Το πακέτο των 32 δισ. ευρώ “σύμμαχος” για τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό του 2021

06:33 17/9/2020 - Πηγή: NewsIt

Χαρτί και μολύβι έχουν βγάλει στο υπουργείο Οικονομικών και συντάσσουν τον πλέον αβέβαιο προϋπολογισμό των τελευταίων 10ετίων, αυτόν του 2021 και αυτό διότι κανένα μέγεθος δεν θα μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο ή τουλάχιστον ως δεδομένο, αφού τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας.

Η κατάθεση του προσχεδίου θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα είναι ισοσκελισμένος ή τουλάχιστον θα είναι ο στόχος και η επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα είναι προγραμματισμένη για το 2022. Ο μεγάλος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια

της χώρας θα είναι το πακέτο των 32 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης, που μπορεί με την ορθή χρήση να μεγιστοποιήσει την οικονομική δραστηριότητα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση το βασικό σενάριο, ούτε και την χρονιά εκείνη θα υπάρξει η υποχρέωση για πλεόνασμα 3,5%.

Να σημειωθεί ότι με βάση τον δημοσιονομικό σχεδιασμό προ κορονοϊού η Ελλάδα θα είχε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι και το 2022. Αυτό ανετράπη και μένει να δούμε αν το «κενό» αυτό θα καλυφθεί ή αν θα θεωρηθεί το διάστημα αυτό ως μη γενόμενο και η χώρα θα επιστρέψει σε χαμηλότερα πλεονάσματα, πέριξ του 2%, μετά το 2022.

Όπως σημειώνει κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών «η γενική κατεύθυνση είναι ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός το 2021 και πλεονασματικός το 2022», εξήγησε πάντως ότι αυτό θα επιτευχθεί όχι με τη λήψη περιοριστικών μέτρων αλλά μέσω της φυσικής επανόδου σε δημοσιονομική ισορροπία με τη λήξη των προσωρινών μέτρων και τη συνδρομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και αν κριθεί αναγκαίο θα προχωρήσουν σε αναθεώρηση των προβλέψεων, για το μέγεθος της ύφεσης εφέτος και της ανάπτυξης για το 2021. Ωστόσο εύχονται αν κάτι τέτοιο χρειαστεί να είναι προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο και απεύχονται ένα νέο ενδεχόμενο lockdown, το οποίο όπως σημειώνουν να ωθήσουν την οικονομία να κάνει βήματα προς τα πίσω.

Καλός μήνας ο Αύγουστος

Στον αντίποδα της αβεβαιότητας ο Αύγουστος ήταν ένας καλός μήνας για την οικονομία. Πέρα από την ανάκαμψη των εσόδων που κατέγραψε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παρατηρείται αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και του τζίρου σε μια σειρά από δραστηριότητες, από pet shop και καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών ειδών, έως φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και υπηρεσίες ευεξίας.

Βέβαια τα κακά μαντάτα έρχονται κυρίως από τον τουρισμό και επιπροσθέτως από τον πολιτισμό, την εστίαση, όπως και τα μεγάλα πολυκαταστήματα, ενώ παραμένουν σε αρνητικό πρόσημο οι πωλήσεις σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης τοπικού χαρακτήρα στις περιοχές που επιβάλλονται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Έλλειμμα στο 8μηνο

Έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 10,804 δις. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,892 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, και ελλείμματος 1,588 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, καταγράφουν τα στοιχεία, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 6.607 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.152 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2.906 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 28.930  εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3.524 εκατ. ευρώ ή 10,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, καθώς και στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της. 

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 32.262 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3.019 εκατ. ευρώ ή 8,6% έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου –   Αυγούστου 2020 ανήλθαν στα 39.735 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 4.388 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (35.346 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των δαπανών οφείλεται αποκλειστικά στην πανδημία.

To άρθρο Το πακέτο των 32 δισ. ευρώ “σύμμαχος” για τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό του 2021 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα