Κάτω από 5% οι νοσηλείες σε ΜΕΘ με μετάλλαξη Όμικρον - Γιατί έχουμε πολλούς θανάτους

08:11 26/1/2022 - Πηγή: NewsIt

Στο 80 με 90% παραμένει η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον στην κοινότητα, αλλά επεκτείνεται η παρουσία της στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Δειγματοληπτικός έλεγχος στις ΜΕΘ από τον ΕΟΔΥ, απέδειξε πως σε διασωλήνωση και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καταλήγει κάτω από το 5% όσων ασθενών προσβάλλονται από τη μετάλλαξη Όμικρον και εισάγονται για νοσηλεία. Ποσοστό μικρότερο δηλαδή από αυτό της Δέλτα, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 12-15%.

Τα πρώτα αποτελέσματα της γονιδιωματικής

αλληλούχισης σε δείγματα ασθενών που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον και εξαιτίας αυτής εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, θα παρουσιάσει σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες που έγιναν από τα πιστοποιημένα εργαστήρια του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2, το ποσοστό των ασθενών με μετάλλαξη Όμικρον που καταλήγει σε διασωλήνωση και ΜΕΘ, είναι σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερο, συγκριτικά με αυτό των ασθενών που έχουν διασωληνωθεί λόγω Δέλτα.

Τα στοιχεία για τις νοσηλείες με μετάλλαξη Όμικρον

“Οι εισαγωγές σε ΜΕΘ, είναι κάτω από 5% στο σύνολο των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία με Όμικρον. Αυτό σημαίνει πως οι διασωληνώσεις στην Όμικρον είναι κάτω από 5%, ενώ στη Δέλτα η διασωλήνωση και η εισαγωγή σε ΜΕΘ φτάνει στο 12 έως 15% των εισαγωγών”, υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr o πρόεδρος του ΕΟΔΥ και Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, Θεοκλής Ζαούτης.

Έτσι, αποδείχθηκε πως και η Όμικρον μπορεί να προκαλέσει βαριές νοσηλείες, αν και σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα.

Ενδεικτικά πάντως βρέθηκε πως στους 11 ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Γεννηματάς” Θεσσαλονίκης οι 4 έχουν προσβληθεί από την μετάλλαξη Όμικρον, ενώ και στο Νοσοκομείο “Αττικόν” από τους 11 νοσηλευόμενους στη ΜΕΘ οι 4 είναι φέρουν το νέο στέλεχος του κορονοϊού.

Σταθεροποιούνται τα κρούσματα – Γιατί επιμένουν οι θάνατοι

Σταθεροποίηση και μικρή βελτίωση διαπιστώνουν τις τελευταίες ημέρες στους δείκτες της πανδημίας οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΔΥ, κάτι που φαίνεται να οφείλεται στην ολοένα και μεγαλύτερη επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον.

Τα ημερήσια κρούσματα παρουσιάζουν σταθεροποίηση γύρω στις 20.000, ενώ εχθές έπεσαν στις 17.409 νέες λοιμώξεις. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς κυμαίνονται μεταξύ 650 και 670 με καθημερινές αυξομειώσεις, ωστόσο χθες καταγράφηκαν στους 653.

Εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητάς του, μάλιστα, το νέο στέλεχος Όμικρον προσθέτει επίσης νοσηλείες, όμως προκαλεί λιγότερο βαριά συμπτώματα και -ως εκ τούτου- ασκεί μικρότερη πίεση στο σύστημα Υγείας.

Αυτό υποστηρίζει, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ: “Νομίζω πως βλέπουμε μια σταθεροποίηση στα κρούσματα. Ίσως και μια αύξηση στις νοσηλείες, αλλά στις νοσηλείες στις απλές κλίνες. Οι νοσηλείες των διασωληνωμένων έχουν πέσει λίγο τις τελευταίες μέρες. Συμβαίνει το ίδιο, με αυτό που βίωσαν και άλλα κράτη με την έξαρση της Όμικρον. Η διάρκεια νοσηλείας Όμικρον είναι σχεδόν η μισή απ’ ότι ήταν στη Δέλτα. Γενικότερα ζούμε μια βελτιωμένη κατάσταση ως προς τις βαριές νοσήσεις, απ’ ότι με τη Δέλτα. Με επιφύλαξη το λέω, αλλά φαίνεται όλα πηγαίνουν προς την κατεύθυνση μιας καλύτερης κατάστασης. Θα δούμε…”, λέει ο κ. Ζαούτης.

Οι θάνατοι “αντιστέκονται”

Θλιβερή εξαίρεση στα ελπιδοφόρα μηνύματα για την πανδημία αποτελούν οι θάνατοι ασθενών με κορονοϊό, οι οποίοι έχουν σταθεροποιηθεί δυστυχώς ψηλά: στους 94 νεκρούς στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο.

Χθες ακόμη 98 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους άδικα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών ήταν ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, οι αυξημένοι θάνατοι προέρχονται από την πίεση της βαριάς και θανατηφόρας παραλλαγής Δέλτα που παραμένει σε διασπορά στην κοινότητα, παρά την επικράτηση της Όμικρον στη συντριπτική πλειοψηφία των νέων περιστατικών.

“Στους θανάτους, ακόμα βιώνουμε τη Δέλτα, αν σκεφτείτε πως πριν από δύο εβδομάδες πάνω από το 50% των εισαγωγών ήταν ακόμη Δέλτα. Κι αυτό προκύπτει από τον πολύ χαμηλό αριθμό των διασωληνωμένων με την παραλλαγή Όμικρον. Βλέπουμε τις επιπτώσεις της Δέλτα, γιατί δεν έχει ακόμα εξαφανιστεί και δυστυχώς ακριβώς αυτό περιμέναμε να γίνει: Μετά από 15 μέρες να δούμε τις χειρότερες συνέπειες στους θανάτους”, λέει ο Καθηγητής Ζαούτης.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, η Δέλτα δεν έχει εξαφανιστεί πουθενά στον κόσμο και όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει:

“Αντιστέκεται η Δέλτα. Πουθενά στον κόσμο δεν έχει φτάσει στο μηδέν. Μη ξεχνάτε πως η Δέλτα επιμένει περισσότερο από την Όμικρον στη διάρκεια και τον χρόνο μετάδοσης. Μεταδίδεις δηλαδή τον ιό πιο πολλές μέρες με τη Δέλτα, απ’ ότι με την Όμικρον. Η Όμικρον πιστεύω πως θα φτάσει το πολύ στο 90-95%. Στο 100% δεν νομίζω ότι θα φτάσει”, καταλήγει ο Θεοκλής Ζαούτης.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr.

 

To άρθρο Κάτω από 5% οι νοσηλείες σε ΜΕΘ με μετάλλαξη Όμικρον - Γιατί έχουμε πολλούς θανάτους δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κάτω, ΜΕΘ, Όμικρον -,kato, meth, omikron -