Προειδοποιητικές βολές Ρωσίας, Κίνας στον Ομπάμα για Συρία

Έτοιμη να συζητήσει μια πιθανή παραίτηση του προέδρου Μπασάρ Ασαντ, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση, φέρεται η συριακή κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κάντρι Τζαμίλ από τη Μόσχα. Ωστόσο, ο Τζαμίλ διευκρίνισε ότι η παραίτηση δεν είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει ένας διάλογος. Δεν είναι η πρώτη φορά που κύκλοι του Ασαντ κάνουν λόγο για παραίτηση του προέδρου, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως ελιγμός του καθεστώτος. Τις μάχες στα πολεμικά

μέτωπα διαδέχονται οι μάχες στο διπλωματικό πεδίο. Δεν πέρασαν είκοσι τέσσερις ώρες από τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ -κάνοντας εμμέσως λόγο για στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ- και ήρθε η απάντηση από τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ύστερα από συνάντησή του με Κινέζους αξιωματούχος προειδοποίησε τη Δύση να αποφύγει μια μονομερή ενέργεια κατά της Συρίας λέγοντας ότι Ρωσία και Κίνα θεωρούν ανεπίτρεπτες τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου.

Κίνα και Ρωσία, έχοντας την εμπειρία της Λιβύης, που η δυτική εμπλοκή τούς στέρησε τα πετρελαϊκά συμβόλαια που είχαν με το καθεστώς Καντάφι, αρνούνται να δουν την επανάληψη του ίδιου σεναρίου και στη Συρία. Μέχρι στιγμής έχουν μπλοκάρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τρία ψηφίσματα για μεγαλύτερη εμπλοκή της Δύσης και αραβικών κρατών του Κόλπου στη συριακή κρίση.

Να σημειωθεί ότι η Συρία είναι ο μόνος πιστός σύμμαχος που έχει απομείνει για τη Μόσχα στον αραβικό κόσμο και στο έδαφός της φιλοξενεί τη μοναδική στρατιωτική βάση που έχει η Ρωσία στη Μεσόγειο.

Οι δηλώσεις Ομπάμα προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης Ασαντ, η οποία τις παρομοίασε με την περίπτωση του Ιράκ, όταν η κυβέρνηση Μπους χρησιμοποιούσε σαν επιχείρημα για την εισβολή το χημικό οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεΐν (που ποτέ δεν βρέθηκε).

Ο Κάντρι Τζαμίλ εμφανίστηκε βέβαιός ότι μια στρατιωτική εισβολή στη Συρία είναι «αδύνατη» γιατί έτσι ο πόλεμος θα εξαπλωθεί, όπως είπε, και στις γειτονικές χώρες.

Αυτό για το οποίο προειδοποιεί ο Τζαμίλ φαίνεται όμως ότι ήδη συμβαίνει στον Λίβανο. Μάχες μεταξύ υποστηρικτών του Μπασάρ Ασαντ και των ανταρτών διεξήχθησαν χθες στην Τρίπολη του Λιβάνου, αφήνοντας πίσω τρεις νεκρούς και σχεδόν 30 τραυματίες. Από τις αρχές του Ιουνίου η ένταση στον Λίβανο με την εμπλοκή και της Χεζμπολάχ έχει αφήσει πίσω της 15 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Στη Συρία τώρα, οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στη Δαμασκό και το Χαλέπι. Τη Δευτέρα σκοτώθηκαν 200 άνθρωποι, ενώ χθες επιχείρηση του στρατού με τεθωρακισμένα στο Χαλέπι άφησε πίσω της 20 νεκρούς.

Την ίδια στιγμή, δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι αντάρτες με το νέο ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Λακτάρ Μπραχίμι επειδή σε δηλώσεις του απέφυγε να πει αν ο Μπασάρ Ασαντ πρέπει να παραιτηθεί.

Μεταβατική κυβέρνηση 

Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, ο κυριότερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, εξετάζει, εξάλλου, την πιθανότητα να σχηματίσει μια “μεταβατ

Keywords
Τυχαία Θέματα