Βοήθησε τελικά σε κάτι το debate;

Για δύο πράγματα ήταν χρήσιμο το debate των δύο αρχηγών. Σήμερα μάθαμε όλοι με τη μεγαλύτερη σαφήνεια που μπορεί να ειπωθεί από τα χείλη του Τσίπρα ότι θέλει για κυβερνητικούς του εταίρους το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Και η ερώτηση που δεν του τέθηκε ποτέ σ’ αυτό το debate είναι γιατί η ΝΔ να θεωρείται παλιό ενώ το ΠΑΣΟΚ και ο Σταύρος Θεοδωράκης που εκφράζει το σύστημα Σημίτη είναι το καινούργιο;

Γιατί

η ΝΔ να είναι το παλιό, η διαπλοκή και η υπεύθυνη για τη χρεοκοπία της χώρας όταν το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε και τα περισσότερα χρόνια της μεταπολίτευσης και συνέδεσε τ’ όνομά του με τις μεγαλύτερες σπατάλες και τα μεγαλύτερα σκάνδαλα; Υπάρχει πιο διεφθαρμένος μηχανισμός απ’ αυτόν του Σημίτη που εκπροσωπεί σήμερα το Ποτάμι;

Γιατί είναι προοδευτική μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι; Προφανώς ο Τσίπρας ήταν απολύτως προστατευμένος από το μιντιακό σύστημα το οποίο υποτίθεται ότι το αντιμάχεται αλλά και ο Μεϊμαράκης απέτυχε να το αναδείξει για να απαντήσει και το βασικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ για το δίπολο παλιό-νέο.

Το δεύτερο και πιο σοβαρό που μάθαμε απ’ αυτό το debate είναι ότι ο Τσίπρας ανερυθρίαστα προσπάθησε να βγει και από πάνω για τους τραγικούς, καταστροφικούς και αλλοπρόσαλλους χειρισμούς του που οδήγησαν την οικονομία ξανά στην ύφεση, στην αύξηση της ανεργίας και το κλείσιμο των τραπεζών ενώ ξανάβαλαν στο τραπέζι το Grexit, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι: πειραματίστηκα στου κασίδη το κεφάλι αλλά τώρα έμαθα! Και μάλιστα αυτό το έκανε με τέτοιο θράσος προσπαθώντας να οικειοποιηθεί τον ιδρυτή της ΝΔ, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με τη φράση ότι η άλλη όψη των λαθών είναι εμπειρία από τα σφάλματα.

Μόνο που το ερώτημα δεν είναι αν έμαθε από τα λάθη του, γιατί με αυτά δέσμευσε μια ολόκληρη χώρα για ίσως και για δεκαετίες και σίγουρα ο λογαριασμός θα είναι βαρύς για τους αδύναμους.

Στη συνολική εικόνα αυτού του debate κατέστη φανερό ότι ο Τσίπρας έχει χτυπήσει ταβάνι στη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, γύρω στο 60-65%. Τους αριστερούς ψηφοφόρους τους έχει χάσει και το μόνο μέλημα του Τσίπρα ήταν να απευθυνθεί ουσιαστικά στο ακροατήριο του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Όλες του οι απαντήσεις ήταν κεντραρισμένες στο ότι απέφυγε στο Grexit και έχει απαλλαγεί από το Λαφαζάνη που βρίσκεται πια εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με φρασεολογία που παραπέμπει σε κεντροδεξιό πολιτικό κοινό επιδόθηκε σε ένα ευχολόγιο είτε για επενδύσεις, είτε για τομές στο κράτος και γραφειοκρατία, στο φορολογικό κλπ.

Απέναντι σ’ αυτή τη στρατηγική και τη στόχευση του Τσίπρα, η ΝΔ και ο Μεϊμαράκης αντέταξαν την απολύτως λάθος στρατηγική και στόχευση η οποία δεν μπορεί να αποφέρει και κανένα ουσιαστικό πολιτικό και εκλογικό όφελος. Και αυτό διότι επί δύο ώρες ο Μεϊμαράκης προσπαθούσε να πλήξει το αριστερό προφίλ του Τσίπρα και το γεγονός ότι έγινε μνημονιακός στα μάτια των παραδοσιακών αριστερών γι’ αυτό και η επιχειρηματολογία του για τις παλινωδίες του Τσίπρα αυτό το 7μηνο δεν είχε συνοχή. Το αποτέλεσμα ήταν πρώτο να μην μπορεί να κερδίσει τους ψηφοφόρους τους οποίους χάνει έτσι και αλλιώς ο Τσίπρας. Το κυριότερο όμως είναι ότι η συνολική εικόνα και μερικές στιγμές του προέδρου της ΝΔ ενίσχυαν αντί να αποδυναμώνουν το δίλημμα του Τσίπρα περί παλιού και νέου και αυτό να λειτουργεί υπέρ του Τσίπρα σε αριστερούς ψηφοφόρους που ταλαντεύονται και ανήκουν σ’ αυτό το 35% που λείπει από τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και κινείται κυρίως προς την αποχή.

Την ίδια στιγμή η έλλειψη συνοχής, στέρεας και συγκροτημένης επιχειρηματολογίας που να εκπέμπει πειστικό προγραμματικό λόγο με μια αισιόδοξη προοπτική οδήγησε και σε άλλα παρατράγουδα τον Μεϊμαράκη, που εμφανίστηκε απολογητικός για τα πεπραγμένα της ΝΔ και επί της ουσίας άφησε ακάλυπτους και τον Σαμαρά και τον Καραμανλή στις σχετικές ερωτήσεις που δέχτηκε.

Συμπέρασμα: Αν το Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές ο καλύτερος χορηγός του σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο θα είναι η ίδια η ΝΔ με τα συνεχή λάθη που κάνει και δίνει την ευκαιρία στον πιο αποτυχημένο και καταστροφικό πρωθυπουργό που γνώρισε ποτέ η χώρα να εμφανίζεται με περίσσιο θράσος και ως εθνικός σωτήρας από πάνω.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα