Προσοχή στις ηλεκτρονικές απάτες, μπορεί να βρεθείτε στην Αφρική

Όλοι έχουμε κατά καιρούς πέσει θύματα απόπειρας απάτης, ειδικά από τότε που οι επικοινωνίες μας έγιναν ηλεκτρονικές.

Άλλοτε μέσω SMS, και άλλοτε μέσω e mail, οι προσφορές για να κερδίσουμε ένα ταξίδι, ένα αυτοκίνητο, ή να γίνουμε «μιλιονέρηδες» έρχονται σωρηδόν.

Στον τομέα μάλιστα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, οι διάφοροι απατεώνες

χάκερς έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Προσωπικά, δυο φορές έχουν καταφέρει να μπουν σε λογαριασμό μου, και να στείλουν διάφορα μηνύματα σε όλους όσους έχω καταχωρημένους στις επαφές, υποτίθεται από εμένα, ακόμη και σε εμένα τον ίδιο (σε άλλη διεύθυνση).

Οι περισσότεροι όμως είμαστε υποψιασμένοι, και όσοι δεν είναι καλά θα κάνουν να γίνουν.

Ειδικά στην περίφημη εκείνη κλασική νιγηριανή απάτη, που κάποτε έκανε πάταγο διεθνώς, και μάλιστα είχε ξεκινήσει από την εποχή της κανονικής ταχυδρομικής αλληλογραφίας, ακόμη γελάω.

Είναι δυνατόν έλεγα, να πιστέψει κανείς την γελοία αυτή ιστορία, όπου κάποιοι Νιγηριανοί σου προσφέρουν εκατομμύρια, αρκεί να τους βοηθήσεις να βγάλουν τα κεφάλαια από την χώρα τους;

Και όμως!

Όπως έλεγε και ο υπουργός Προπαγάνδας των Ναζί, Joseph Goebbels, όσο μεγαλύτερο το ψέμα, τόσο πιο πιστευτό είναι!

Και όπως λένε και οι Αμερικάνοι, κάθε λεπτό που περνά, γεννιέται κι από ένα κορόιδο.

Ακούστε λοιπόν τι έπαθε ένας Νοτιοκορεάτης, όταν δέχθηκε ηλεκτρονικό μήνυμα, που υπόσχονταν να τον κάνει δισεκατομμυριούχο, αν ταξίδευε στην Νότιο Αφρική.

Ο ταλαίπωρος και εύπιστος αυτός άνδρας, «μάσησε», και τελικά την πάτησε άσχημα.

Αντί να σβήσει αμέσως το μήνυμα, το διάβασε, πείστηκε και τελικά ταξίδεψε στην Νότιο Αφρική, μαζί με την κόρη του, περιμένοντας να εισπράξει εκατομμύρια δολάρια.

Μόλις όμως πατέρας και κόρη κατέφτασαν στο αεροδρόμιο OR Tambo του Johannesburg, οι απατεώνες που τους περίμεναν έβαλαν έναν οδηγό ταξί να τους παραλάβει, και στη συνέχεια  τους απήγαγαν (μαζί και τον οδηγό), και τους κρατούσαν φυλακισμένους σε ένα διαμέρισμα, ζητώντας $10 εκατομμύρια  σε λύτρα.

Τα χρήματα θα έπρεπε να τα συγκεντρώσει η  σύζυγος του θύματος, και να τα καταθέσει σε έναν λογαριασμό της Σιγκαπούρης.

Μάλιστα, μετά από πολλές τηλεφωνικές διαπραγματεύσεις, το ποσό των λύτρων έπεσε στα $120.000.

Τελικά, ο οδηγός ταξί κατάφερε να δραπετεύσει, και να ενημερώσει την αστυνομία, η οποία επέδραμε στο διαμέρισμα και απελευθέρωσε τους Νοτιοκορεάτες.

Οι συλληφθέντες ήταν πέντε Νιγηριανοί και ένας Νοτιοαφρικανός, και τώρα αντιμετωπίζουν κατηγορίες απαγωγής.

Όσο για τα αφελή θύματα,  οι Κορεάτες δήλωσαν  τρομοκρατημένοι, και έσπευσαν να εγκαταλείψουν την χώρα, χωρίς καν να καταθέσουν στις αρχές.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, έφυγαν κρυφά, όχι τόσο επειδή ήταν σοκαρισμένοι, αλλά κυρίως επειδή ντρέπονταν να παραδεχτούν το πόσο κορόιδα πιάστηκαν…

S.A.

http://www.guardian.co.uk/world/2012/jan/13/south-african-police-419-scam

Keywords
Τυχαία Θέματα