ΣΥΡΙΖΑ: Μέτρα προστασίας του εσωκομματικού διαλόγου και εκλογή μελών Κεντρικής Επιτροπής ανά περιφέρεια

Προληπτικά μέτρα κατά του Παύλου Πολάκη -χωρίς βέβαια να τον κατονομάζουν-, για το ενδεχόμενο των μελλοντικών του παρεμβάσεων, αλλά και εναντίον όσων καταφέρονται κατά συντρόφων τους στον εσωκομματικό διάλογο, πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός, όπου επίσης πρότεινε αναλογική εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής ανά περιφέρεια της χώρας.

Συγκεκριμένα και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ

είναι ενάμιση μήνα πριν το συνέδριό του υπογράμμισε ότι «οφείλουμε στην πορεία προς το συνέδριο να περιφρουρήσουμε την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου. Να περιφρουρήσουμε τη συντροφικότητα και την ενότητα του κόμματος. Η πολιτική διαφωνία είναι στοιχείο της εσωκομματικής δημοκρατίας, αναμφισβήτητα… Οι ύβρεις ή οι αήθεις αντιδικίες δεν είναι στοιχείο εσωκομματικής δημοκρατίας. Είναι στοιχείο διαλυτικό». Ακολούθως πρότεινε: «Θέλω να σας ζητήσω να εξουσιοδοτήσουμε τη γραμματέα του κόμματος και τη γραμματέα της ΚΟ, ώστε από δω και στο εξής οποιοσδήποτε σύντροφος ή συντρόφισσα, εννοώ μέλος του κόμματος που προβεί όχι σε κατάθεση πολιτικής θέσης ή απόψεων αλλά σε αήθεις αναφορές υβριστικές απέναντι σε συντρόφους, να λαμβάνουν μέτρα αναστολής της κομματικής τους ιδιότητας, τουλάχιστον, μέχρι το συνέδριο». Υπενθυμίζεται ότι προ δύο εβδομάδων υπήρξε κείμενο από την εσωκομματική αντιπολίτευση που αποδοκίμαζε τις φραστικές υπερβολές του Παύλου Πολάκη. Ωστόσο η αναφορά για την «αστυνόμευση» όχι μόνο των βουλευτών αλλά και των μελών του κόμματος εκτιμάται ότι προήλθε από τις έντονες αντιδράσεις κομματικών στελεχών στις πρόσφατες δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την «αστική του αυτοπεποίθηση». Ο κ. Τσακαλώτος αποδοκιμάστηκε όχι τόσο από τους συναδέλφους του βουλευτές, παρότι αρκετοί ήταν θυμωμένοι, όσο από τα μέλη και στελέχη του κόμματος στο πεδίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στην ουσία η εσωκομματική αντιπολίτευση που ασκεί ενίοτε “διαλυτική κριτική”, επιβάλλει μέτρα σε όσους ασκούν κριτική στις δικές τους τοποθετήσεις.

Ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε την πρότασή του για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, «πως θα μπορέσουμε αυτή η εκλογή να γίνει όσο το δυνατόν πιο λειτουργική. Συνεπώς θα ήθελα να σας καταθέσω τη σκέψη μου, η συγκρότηση της ΚΕ, εφόσον αποφασιστεί από το Συνέδριο η απευθείας εκλογή από τα μέλη μας, να διεξαχθεί σε 13 ξεχωριστές περιφέρειες, που θα εκλέγουν αριθμό ανάλογο με τη δύναμη των μελών του κόμματος σε κάθε περιφέρεια. Έτσι θα πάμε από το 25% με 30% περίπου, που παραδοσιακά εκπροσωπείται η περιφέρεια, στο 50% της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Και πέραν αυτού η πρόταση αυτή, επιπλέον διασφαλίζει και τη λειτουργικότητα της ψηφοφορίας και ταυτόχρονα την ισότιμη σχέση ανάμεσα σε αυτό που ονομάζουμε πιο προβεβλημένα στελέχη και λιγότερο προβεβλημένα στελέχη».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα