ΚΡΙΣΙΜΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ EFSF

Στη Σλοβακία, την τελευταία χώρα που καλείται να εγκρίνει τη διεύρυνση του EFSF, στρέφονται σήμερα τα βλέμματα της Ευρώπης, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος του πρώτου «όχι» και της κατάρρευσης της κυβέρνησης. Η συζήτηση στο κοινοβούλιο θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι...
(ώρα Ελλάδας), ενώ η ψηφοφορία αναμένεται αργά το βράδυ.
Η έκτακτη συνεδρίαση των τεσσάρων κομμάτων
του κυβερνητικού συνασπισμού το βράδυ της Δευτέρας ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα.
Το δεύτερο σε δύναμη κόμμα του συνασπισμού SaS έχει προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο εάν δεν γίνουν αποδεκτοί οι όροι που θέτει, με κυριότερο να αποκλειστεί ήδη από τώρα η συμμετοχή της Σλοβακίας στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM που θα διαδεχθεί τον EFSF το 2013.
Αυτή την προϋπόθεση απορρίπτει η πρωθυπουργός Ιβέτα Ραντίτσοβα, η οποία απείλησε με παραίτηση σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Το κόμμα της πρωθυπουργού προσέφερε νέο σχέδιο συμβιβασμού στο SaS τη Δευτέρα, στο οποίο προβλέπεται κάθε πρόταση για σλοβακική χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκές διασώσεις μέσω του EFSF να υποβάλλεται στην κρίση τόσο της κυβέρνησης όσο και της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών.
Το SaS έχει απορρίψει τις τελευταίες ημέρες σχέδια συμφωνιών για το θέμα, καλλιεργώντας σενάρια πως η Ραντιτσόβα θα καταφύγει είτε στην αντιπολίτευση είτε σε ψήφο εμπιστοσύνης για να αποφύγει το ενδεχόμενο η Σλοβακία να γίνει η χώρα της Ευρωζώνης που θα τορπιλίσει τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.Το αντιπολιτευόμενο Smer του πρώην πρωθυπουργού Φίτσο έχει διαμηνύσει ότι συμφωνεί επί της αρχής με τη διεύρυνση του EFSF, ωστόσο προανήγγειλε ότι θα συναινέσει μόνον σε περίπτωση που η κυβέρνηση «παραδεχθεί την ανικανότητά της, παραιτηθεί και ανοίξει το δρόμο πρόωρων εκλογών».

Ομόφωνα το κοινοβούλιο της Μάλτας έδωσε το βράδυ της Δευτέρας το πράσινο φως στη διεύρυνση του EFSF. Η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί για την περασμένη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε για τη Δευτέρα λόγω νομικών ενστάσεων της αντιπολίτευσης.
Η συμβολή της Μάλτας των 418.000 κατοίκων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι 700 εκατομμύρια ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα