Τις τελικές προτάσεις της προς την τρόικα έστειλε η κυβέρνηση

Τις τελικές προτάσεις της προς την τρόικα για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό 2,5 δις ευρώ, έστειλε τα ξημερώματα της Κυριακής η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών η συμφωνία με την τρόικα αναμένεται να κλείσει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, εφόσον δεν προκύψουν νέες απαιτήσεις. Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές οι προτάσεις της

ελληνικής κυβέρνησης θεωρείται δεδομένο ότι κατατέθηκαν και εναλλακτικά μέτρα σε ότι αφορά τις αλλαγές στον ΦΠΑ και το Ασφαλιστικό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση περιμένει ίσως και εντός της ημέρας τις απαντήσεις της τρόικας ώστε –εφόσον είναι θετικές- να κλείσει η ημερομηνία επιστροφής της στην Αθήνα. Η απάντηση της ελληνικής πλευράς στα αιτήματα των δανειστών αφορούν στις αυξήσεις στον ΦΠΑ, αλλά όχι σε προϊόντα όπως τα φάρμακα ενώ κάποιες πληροφορίες έκαναν λόγο για έναν συντελεστή που δεν θα αυξάνεται σημαντικά από το 6,5% που είναι σήμερα. Σε καμιά περίπτωση δεν θα φτάσει το 13%, ειδικά στον τουριστικό κλάδο όπου υπήρξαν και σφοδρές αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση απαντά και στην απαίτηση για τις 100 δόσεις και τις αλλαγές που ζητά η τρόικα. Η κυβέρνηση έστειλε στοιχεία που δείχνουν ότι η ρύθμιση έχει εντυπωσιακή αποδοχή και ήδη έχουν ρυθμιστεί πάνω από 500 εκατ. ευρώ χρέη στις εφορίες. «Καλύτερη η πληρωμή σε δόσεις παρά τα ανεξόφλητα χρέη να συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς έχουν ήδη ξεπεράσει τα 71,5 δις», αναφέρουν στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται η Ημερησία η κυβέρνηση αποδέχτηκε να προχωρήσει σε 4 αλλαγές στο ασφαλιστικό:

1. Στην αύξηση των ενδιάμεσων (πριν από το 62ο) ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά το 2018 με την προσθήκη 2 ετών από την 1/1/2019 και 4 ετών από την 1/1/2020 έτσι ώστε την 1/1/2021 να ισχύει για όλους πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (οικοδόμους, εργαζόμενους σε στοές, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α) το 62 ο έτος για μειωμένη και το 67ο για πλήρη σύνταξη. Μετά τις αυξήσεις των ορίων που ήδη έχουν επιβληθεί με την προσθήκη 2-12 ετών για όσους θεμελιώνουν από την 1/1/2013 συνταξιοδοτικό δικαίωμα, στους υπόλοιπους "παλαιούς" ασφαλισμένους δίνεται περίοδος χάριτος 4 ετών.

2. Στην αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης στα 20 έτη από τα 15 για όσους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά. Με αυτή τη ρύθμιση δεν θα διαψευστούν οι προσδοκίες των μεγαλύτερων σε ηλικία που εκ των πραγμάτων αδυνατούν - λόγω και της υψηλής ανεργίας - να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας για να συμπληρώσουν τα επιπλέον έτη.

3. Στη διατήρηση του "παγώματος" των συντάξεων και μετά το 2016 (το Μνημόνιο έδινε τη δυνατότητα αυξήσεων στις καταβαλλόμενες σε συνάρτηση με την αύξηση του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή).

4. Στην αλλαγή των κριτηρίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε χαμηλοσυνταξιούχους με πρόβλεψη να ενταχθεί η σχετική παροχή στο πλαίσιο των κοινωνικών επιδομάτων και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Η κυβέρνηση αναμένει, πάντως, τις απαντήσεις της τρόικας στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση.

«Στρατηγική της κυβέρνησης είναι ο διάλογος μέχρι τελικής συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα Αγορά εκτιμά πως η ελληνική πλευρά και η τρόικα βρίσκονται πολύ κοντά στο να καταλήξουν, ωστόσο επισημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

«Η χώρα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να επιστρέψει στις πρακτικές του παρελθόντος και να ξανακυλήσει σε νέα αβεβαιότητα. Δουλεύουμε σε μια σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση για να αποφύγουμε ακριβώς μια τέτοια, αρνητική εξέλιξη. Έχουμε επαρκώς στοιχειοθετημένα επιχειρήματα και υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας σε όλα τα θέματα» υπογραμμίζει.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα