Παπαδημούλης Eurogroup: Εντελώς ανεπαρκή τα μέτρα που αποφασίστηκαν [vid]

Παπαδημούλης Eurogroup: Επικριτικός όσον αφορά τη στάση της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, εμφανίστηκε ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Στη δήλωση που έκανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ως συντονιστής της ευρωομάδας της Αριστεράς και στην Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου (BUDG), αναφέρει ότι η ΕΕ χρειάζεται έναν δραστικά αυξημένο πολυετή προϋπολογισμό και ένα ισχυρό σχέδιο έκτακτων μέτρων (MFF Contingency Plan) για την αντιμετώπιση

της πανδημίας, με προτεραιότητα στις πολιτικές για τη δημόσια Υγεία, τη Συνοχή, την Απασχόληση και το Κλίμα.

«Χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε, να γίνει πράξη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να επιδείξουμε αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Ζητάμε άμεση έκδοση ευρωομολόγων Corona Bonds και ένα ισχυρό Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς μνημονιακούς περιορισμούς», τόνισε, παραθέτοντας τις τροπολογίες που προτείνει η ευρωομάδα της Αριστεράς στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με παρέμβαση που δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό του στο facebook είχε σχολιάσει τα αποτελέσματα του Eurogroup λέγοντας χαρακτηριστικά:

Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup είναι, δυστυχώς, κατώτερη των περιστάσεων. Τα 540 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι ένα πακέτο που υπολείπεται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών για την άμεση στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η δε επιμονή σε πιστοληπτική γραμμή του ESM, ύψους 2% του ΑΕΠ σε κάθε κράτος-μέλος, με προϋπόθεση όμως νέα προγράμματα λιτότητας, σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για την οικονομία, επιβεβαιώνει πως η ηγεσία της ΕΕ αδυνατεί να κατανοήσει το μέγεθος της κρίσης. Και φυσικά δεν έχει καταλάβει τίποτα από τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος.

Χθες, χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία για αποφάσεις που θα άνοιγαν το δρόμο στην ελπίδα για ανασυγκρότηση της συνοχής της ΕΕ, για μία ισχυρή ασπίδα απέναντι στην κρίση.

Αντί αυτών, η απόφαση αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο για μία νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Μία κρίση που εγκυμονεί φυσικά τεράστιους κινδύνους και για την πατρίδα μας. (διαβάστε αναλυτικά)

Keywords
Τυχαία Θέματα