Μέσα στη διαβόητη φυλακή CECOT του Ελ Σαλβαδόρ όπου ο Τραμπ σχεδιάζει «σκλαβοπάζαρο» φυλακισμένων: Εκεί απ’ όπου κανείς δεν βγαίνει ζωντανός

13:42 4/2/2025 - Πηγή: NewsIt

Στοιβαγμένοι στα κελιά τους, χωρίς επισκέψεις, αναγκασμένοι να κοιμούνται σε ράντζα από ανοξείδωτο ατσάλι χωρίς στρώματα. Έτσι είναι η ζωή στις φυλακές του Ελ Σαλβαδόρ όπου ο Τραμπ σχεδιάζει να στείλει κρατούμενους από τις ΗΠΑ.

Οι συνθήκες κράτησης στο «Κέντρο Κράτησης για την Τρομοκρατία» (CECOT) – στη διαβόητη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ – που έχει σχεδιαστεί για να στεγάσει τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες και μέλη συμμοριών του Ελ Σαλβαδόρ και

το οποίο βρίσκεται στην άκρη μιας ζούγκλας, περίπου 75 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, έχουν χαρακτηριστεί από οργανώσεις προστασίας δικαιωμάτων ως απάνθρωπες.

Ωστόσο, το France 24 σημειώνει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει επαινέσει τη σκληρή τακτική του ομολόγου στο Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, ως «παράδειγμα» και εξετάζει το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσει το Ελ Σαλβαδόρ «ασφαλή τρίτη χώρα» στην οποία θα απελαύνονται μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επικεντρωθεί στην επιτάχυνση της απομάκρυνσης των παράνομων μεταναστών, με την υπόσχεση για «μαζικές απελάσεις».

Η φυλακή στο Ελ Σαλαβδόρ περιβάλλεται από τεράστιους τσιμεντένιους τοίχους κι σχεδιαστεί για 40.000 κρατούμενους. Ωστόσο εκτιμάται ότι σήμερα βρίσκονται εκεί περίπου 15.000.

«Προτείναμε στις ΗΠΑ (σ.σ. να προχωρήσουν σε) εξωτερική ανάθεση (outsourcing) μέρους του σωφρονιστικού συστήματός τους», ανέφερε μέσω X (πρώην Twitter) ο αρχηγός του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε, γνωστός για τη εξαιρετικά σκληρή στάση του έναντι της εγκληματικότητας.

Με θέρμη φαίνεται να δέχτηκε την πρόταση ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος δήλωσε: «Καμιά άλλη χώρα δεν είχε κάνει ποτέ τέτοια φιλική προσφορά. Του είμαστε βαθιά ευγνώμονες. Μίλησα με τον πρόεδρο (Ντόναλντ) Τραμπ».

«Προσφέρθηκε να φιλοξενήσει στις φυλακές του επικίνδυνους αμερικανούς εγκληματίες που βρίσκονται υπό κράτηση στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν την αμερικανική υπηκοότητα και τη νόμιμη διαμονή», δήλωσε ο Ρούμπιο στους δημοσιογράφους στο Σαν Σαλβαδόρ.

Η μέγκα – φυλακή Cecot (Detention Center Against Terrorism) – AP Photo/Salvador Melendez

Σύμφωνα με τον Ρούμπιο, η πρόταση αυτή άνευ προηγουμένου συμπεριλαμβάνει «αμερικανούς υπηκόους και ανθρώπους με άδεια παραμονής» στις ΗΠΑ. Ο Ρούμπιο βρίσκεται στην πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό ως ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ και επιδιώκει να επιβεβαιώσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Τραμπ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης από τον Παναμά να κάνει «άμεσες αλλαγές» σε αυτό που αποκαλεί «επιρροή και έλεγχο» της Κίνας επί της Διώρυγας του Παναμά.

Ο Ρούμπιο είπε ότι ο Μπουκέλε είναι πρόθυμος να πάρει πίσω πολίτες από το Ελ Σαλβαδόρ καθώς και μετανάστες από άλλες χώρες και φάνηκε να προτείνει ότι θα εστιάσει σε μέλη συμμοριών της Λατινικής Αμερικής – όπως το MS-13 ή το Tren de Aragua.

Ο Μπουκέλε δήλωσε ότι η προσφορά του για τις φυλακές ήταν ένα βήμα παραπάνω από τη συμφωνία του 2019 για την αποδοχή μεταναστών. Και σε μια ανάρτηση στο X, είπε ότι πρόσφερε στις ΗΠΑ την ευκαιρία να «αναθέσουν σε εξωτερικούς συνεργάτες μέρος του σωφρονιστικού τους συστήματος».

«Είμαστε πρόθυμοι να δεχθούμε μόνο καταδικασμένους εγκληματίες (συμπεριλαμβανομένων των καταδικασμένων πολιτών των ΗΠΑ) στη μέγα-φυλακή μας… έναντι αμοιβής». Ο Μπουκέλε, πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας, Σαν Σαλβαδόρ, κέρδισε για πρώτη φορά την εξουσία το 2019 με τη δέσμευσή του να δημιουργήσει μια «νέα εποχή» για το Ελ Σαλβαδόρ, να αντιμετωπίσει τη βία των συμμοριών και τη διαφθορά και να καλλιεργήσει καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

We have offered the United States of America the opportunity to outsource part of its prison system.

We are willing to take in only convicted criminals (including convicted U.S. citizens) into our mega-prison (CECOT) in exchange for a fee.

The fee would be relatively low for… pic.twitter.com/HTNwtp35Aq

— Nayib Bukele (@nayibbukele) February 4, 2025

Είδε τη δημοτικότητά του να εκτινάσσεται αφού ξεκίνησε την καταστολή του εγκλήματος και των συμμοριών, μετατρέποντας το Ελ Σαλβαδόρ από την πρωτεύουσα των δολοφονιών του κόσμου σε μια από τις πιο ασφαλείς χώρες της περιοχής.

Η κυβέρνησή του προχώρησε σε σαρωτικές συλλήψεις οποιουδήποτε υποπτευόταν ότι συμμετείχε σε δραστηριότητες συμμοριών κατά την πρώτη του θητεία. Υπολογίζεται ότι 75.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο έκτακτων μέτρων που έχουν επανειλημμένα παραταθεί, ανησυχώντας τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε,τη «σταδιακή αντικατάσταση της βίας των συμμοριών με κρατική βία» στη χώρα, αναφέρει το BBC.

«Δεν υπάρχει διέξοδος»

Περίπου 15.000 μέλη της συμμορίας MS-13 και της αντίπαλης συμμορίας Barrio 18 κρατούνται στη σχεδόν δύο ετών εγκατάσταση, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει έως και 40.000 άτομα.

Συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επέβαλε ο Μπουκέλε μετά την έξαρση της βίας των συμμοριών το 2022. Ορισμένοι εκτίουν ποινές άνω των 200 ετών.

Υπό παρακολούθηση όλο το 24ωρο οι συμμορίες στις φυλακές του Ελ ΣαλβαδόρPhoto by Alex Pena/Anadolu via Getty Images

Η πάταξη των συμμοριών από τον Μπουκέλε έχει επαινεθεί από πολλούς στο Ελ Σαλβαδόρ επειδή οδήγησε σε δραστική μείωση του ποσοστού δολοφονιών, αλλά οι ομάδες δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι κρατούμενοι αναγκάζονται να ομολογήσουν και τους αρνούνται την επαφή με τις οικογένειές τους και τους δικηγόρους τους.

Οι κρατούμενοι βγαίνουν από τα κελιά τους μόνο όταν έχουν δικαστικές ακροάσεις μέσω βιντεοσύνδεσης από ένα δωμάτιο της φυλακής ή για να γυμναστούν για μισή ώρα την ημέρα σε έναν μεγάλο διάδρομο.

Κάνουν ντους με νερό από μια μεγάλη λεκάνη μέσα στα κελιά τους και συλλέγουν νερό από ένα μεγάλο πλαστικό βαρέλι για να πιουν. Η βασική διατροφή τους είναι φασόλια ή ζυμαρικά, ενώ η κυβέρνηση απαγορεύει ρητά το κρέας.

Περίπου 1.000 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, 600 στρατιώτες και 250 αστυνομικοί φρουρούν τις εγκαταστάσεις όπου τα μέλη της MS-13 και της Barrio 18 μοιράζονται τα κελιά τους, παρά το γεγονός ότι είναι θανάσιμοι εχθροί.

Παρακολουθούνται 24 ώρες το 24ωρο από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης και φρουρούς. Το AFP επισκέφθηκε τη φυλακή μαζί με άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ο διευθυντής της φυλακής Belarmino Garcia αναφέρθηκε στους κρατούμενους ως «ψυχοπαθείς που θα είναι δύσκολο να θεραπευτούν», προσθέτοντας: «Γι’ αυτό βρίσκονται εδώ, σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας από την οποία δεν θα φύγουν ποτέ».

Ο Garcia διέταξε τους κρατούμενους σε ένα κελί να βγάλουν τις μπλούζες τους για να αποκαλύψουν τα σώματα που είχαν τατουάζ με εικόνες γυναικών, ταφόπλακες, νεκροκεφαλές και σταυρούς, καθώς και διακριτικά συμμοριών.

Οι συμμορίες

Στο Σαν Σαλβαδόρ οι δύο κύριες συμμορίες, οι λεγόμενες «μάρας», είναι η MS-13 και η Barrio 18, που τρομοκρατούν το Ελ Σαλβαδόρ από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.  Έχουν επίσης παρουσία στη Γουατεμάλα και την Ονδούρα.

Μιλώντας σε ένα μικρό δωμάτιο δίπλα στα κελιά, υπό την επίβλεψη μιας ομάδας αστυνομικών, ένας 41χρονος με το παρατσούκλι «Sayco» δήλωσε στο AFP ότι μετάνιωσε για το βίαιο παρελθόν του.

«Βρισκόμαστε σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου ξέρουμε ότι δεν υπάρχει διέξοδος», είπε.

Ο Μάρβιν Μεντράνο, που εκτίει ποινή κάθειρξης 100 ετών για δύο φόνους, σήκωσε το πουκάμισό του για να δείξει στο AFP τα αρχικά «MS» για τη Mara Salvatrucha ή MS-13, που έχει κάνει τατουάζ.

Ο Μεντράνο γεννήθηκε στο Ελ Σαλβαδόρ, αλλά πέρασε μέρος των παιδικών του χρόνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εντάχθηκε σε μια συμμορία σε ηλικία περίπου 12 ετών.

Επέστρεψε στην πατρίδα του το 2001 για να γλιτώσει από κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας και ίδρυσε έναν πυρήνα της MS-13 στη νοτιοδυτική λιμενική πόλη Λα Λιμπερτάντ.

«Έχω χάσει την οικογένειά μου, έχουμε χάσει τα πάντα στη φυλακή», είπε στους δημοσιογράφους που τον επισκέφθηκαν.

Πάνω από 80.000 κάτοικοι του Ελ Σαλβαδόρ έχουν τεθεί υπό κράτηση από τότε που ο Μπουκέλε κήρυξε «πόλεμο» στο οργανωμένο έγκλημα. Τον Νοέμβριο, ο πρόεδρος αναγνώρισε ότι 8.000 αθώοι άνθρωποι ήταν μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν. Έκτοτε έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Η ομάδα δικαιωμάτων Socorro Juridico Humanitario εκτιμά ότι σχεδόν το 1/3 των συλληφθέντων είναι αθώοι.

 

To άρθρο Μέσα στη διαβόητη φυλακή CECOT του Ελ Σαλβαδόρ όπου ο Τραμπ σχεδιάζει «σκλαβοπάζαρο» φυλακισμένων: Εκεί απ’ όπου κανείς δεν βγαίνει ζωντανός δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα