Ο «ζωηρούλης» πρέσβης, ο Α. Τσίπρας και η αποκάλυψη του Antinews…

Κατανοούμε, βέβαια, ότι η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να απαντήσει στις επιθέσεις που δέχεται για την επιστολή Τσίπρα προς Μαδούρο σχετικά με τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις του ελληνικού, γυναικείου προσωπικού της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, από τον προηγούμενο πρέσβη της. Και, προκειμένου να αμυνθεί, το μέγαρο Μαξίμου έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί ακόμα και παλαιότερο δημοσίευμα του Antinews

γι’ αυτό το θέμα, χωρίς να παραλείψει, πάντως, να υπογραμμίσει ότι είμαστε «κάθε άλλο παρά φιλική προς την κυβέρνηση, ιστοσελίδα». Εμείς θα αρκεστούμε στο ότι, ακόμα και ο πολιτικός αντίπαλός μας, αναγνωρίζει ότι κάνουμε ρεπορτάζ και λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Το Antinews δημοσιοποίησε το θέμα με τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα εδώ και ένα τρίμηνο (βλέπε: ΣΥΡΙΖΑ - Βενεζουέλα: Ο μεγάλος αποχαιρετισμός;). Σημειώναμε, μάλιστα, ότι και σήμερα υπάρχει συστηματική καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων του ελληνικού προσωπικού, το οποίο εργάζεται στην πρεσβεία. Πληροφορούμεθα, τώρα, ότι οι Ελληνίδες εργαζόμενες εκεί (σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις) πρόσφατα απολύθηκαν. Είναι ακριβώς, οι υπάλληλοι, οι οποίες είχαν παρενοχληθεί σεξουαλικά και, στη συνέχεια, καταπατήθηκαν ωμά τα εργασιακά δικαιώματα που είχαν, σύμφωνα με την ελληνική εργατική νομοθεσία.

Στο τότε δημοσίευμά μας, μεταξύ των άλλων, αναφέραμε ότι «άνθηση στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - Καράκας υπήρξε ιδιαίτερα έως το 2013. Σε αυτό, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, συνέβαλε καθοριστικά ο ρόλος του τότε πρέσβη στην Ελλάδα, Ροντρίγο Τσάβες. Άλλοτε διευθυντής του γραφείου του Ούγκο Τσάβες, πρέσβης στη Γερμανία, και με εποπτικό ρόλο ουσιαστικά στις πρεσβείες της Βενεζουέλας σε όλη την Ευρώπη, χρημάτισε για πέντε χρόνια πρέσβης στην Ελλάδα, έως το τέλος του 2012. Στη συνέχεια, πρέσβης ανέλαβε ο Φρανκλίν Γκονζάλεζ, ο οποίος όμως, απομακρύνθηκε –άρον, άρον- σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μετά από καταγγελίες (!) σε βάρος του για «παρατράγουδα» με το προσωπικό της πρεσβείας. Κάτι που τότε κοινοποιήθηκε και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με αποτέλεσμα το τελευταίο να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να χειρίζεται ιδιαιτέρως «λεπτά» ζητήματα. Λέγεται, μάλιστα, πως τότε, για την απομάκρυνσή του, είχε «μεσολαβήσει», με επιστολή του προς το Καράκας, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Μετά την απομάκρυνσή του, στο μέσον του 2013, τον αντικατέστησε ο Φαρίντ Φερνάντεζ, ο οποίος είναι μέχρι σήμερα πρέσβης».

Ο Φρανκλίν Γκονζάλεζ, λοιπόν, είναι αυτός που κατηγορήθηκε για συστηματικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο ελληνικό γυναικείο προσωπικό. Δεν έμεινε στην Ελλάδα παρά μερικούς μήνες, ενώ κανονικά η θητεία του θα έπρεπε να είναι δυο ή τέσσερα έτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το θέμα δεν επιθυμούσαν να δημοσιοποιηθεί τότε ούτε οι Ελληνίδες υπάλληλοι της πρεσβείας. Ωστόσο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ως είθισται, ενημερώθηκε, και μάλιστα η πρεσβεία μας στο Καράκας κινητοποιήθηκε, ασκώντας πιέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας. Εκτιμάται, λοιπόν, ότι οι πιέσεις της ελληνικής Διπλωματίας, σε συνδυασμό με την επιστολή Τσίπρα προς την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, είχαν ως αποτέλεσμα την «βελούδινη» αποπομπή του τότε πρέσβη.

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα, όμως, είναι γιατί, ενώ άλλαξε ο πρέσβης και ήλθε ο νέος, το προφίλ του οποίου περιγράφεται αρκούντως στο παλιότερο κείμενό μας, τελικώς απολύθηκαν οι Ελληνίδες υπάλληλοι της πρεσβείας; Ήταν, άραγε, απλά η νεοφιλελεύθερη πολιτική των περικοπών που άρχισε να εφαρμόζει το «σοσιαλιστικό» Καράκας και η πρεσβεία του στην Αθήνα, ή έχει σχέση, μεταξύ των άλλων, και με τις παλαιότερες σεξουαλικές παρενοχλήσεις του προηγούμενου πρέσβη; Κατά τις πληροφορίες μας, μπορεί ο Φρανκλίν Γκονζάλεζ να απομακρύνθηκε από το πόστο του στην Ελλάδα, αλλά, επειδή ήταν στενός «φίλος» του Μαδούρο, δεν συγχώρεσε τη στάση των Ελληνίδων υπαλλήλων της πρεσβείας να καταγγείλουν το θέμα στο υπουργείο Εξωτερικών, με αποτέλεσμα τις πρόσφατες απολύσεις τους. Μια Ελληνίδα υπάλληλος έχει μείνει στην πρεσβεία, η οποία, όπως λέγεται, είναι κόρη ενός πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ (στην «πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς»).

Να σημειωθεί, πάντως, ότι το θέμα που έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες κόντρες ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση, έχει λάβει δημοσιότητα και στη Βενεζουέλα, όπου επίσης έχει ξεσπάσει, με αφορμή αυτό, αντιπαράθεση ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την κυβέρνηση Μαδούρο. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, το θέμα φαίνεται να ανακινεί στο Καράκας παλαιότερος πρέσβης της Βενεζουέλας στην Αθήνα, ο οποίος πλέον έχει εγκαταλείψει το κυβερνητικό στρατόπεδο και έχει περάσει στην αντιπολίτευση. Εμείς, πάντως, απορούμε που κανείς εδώ στη χώρα μας, ούτε κυβέρνηση ούτε και αντιπολίτευση, ασχολήθηκε με τα άλλα, πολύ σημαντικά σημεία του παλαιότερου δημοσιεύματός μας, σύμφωνα με τα οποία καταπατώνται βάναυσα τα εργασιακά δικαιώματα του ελληνικού προσωπικού της πρεσβείας, καθώς και με το «προφίλ» του σημερινού πρέσβη στην Αθήνα.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης, η οποία επικαλείται το δημοσίευμα του Antinews, έχει ως εξής: «Ο απελπισμένος από τη Βενεζουέλα πιάνεται. Η Νέα Δημοκρατία, μπροστά στο πολιτικό της αδιέξοδο και στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις «τρυφερές» της σχέσεις με ανθρώπους που κατηγορούνται για συστηματικό εκβιασμό, προσπαθεί να κάνει πολιτική τσαλαβουτώντας στον κιτρινισμό και την ξεφτίλα του Πρώτου Θέματος. Ας σοβαρευτούν λίγο, γιατί δεν πρόκειται να καταλάβουν για πότε θα μετεξελιχθούν σε κόμμα – τσίρκο.

ΥΓ. Πρόκειται για αναμάσημα μιας γνωστής ιστορίας του 2013, δηλαδή επί κυβερνήσεως ΝΔΠΑΣΟΚ, για την οποία ήταν ενήμερη η τότε ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό που προσπαθούν να εμφανίσουν ως «συγκλονιστική αποκάλυψη» είναι μια επιστολή με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας, ζητούσε από τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας την αντικατάσταση του πρεσβευτή της χώρας στην Ελλάδα.

Στην –κάθε άλλο παρά φιλική προς την κυβέρνηση- ιστοσελίδα antinews, σε άρθρο της 3/3/2016, μπορεί κανείς να διαβάσει: «...Στη συνέχεια, πρέσβης ανέλαβε ο Φρανκλίν Γκονζάλεζ, ο οποίος όμως, απομακρύνθηκε –άρον, άρον- σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μετά από καταγγελίες (!) σε βάρος του για «παρατράγουδα» με το προσωπικό της πρεσβείας. Κάτι που τότε κοινοποιήθηκε και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με αποτέλεσμα το τελευταίο να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να χειρίζεται ιδιαιτέρως «λεπτά» ζητήματα. Λέγεται, μάλιστα, πως τότε, για την απομάκρυνσή του, είχε «μεσολαβήσει», με επιστολή του προς το Καράκας, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας…»

Συνεπώς, όλη αυτή η ιστορία των «συγκλονιστικών αποκαλύψεων» δεν είναι τίποτα περισσότερο από ξαναζεσταμένος κιτρινισμός. Περαστικά».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα