δεν «ευδοκιμούν» στις ερήμους ή στις ξερές περιοχές του Ιράκ, όπου ο Μακεδόνας στρατηλάτης άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο τύφος πάλι, μεταδίδεται από μολυσμένο από βακτηρίδια νερό και τρόφιμα, και προκαλεί επιδημίες. Σπάνια πλήττει ένα και μόνο άτομο, ειδικά τόσο κοινωνικό όσο ο Αλέξανδρος που πάντα ήταν μέσα σε πολύβουες παρέες. Εξάλλου τα ιστορικά αρχεία, που ακριβώς λόγω της εκστρατείας του, είναι σχετικά ακριβή, πουθενά δεν αναφέρουν κάποια τέτοια επιδημία στην περιοχή.

Η επόμενη θεωρία, που έχει και κάποια βάση, μιας και ο Αλέξανδρος ήταν γερός πότης, είναι εκείνη της δηλητηρίασης από αλκοόλ. Κάτι όμως που προκαλεί συνεχείς σπασμούς και έντονους εμετούς, μαζί με ζάλες και ναυτία. Καμία όμως ιστορική πηγή δεν αναφέρει αυτά τα συμπτώματα στην περίπτωση του Αλέξανδρου.

Άρα πως πέθανε; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Κάτι όμως που είναι σίγουρο, αν πιστέψουμε τις πηγές, είναι πως η σωρός του βασιλιά δεν έδειξε σημάδια αποσύνθεσης έως και μια εβδομάδα μετά τον θάνατό του! Παρόλο που η θερμοκρασία στην περιοχή ήταν αποπνικτικά ζεστή.

Μια εξήγηση γι’ αυτό θα ήταν κάποιο δηλητήριο στον οργανισμό του, που επιβράδυνε την διαδικασία της αποσύνθεσης. Τι δηλητήριο όμως, και ποιος του το έδωσε; Το αρσενικό, το κώνειο, και η στρυχνίνη αποκλείονται, αφού ο θάνατος από αυτά θα επέρχονταν άμεσα, και η ταλαιπωρία του θύματος δεν θα τραβούσε δέκα και πλέον ημέρες. Άρα;

Κάποιες πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, όπως π.χ. μια από το Εθνικό Κέντρο Δηλητηρίασης της Νέας Ζηλανδίας, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Clinical Toxicology , θέλουν τον Αλέξανδρο να έπεσε θύμα ενός δηλητηριώδους κρασιού, φτιαγμένου από ένα φαινομενικά αβλαβές φυτό, που όμως όταν «ζυμώνεται» καθίσταται ιδιαίτερα τοξικό. Πρόκειται για το φυτό Veratrum, ή ελληνιστί Βέρατρον, ή αλλιώς λευκός Ελλέβορος, το οποίο μπορεί να γίνει δηλητηριώδης οίνος, και το οποίο ήταν ιδιαίτερα γνωστό στους αρχαίους προγόνους μαςαφού ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης, οι επιφανείς αυτοί Έλληνες βοτανολόγοι, μνημονεύουν τον Ελλέβορο στις εργασίες τους. Ο Πλίνιος μάλιστα μνημονεύει την χρήση του φυτού ακόμα από το 1400 π.Χ. από έναν μάντη και θεραπευτή, τον Μελάμποδα, εξ αιτίας του οποίου το φυτό μερικές φορές αναφέρεται και σαν «μελαμποειδές».

Έτσι, η τελευταία επικρατέστερη θεωρία είναι ότι ο Αλέξανδρος ήπιε από αυτό το κρασί, το οποίο είναι πικρό στη γεύση, πλην όμως όταν το δοκίμασε θα πρέπει να ήταν ήδη σε κατάσταση προχωρημένης μέθης, χώρια του ότι οι «δράστες» θα μπορούσαν να του έχουν προσθέσει κάποια γλυκαντική ουσία, και έτσι υπέγραψε τη θανατική του καταδίκη.

Όπως λένε οι ειδικοί, τα συμπτώματα που θα προέκυπταν από την κατάποση αυτού του κρασιού ταιριάζουν πολύ με εκείνα που βίωσε ο Αλέξανδρος, όπως μας τα περιγράφουν οι πηγές.

Αυτά, σαν μια μικρή ανάσα για να ξεφύγουμε λίγο από την μιζέρια στην οποία μας έφεραν οι «νοτιομακεδονομάχοι» κυβερνώντες μας αυτές τις μέρες.

Όσο για τον ελληναρά υπουργό Άμυνας, έθεσε, μου λένε, εκ νέου κόκκινες γραμμές: «Αν δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα ο Ζάεφ», λέει με στεντόρεια φωνή, «θα στείλω 2-3 φρεγάτες στα Σκόπια, και θα τα κάνει όλα λίμπα»…

Μπορεί να στείλει και τον Τέρενς Σπένσερ Κουίκ, λέω εγώ, για να βάλει μια τάξη…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα