Συρία: Ένας εμφύλιος πόλεμος διάρκειας 13 ετών που έληξε μέσα σε 11 ημέρες – Οι συνέπειες και η ανθρώπινη απώλεια σε αριθμούς
Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024, συνασπισμός αντικυβερνητικών δυνάμεων στην Συρία, υπό την ηγεσία της οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), εξαπέλυσε μια οργανωμένη επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά των στρατευμάτων του καθεστώτος Άσαντ με ορμητήριο την επαρχία Ιντλίμπ.
Μετά από 11 ημέρες προέλασης, οι αντάρτες κατάφεραν να καταλάβουν το Χαλέπι, την Χάμα, την Χομς και να φτάσουν στην Δαμασκό, αντιμετωπίζοντας μηδαμινή έως ανύπαρκτη αντίσταση από τις δυνάμεις του Άσαντ, με αποτέλεσμα ο ίδιος να εγκαταλείψει την Συρία και οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις να
Ουσιαστικά, ένας εμφύλιος πόλεμος διάρκειας 13 ετών «έληξε» σε μια επίθεση 11 ημερών, που ανέτρεψε ριζικά τα δεδομένα στην Συρία και «ανοίγει μια νέα εποχή» στην οποία ωστόσο κυριαρχούν η αβεβαιότητα για τις πολιτικές και την κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης.
Καθώς πολλοί Σύροι πανηγυρίζουν και πρόσφυγες αρχίζουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους από γειτονικές χώρες, το κόστος του καταστροφικού εμφυλίου πολέμου παραμένει τεράστιο. Ακολουθούν ορισμένοι βασικοί αριθμοί που απεικονίζουν τον αντίκτυπο του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και στον λαό της.
REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
Θάνατοι και βασανιστήριαΟ τελικός αριθμός των νεκρών είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολόγισαν πέρυσι ότι περισσότεροι από 300.000 άμαχοι είχαν σκοτωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2021, κατά μέσο όρο 84 άμαχοι κάθε μέρα. Ερευνητές υπολόγισαν το 2021 επίσης ότι 250.000 μαχητές είχαν σκοτωθεί κατά τα πρώτα 10 χρόνια του εμφυλίου πολέμου.
Το Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SNHR) – μια ανεξάρτητη οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων – αναφέρει έναν απολογισμό ελαφρώς χαμηλότερο, καταγράφοντας 231.495 θανάτους αμάχων μεταξύ Μαρτίου 2011 και Ιουνίου 2024. Κυβερνητικές δυνάμεις και οι συμμαχικές ιρανικές πολιτοφυλακές ήταν υπεύθυνες για περίπου το 87% αυτών των θανάτων, σύμφωνα με το SNHR.
Στα θύματα περιλαμβάνονται σχεδόν 30.000 παιδιά, σχεδόν το 76% των οποίων σκοτώθηκαν από κυβερνητικές δυνάμεις. Η κυβέρνηση Άσαντ συστηματοποίησε επίσης τα βασανιστήρια, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
REUTERS/Mahmoud Hasano
Στο «ανθρωποσφαγείο», το διαβόητο συγκρότημα φυλακών Σεντάγια, δεσμοφύλακες έκαναν μαζικούς απαγχονισμούς και εκτελέσεις, τόνισε η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεση της το 2017. Η οργάνωση είπε ότι δολοφονίες, βασανιστήρια, αναγκαστικές εξαφανίσεις, μαζικοί απαγχονισμοί και εξόντωση κρατουμένων στη Σεντνάγια ήταν «μέρος μιας εκτεταμένης και συστηματικής επίθεσης εναντίον αμάχων που ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Το SNHR τόνισε ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2024, 15.102 άνθρωποι βασανίστηκαν μέχρι θανάτου από τα εμπόλεμα μέρη, με περισσότερο από το 98% αυτών από τα χέρια κυβερνητικών δυνάμεων.
ΕκτοπισμένοιΗ Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χαρακτήρισε την κρίση στη Συρία ως τη μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού στον κόσμο, με περισσότερους από 12 εκατομμύρια ανθρώπους να αναγκάζονται να φύγουν από τις εστίες τους. Ο φονικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου 2023 επιδείνωσε την κατάσταση, επηρεάζοντας περίπου 8,8 εκατομμύρια ανθρώπους, καταστρέφοντας σπίτια και ισοπεδώνοντας ζωτικής σημασίας υποδομές.
Μέχρι σήμερα, σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες του Λιβάνου, της Τουρκίας και της Ιορδανίας. Στην Τουρκία ζει ο μεγαλύτερος αριθμός Σύρων εκτοπισμένων λόγω του πολέμου, με περίπου 3,8 εκατομμύρια Σύρους να είναι εγγεγραμμένοι ως πρόσφυγες.
REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
Επιπλέον 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι ως πρόσφυγες στην Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία και τον Λίβανο και 41.000 στη Βόρεια Αφρική. Σύροι αναγκάστηκαν επίσης να μετακινηθούν στο εσωτερικό της χώρας τους σε αυτό που οι ανθρωπιστικές οργανώσεις περιέγραψαν ως μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις εσωτερικού εκτοπισμού παγκοσμίως.
Περίπου 7,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικών Εκτοπισμών, που είναι τμήμα της μκο Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC).
Καθώς αντάρτες προέλαυναν στις μεγάλες πόλεις μεταξύ 28ης Νοεμβρίου και 8ης Δεκεμβρίου, περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι – κυρίως γυναίκες και παιδιά – αναγκάστηκαν να φύγουν από τόσο μακριά όσο οι επαρχίες Χαλέπι, Χάμα και Χομς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ήταν τουλάχιστον η δεύτερη αναγκαστική μετακίνηση για περισσότερους από έναν στους πέντε μεταξύ αυτών.
REUTERS/Mahmoud Hasano
Οικονομική κατάρρευσηΟ πόλεμος κατέστρεψε οικονομικά δίκτυα, αφάνισε υποδομές και ανάγκασε ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους, τα παιδιά να εγκαταλείψουν το σχολείο και ανθρώπους να χάσουν τις δουλειές τους. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Συρίας μειώθηκε περισσότερο από το μισό μεταξύ 2010 και 2020, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Από το 2011 έως το 2020, οι επιπτώσεις ξεπέρασαν τα σύνορα της χώρας.
Ο πόλεμος μείωσε τους μέσους ετήσιους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ στο Ιράκ, την Ιορδανία και τον Λίβανο κατά 1,2, 1,6 και 1,7 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, σε πραγματικούς όρους, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτό ισοδυναμεί με συνδυασμένη απώλεια 11,3% της οικονομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με τα προπολεμικά επίπεδα, τόνισε το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
ΦτώχειαΑκραία φτώχεια προπολεμικά ουσιαστικά δεν υπήρχε στη Συρία, αλλά σήμερα περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα.
Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς ζουν σε τρεις επαρχίες: Χαλέπι (βόρεια), Χάμα (δυτικοκεντρικά) και Ντέιρ-εζ-Ζορ (βορειοανατολικά), όπου το 72% του πληθυσμού επιβιώνει με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα.
REUTERS/Mahmoud Hasano
ΕκπαίδευσηΟ πόλεμος κατέστρεψε περισσότερα από 7.000 σχολεία και περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά στερήθηκαν την σχολική εκπαίδευση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. «Οι ανθρωπιστικές συνθήκες στο εσωτερικό της χώρας είναι τραγικές, με εκατομμύρια παιδιά και οικογένειες να αντιμετωπίζουν έσχατη ένδεια», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ.
Υγειονομική περίθαλψηΣύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 65% των νοσοκομείων και το 62% των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι πλήρως λειτουργικά στη Συρία, αφήνοντας κενά για περίθαλψη εκατομμυρίων ανθρώπων.
Περισσότερο από μια δεκαετία συγκρούσεων, ολόκληροι κλάδοι επαγγελμάτων αντιμετωπίζουν χρόνιες ελλείψεις προσωπικού, καθώς πολλοί επαγγελματίες εργαζόμενοι σκοτώθηκαν ή τράπηκαν σε φυγή.
REUTERS/Mahmoud Hasano
Σχεδόν 1.000 επαγγελματίες υγείας σκοτώθηκαν στη Συρία από το 2011 έως τον Μάρτιο του 2024, δήλωσε η οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PHR), με έδρα τη Νέα Υόρκη, οργάνωση που χρησιμοποιεί την επιστήμη και την ιατρική για να τεκμηριώσει και να κάνει εκστρατεία κατά των μαζικών φρικαλεοτήτων.
Ανθρωπιστική βοήθειαΠερίπου 16,7 εκατομμύρια Σύροι χρειάζονται βοήθεια, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στη Συρία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μόνο το 27,3% του Σχεδίου Ανθρωπιστικής Αντίδρασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία χρηματοδοτήθηκε φέτος, δήλωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) τον Νοέμβριο.
«Παρόλο που 2 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως βοήθεια εν μέσω χειμώνα, το επιμέρους σχέδιο χρηματοδοτείται μόλις κατά 10%», υπογραμμίζει η OCHA. «Οι μισές εγκαταστάσεις υγείας είναι μη λειτουργικές, επηρεάζοντας 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους και πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά δεν μπορούν να πάνε σχολείο».
To άρθρο Συρία: Ένας εμφύλιος πόλεμος διάρκειας 13 ετών που έληξε μέσα σε 11 ημέρες – Οι συνέπειες και η ανθρώπινη απώλεια σε αριθμούς δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καιρός: Χιόνια στην Αττική τα Χριστούγεννα προβλέπει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προγνώσεων-Τι λένε οι μετεωρολόγοι
- Μόνο επτά χώρες στον κόσμο έχουν καθαρό αέρα - Τρεις από αυτές στην Ευρώπη
- Γερμανία: Έπεσε η κυβέρνηση Σολτς - Εκλογές τον Φεβρουάριο
- Δύο ελληνικά πιάτα ανάμεσα τα 100 καλύτερα του κόσμου
- Πόσο… «δωρεάν» ειναι τελικά τα φάρμακα με «0% συμμετοχή»;
- Θρήνος στη Λέσβο: Πέθανε ξαφνικά 46χρονος στρατιωτικός
- Η Φάρμα spoiler: Δύο τελευταίες αποχωρήσεις για τον Τελικό - Ποιος φεύγει σήμερα
- Δίνουν 4 εκατομμύρια σε ΑΕΚ και 2 σε Ρότα για τον Γενάρη – Φαβορί για Μπετανκόρ
- Ιστορική απόφαση της Σούπερ Λίγκα: Με Goal Line Technology και ημιαυτόματο οφσάιντ τα πλέι οφ του πρωταθλήματος
- Αστυνομικός της Βουλής: Οι αναρτήσεις που έκρυβαν την φρίκη - Το... χιούμορ και οι προνομιακές του θέσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Στη φυλακή γνωστός ηθοποιός για εμπρησμό
- AEGEAN: Σε ποιους προορισμούς επιλέγουν να «πετάξουν» οι Έλληνες τα Χριστούγεννα
- Πρωτογενές πλεόνασμα άνω των 12 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό για το 11μηνο φέτος – 60 δισ. τα φορολογικά έσοδα
- FAZ: Τα πράγματα πάνε εκπληκτικά καλά για την ελληνική οικονομία – Στα 13,5 δισ. αναμένεται το πλεόνασμα
- Εργκίν Αταμάν: «Ο Παναθηναϊκός θα είναι στο Final 4 του Άμπου Ντάμπι»
- Νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στην Ρωσία – «Επικίνδυνη η στρατηγική σχέση της Μόσχας με την Βόρεια Κορέα»
- Γκουίντο Μπουργκστάλερ: Ξυλοκοπήθηκε άγρια ο επιθετικός της Ραπίντ Βιέννης
- Νατάσσα Μποφίλιου: «Έχω βιώσει πολύ μίσος, είμαι εξοικειωμένη»
- Δημήτρης Παπανώτας: «Ο Fipster “χαλάει” τον Κωνσταντίνο Βασάλο»
- Συρία: Ένας εμφύλιος πόλεμος διάρκειας 13 ετών που έληξε μέσα σε 11 ημέρες – Οι συνέπειες και η ανθρώπινη απώλεια σε αριθμούς
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Συρία: Ένας εμφύλιος πόλεμος διάρκειας 13 ετών που έληξε μέσα σε 11 ημέρες – Οι συνέπειες και η ανθρώπινη απώλεια σε αριθμούς
- FAZ: Τα πράγματα πάνε εκπληκτικά καλά για την ελληνική οικονομία – Στα 13,5 δισ. αναμένεται το πλεόνασμα
- Ευαγγελία Πλατανιώτη και Μάνος Ζερδεβάς έδωσαν τα ονόματά τους στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Ηλιούπολης
- Ρόδος: Άγνωστοι κρέμασαν σκυλί από δέντρο – Το βρήκε εθελοντής σε προχωρημένη σήψη
- Νατάσσα Μποφίλιου: «Έχω βιώσει πολύ μίσος, είμαι εξοικειωμένη»
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Πως υπολογίζεται και πότε καταβάλλεται
- Γαλλία: Αδιέξοδες οι επαφές του πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού με την αντιπολίτευση
- Η επικοινωνία καταλύτης στις ESG πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων
- Γερμανία: Έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης ο Σολτς – Πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βουλή: Το όνομα «Παύλος Μπακογιάννης» θα φέρει αίθουσα του κοινοβουλίου
- Γαλλία: Διαδοχικές συναντήσεις Μπαϊρού για προϋπολογισμό και σχηματισμό κυβέρνησης
- EuroLeague: Η «Διαβολοβδομάδα» No5 επί ελληνικού εδάφους στο παρκέ του Novasports!
- Αγγελούδης για μετρό Θεσσαλονίκης: Οι δικαιολογίες έχουν πλέον τελειώσει – Ζητούμε να υπάρξουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις
- Μόνο επτά χώρες στον κόσμο έχουν καθαρό αέρα - Τρεις από αυτές στην Ευρώπη
- Γερμανία: «Έπεσε» η κυβέρνηση Σολτς
- Γερμανία: Ξεκίνησε η κρίσιμη ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στον Σολτς
- Έφη Αχτσιόγλου: Ούτε το 3% των κερδών των τραπεζών δεν αφορούν τα μέτρα Μητσοτάκη
- Η ΔΕΗ αλλάζει την εμπειρία του πελάτη