Συνεχίζονται οι καταλήψεις σε Ντόνετσκ – Λούγκατσκ

10:56 9/4/2014 - Πηγή: Antinews

Υπό κατάληψη παραμένει το κτίριο της τοπικής βουλής στο Ντόνετσκ και το κτίριο της κρατικής ασφάλειας στο Λούγκανσκ στην ανατολική Ουκρανία από φιλορώσους διαδηλωτές οι οποίοι, ακολουθώντας με ευλάβεια το παράδειγμα της πλατείας Μαϊντάν και των νυν κυβερνόντων στην Ουκρανία, έστησαν γύρω από τα κατειλημμένα κτίρια οδοφράγματα και δημιούργησαν «ομάδες αυτοάμυνας». Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης δεν φαινόταν κανένα σημάδι, στις

δύο πόλεις τουλάχιστον, ότι επίκειται κάποιου είδους αστυνομική επιχείρηση, ενώ και στις δύο περιπτώσεις έχουν αποκλειστεί από τους διαδηλωτές με διάφορους τρόπους οι δρόμοι που οδηγούν στα κατειλημμένα κτίρια.

Στο Λούγκαντσκ, οι καταληψίες έδωσαν βίντεο στη δημοσιότητα όπου τέσσερις μασκοφόροι που κρατούν όπλα διαψεύδουν τις καταγγελίες των ουκρανικών αρχών ότι κρατούν περίπου 60 ομήρους και ότι έχουν «παγιδεύσει με εκρηκτικά» το κτίριο. Παραδέχονται ότι έχουν όπλα γιατί, όπως λένε, εισήλθαν στην αποθήκη που διαθέτει το κτίριο της κρατικής ασφάλειας και όπως κάποιοι από τους καταληψίες δήλωναν και σε δυτικά μέσα «δεν υπάρχει γυρισμός, όταν παίρνει κανείς τα όπλα». Στο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε, οι φιλορώσοι διαδηλωτές στο Λουγκάντσκ τονίζουν ότι είναι όλοι «Ουκρανοί πολίτες» και ότι έχουν «ένα και μοναδικό αίτημα: να γίνει δημοψήφισμα για το στάτους του Λούγκαντσκ στην Ουκρανία».

Στο Χάρκοβο, από την άλλη, οι ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι εκκένωσαν, χωρίς να πέσει πιστολιά (αν και μιλούν για έναν σοβαρά τραυματία αστυνομικό) το κτίριο της κρατικής ασφάλειας και ότι προχώρησαν στη σύλληψη 70 ατόμων. Φιλορώσοι διαδηλωτές παραμένουν συγκεντρωμένοι γύρω από το κτίριο ζητώντας ν’ απελευθερωθούν οι συλληφθέντες, οι οποίοι, όπως έχουν δηλώσει κυβερνητικά στελέχη στο Κίεβο, θα δικαστούν ως «προδότες και τρομοκράτες», κατηγορία που παραπέμπει σε εξοντωτικές ποινές.

Οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να αποκαταστήσουν την τάξη και ν’ ανακτήσουν τον έλεγχο και σε Ντόνετσκ – Λούγκατσκ. Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Εσωτερικών, εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί να υπάρξει βία γιατί μεταξύ των καταληψιών και στις δύο πόλεις υπάρχουν πολλές διαφωνίες για το ποιος είναι ο στόχος των καταλήψεων και το ποιο είναι το επόμενο βήμα. Ορισμένοι θέλουν απλώς μεγαλύτερη αυτονομία και άλλοι θέλουν ένωση με τη Ρωσία. Και όλα αυτά σε πόλεις, όπου οι ρωσόφωνοι δεν είναι απαραίτητα σημαντική πλειοψηφία.

Την άποψη ότι «ρωσικές ειδικές δυνάμεις και Ρώσοι πράκτορες είναι ο κινητήριος μοχλός πίσω από το χάος που επικρατεί στην ανατολική Ουκρανία τα τελευταία 24ωρα», την άποψη δηλαδή της προσωρινής ουκρανικής ηγεσίας, επανέλαβε, χθες, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Κέρι εκτίμησε ότι η κατάσταση θα «μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για ρωσική στρατιωτική επέμβαση όπως είδαμε στην Κριμαία».

Να «απομακρύνει τα χιλιάδες στρατεύματα που έχει συγκεντρώσει στα σύνορα και να μην κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία» κάλεσε τη Ρωσία ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Άντερφς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης και ζήτησε από την Μόσχα να «εμπλακεί σε διάλογο με το Κίεβο». Κίνηση που η ρωσική ηγεσία επιμένει να αρνείται καθώς δεν θέλει ν’ αναγνωρίσει την «παράνομη» κυβέρνηση του Κιέβου. Οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων στην ανατολική Ουκρανία «φέρνουν όλα τα χαρακτηριστικά της ρωσικής στρατηγικής για αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας» δήλωσε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Λαβρόφ: «ναι» στο διάλογο αλλά όχι για νομιμοποίηση έτοιμου συντάγματος

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αφού απέρριψε κάθε κατηγορία για εμπλοκή του στα τεκταινόμενα και προειδοποίησε εκ νέου κατά της χρήσης βίας σε βάρος των διαδηλωτών γιατί «αυτό θα οδηγούσε σε εμφύλιο», ανταπέδωσε τις καταγγελίες λέγοντας ότι οι άνδρες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων που έχουν μεταφερθεί στην περιοχή «απαρτίζονται από ενόπλους του φασιστικού Δεξιού Τομέα και από μισθοφόρους της αμερικανικής εταιρείας Greystone που φορούν τις στολές των ειδικών δυνάμεων με την επωνυμία Falcon. Η Μόσχα είχε αναφέρει τη συγκεκριμένη εταιρεία και στο παρελθόν ότι έχει μισθοφόρους στο Κίεβο, κάτι που η εταιρεία διέψευσε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν στοχεύει να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μόνο όταν ληφθούν υπ’ όψιν τα δικαιώματα και των ρωσόφωνων περιοχών. Δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και εκπροσώπους από «όλη την Ουκρανία», όπως είπε, «και από τις ανατολικές και νότιες περιοχές», προκειμένου ν’ αποκλιμακωθεί η κρίση, τονίζοντας ότι το Κίεβο είναι αυτό που προκάλεσε την ένταση στα ανατολικά όταν οι νέοι κυβερνόντες προχώρησαν κατευθείαν στην κατάργηση της ρωσικής γλώσσας και απέρριψαν κάθε προοπτική ομοσπονδιοποίησης περιορίζοντας, ουσιαστικά, και τα περιθώρια αυτονομίας.

Σημείωσε ότι είχε συζητήσει την πρόταση αυτή με τον Κέρι και ότι περιμένει ενημέρωση για το πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση. Επέμεινε, όμως, στη ρωσική θέση ότι η Μόσχα θέλει πριν από την συνάντηση να έχει λάβει γνώση για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προετοιμάζει το Κίεβο, διαδικασία, όπως είπε, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, που αν και είχαν δεσμευτεί ότι θα ενημερώσουν την Μόσχα, δεν το έχουν κάνει. Προειδοποίησε ότι η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει σε διάσκεψη όπου θα έχει, ήδη, «κλείσει» το νέο ουκρανικό σύνταγμα μόνο και μόνο για να το νομιμοποιήσει με την παρουσία της. Και κατέληξε λέγοντας, για άλλη μια φορά, ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλλει στρατιωτικά στην Ουκρανία.

Μέτρα και αντίμετρα

Παράλληλα, συνεχίζεται και το «πινγκ πονγκ» της ψυχολογικής πίεσης εκατέρωθεν. Την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει προγραμματίσει συνάντηση όπου θα συζητηθούν οι, στο εξής, οικονομικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής φυσικού αερίου. Η συζήτηση γίνεται ενώ έληξε το χρονοδιάγραμμα που η Gazprοm είχε θέσει στο Κίεβο για ν’ αρχίσει να εξοφλά τα χρωστούμενα των περίπου 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αναμένεται το επόμενο βήμα του ενεργειακού κολοσσού.

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες γίνεται μία ακόμη συνάντηση Ευρωπαίων αξιωματούχων με τον Ουκρανό υπουργό Ενέργειας προκειμένου να εξεταστούν ενδεχόμενες εναλλακτικές πηγές ενέργειας, πλην Ρωσίας για το Κίεβο. Παράλληλα, έγινε γνωστό από την έδρα του ΝΑΤΟ, στην ίδια πόλη, ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία αποφάσισε, από τον επόμενο μήνα, να τριπλασιάσει τις αεροπορικές περιπολίες πάνω από τις Βαλτικές χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ. Μέχρι στιγμής τέσσερα μόνο μαχητικά βρίσκονται στις Βαλτικές αλλά οι ΗΠΑ, που εντελώς τυχαία, στην παρούσα φάση είναι υπεύθυνες για τις ΝΑΤΟϊκές αεροπορικές περιπολίες στην περιοχή, ανακοίνωσαν ότι τα αεροσκάφη περιπολίας θα φτάσουν τα 10 για «να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των εκεί κυβερνήσεων».

Πηγές: bbc, reuters, new york times, ria novosti, interfax

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα