Το Κατάρ «αγόρασε» το Μουντιάλ;

21:33 2/6/2014 - Πηγή: Antinews

Ανοιχτό φαίνεται ότι είναι, πλέον, το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ μετά το νέο κύμα αποκαλύψεων σχετικά με τον τρόπο που το εμιράτο κατάφερε να «κερδίσει» τη διεξαγωγή του. Ο αμερικανός πρώην γενικός εισαγγελέας Μίκαελ Γκαρσία έχει, ήδη, τεθεί επικεφαλής μιας μεγάλης έρευνας για την εξακρίβωση των κατηγοριών αυτών. Αν και θα παραδώσει το τελικό του πόρισμα τους επόμενους μήνες, για τα πρώτα του συμπεράσματα θα ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο της FIFA το οποίο, ως είθισται, θα

συνεδριάσει στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας πριν την έναρξη του φετινού Μουντιάλ. Ο Γκαρσία ερευνά τόσο τη διαδικασία για το Μουντιάλ του 2018 (το οποίο έχει αναλάβει να οργανώσει η Ρωσία) όσο και τη διαδικασία για το Μουντιάλ του 2022.

Το νέο κύμα αποκαλύψεων που σείει συθέμελα τη FIFA έρχεται τη φορά αυτή από τη βρετανική εφημερίδα Sunday Times, η οποία υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή της «έγγραφα – φωτιά» που αποδεικνύουν ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της, Μουχάμαντ μπιν Χάμαμ από το Κατάρ, χρημάτισε και γέμισε με δώρα σειρά αρμόδιων αξιωματούχων προκειμένου το Κατάρ να επιλεχθεί για το Μουντιάλ του 2022. Στο 11σέλιδο άρθρο, η εφημερίδα μιλά για εκτεταμένη διαφθορά και για «καθαρή αγορά» της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου και επικαλείται σειρά εγγράφων αλλά και αντιγράφων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Σημειώνει, δε, ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που θα πρέπει οπωσδήποτε ν’ απαντηθούν για το πώς επιλέχθηκε το Κατάρ να φιλοξενήσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου όταν είναι μια χώρα που δεν έχει καμία παράδοση στο ποδόσφαιρο, επικρατεί εξαιρετικά μεγάλη ζέστη κάτι που δεν βοηθά στη διεξαγωγή των αγώνων, και είναι πολύ μικρή για να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Οι περισσότεροι αποδέκτες των χρημάτων και των δώρων του μπιν Χάμαμ φαίνεται να είναι στελέχη ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών από την Αφρική αλλά δεν λείπουν τα ηχηρά ονόματα και από άλλες ηπείρους. Ο μπιν Χάμαμ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της FIFA μετά από καταγγελίες ότι προχώρησε σε χρηματισμούς προκειμένου να κερδίσει τη θέση του προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, δεν έχει σχολιάσει διόλου το νέο κύμα κατηγοριών σε βάρος του. Οι ποδοσφαιρικές αρχές του Κατάρ, από την άλλη, αντέδρασαν έντονα υποστηρίζοντας ότι Χάμαμ δεν ήταν μέλος της επιτροπής διεκδίκησης του Μουντιάλ και ότι αν αληθεύουν οι κατηγορίες αυτές, αφορούν τις δραστηριότητες ενός ατόμου με βάση τις προσωπικές του επιλογές. Από την άλλη, ορισμένοι από τους αξιωματούχους που φέρονται να έλαβαν τα «δώρα», υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για χρήματα που δίνονταν στο πλαίσιο συγκεκριμένων προγραμμάτων βελτίωσης αθλητικών υποδομών στη χώρα τους.

Τόσο η Sunday Times όσο και άλλες εφημερίδες θέτουν πλέον ολοένα εντονότερα την αναγκαιότητα να γίνει σοβαρή έρευνα στους κόλπους της FIFA και να λάβει χώρα «ριζική αναδιοργάνωσή της» με απομάκρυνση όλων όσων έχουν εμπλακεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε τέτοιου είδους ιστορίες. Ο δε επικεφαλής της Ομοσπονδίας Σεπ Μπλάτερ φαίνεται ότι έχει, ήδη, μπει στο στόχαστρο των περισσότερων επικριτών. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Τζιμ Μπόις δήλωσε ότι θα υποστήριζε την πραγματοποίηση νέας ψηφοφορίας για την ανάληψη του Μουντιάλ του 2022 σε περίπτωση που η έρευνα που διεξάγεται αποδείξει ότι υπήρξε όντως χρηματισμός. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει δε σε άρθρο της η εφημερίδα Guardian σε περίπτωση ακύρωση της ανάληψης του Μουντιάλ από το Κατάρ, στην καλύτερη δυνατή θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ, οι οποίες είχαν διεκδικήσει τη συγκεκριμένη διοργάνωση και έχουν ισχυρά επιχειρήματα δεδομένου ότι δεν θα χρειαστεί να κατασκευάσουν εξαρχής σχεδόν κανένα στάδιο.

Πηγές: bbc, Sunday times, The Guardian

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα