Βενεζουέλα: Το πετρέλαιο στο επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

Καθώς οι νεκροί στους δρόμους της Βενεζουέλας αυξάνονται, το πετρέλαιο της χώρας εξακολουθεί να ρέει. Τουλάχιστον μέχρι τώρα. Ενώ οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ζητούν την παραίτησή του, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο φρόντισε την περασμένη εβδομάδα να κολακεύσει τους ψηφοφόρους του, μετανομάζοντας τη μεγαλύτερη πετρελαιοφόρα περιοχή της χώρας από Ζώνη Ορινόκο σε Ζώνη Ούγκο Τσάβες.

Οι φοιτητές πάλι, όπως και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο 42χρονος απόφοιτος του Χάρβαρντ Λεοπόλδο Λόπες ο οποίος και συνελήφθη, διαφωνούν. Ενώ η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα ενεργειακά αποθέματα παγκοσμίως, ο «τσάβισμο» έχει κακοδιαχειριστεί τον πετρελαϊκό πλούτου, δημιουργώντας τα σημερινά προβλήματα. «Το βασικό πρόβλημα της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας [PDVSA] είναι η κυβερνητική απληστία», λέει στους Financial Times ο David Voght, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων IPD Latin America. «Η Βενεζουέλα έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην πολιτική απ' ό,τι στην αποτελεσματικότητα του πετρελαϊκού τομέα».

Η χρηματοδότηση των κοινωνικών προγραμμάτων από τους πόρους της PDVSA έχει συμβάλει ως τώρα στη διατήρηση της κυβερνητικής στήριξης από μεγάλα στρώματα του πληθυσμού. Οι περισσότερες διαμαρτυρίες σημειώνονται στις πιο εύπορες περιοχές της χώρας. «Για να είναι αποτελεσματικές οι διαμαρτυρίες, πρέπει να συμμετέχουν σε αυτές και οι φτωχοί», λέει ο μετριοπαθής πρώην υποψήφιος για την προεδρία Ενρίκε Καπρίλες, για τον οποίο είναι λάθος να δημιουργούνται προσδοκίες ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στα πρόθυρα της παραίτησης.

Αλλά οι περιορισμοί στις επενδύσεις περικόπτουν την κότα με τα χρυσά αυγά της Βενεζουέλας, αυξάνοντας την πιθανότητα αναταραχών. Η μικρότερη παραγωγή πετρελαίου σημαίνει λιγότερα χρήματα δαπανών για εισαγωγές και επομένως μεγαλύτερες ελλείψεις, ενώ η εκτύπωση χρημάτων για τη χρηματοδότηση ενός δημοσιονομικού κενού έχει εκτοξεύσει τον πληθωρισμό άνω του 56 τοις εκατό.

Επιπλέον, μεγάλο μέρος της παραγωγής της Βενεζουέλας είναι υποθηκευμένο. Η παραγωγή έχει μειωθεί στα 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από 3,1 πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εκ των οποίων 310.000 βαρέλια την ημέρα πληρώνουν τα δάνεια στην Κίνα, περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα πωλούνται σε συμμάχους όπως η Κούβα, σε τιμές υποδεέστερες ή σε συμφωνίες ανταλλαγής, και περίπου 600.000 βαρέλια την ημέρα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη της σε μεγάλο βαθμό επιδοτούμενης εγχώριας κατανάλωσης.

Όμως, κατά το παρελθόν, η Βενεζουέλα είχε λύσει παρόμοιες κρίσεις με την έκδοση διεθνών ομολόγων. Αυτό το τέχνασμα είναι πιο δύσκολο να επαναληφθεί τώρα, δεδομένου ότι τα ομόλογα της Βενεζουέλας έχουν δημοσιεύσει τις μεγαλύτερες απώλειες στις αναδυόμενες αγορές χρέους του τρέχοντος έτους. Με συναλλαγματικά διαθέσιμα μόνο 20 δις δολάρια, έναντι αρχικού κεφαλαίου 4,5 δις φέτος συν άλλα 13 δις δολάρια από τόκους, οι ομολογιούχοι αναρωτιούνται συνεχώς πού βρίσκονται. Ο Ραφαέλ Ραμίρες, υπουργός ενέργειας και οικονομίας και πρόεδρος της PDVSA, προσπάθησε να παρηγορήσει τους επενδυτές , λέγοντας ότι η Βενεζουέλα «δεν απέτυχε ούτε θα αποτύχει να συμμορφωθεί με οποιαδήποτε από τις υποχρεώσεις της σε σχέση με το εξωτερικό χρέος της».

Παρόλα αυτά, η κρίση των μετρητών αφήνει την PDVSA με όλο και λιγότερους πόρους για να επενδύσει στην βασική της δραστηριότητα, κάτι που με σειρά του οδηγεί σε μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο, λιγότερες εισαγωγές και περισσότερη ανησυχία, σε έναν φαύλο κύκλο. «Οι επενδυτές παρακολουθούν έκπληκτοι τον Μαδούρο να σκοτώνει την χήνα με τα χρυσά αυγά της Λατινικής Αμερικής», δήλωσε ο Russ Dallen της επενδυτικής τράπεζας του Καράκας Capital Markets.

Η διαφορά με το 2002, όταν στην Βενεζουέλα έγιναν μεγαλύτερες διαδηλώσεις και βραχύβιο πραξικόπημα, είναι δραματική. Τότε, η αντιπολίτευση ήλεγχε την PDVSA , αλλά ακόμη ο έλεγχος των ενεργειακών πόρων της χώρας απέτυχε να ανατρέψει την κυβέρνηση. Σήμερα, αντιθέτως, εν μέσω εντεινόμενων συζητήσεων για την αβεβαιότητα της θέσης του Μαδούρο, η κυβέρνηση ελέγχει την PDVSA και σιγά-σιγά οδηγεί την οικονομία σε κατάρρευση.

www.ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα