Γιατί οι Κροάτες μισούν την εθνική τους;
«Είθε με τη βοήθεια του Θεού να χάσετε όλα τα παιχνίδια». Το τεράστιο πανό που σκέπασε τη γέφυρα στην είσοδο της μικρής πόλης Τρογκίρ – στις δαλματικές ακτές, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Ζάγκρεμπ- έκανε την εμφάνισή του στις 12 Ιουνίου. Μερικές ώρες πριν από τον πρώτο αγώνα της Κροατίας στο Euro 2016 με αντίπαλο την Τουρκία. Φυσικά, κατέκλυσε τα social media. Εγινε
Πέντε μέρες αργότερα, στις 17 Ιουνίου, στο δεύτερο ματς της Κροατίας, τα μυστήρια ζευγάρωσαν. Ενώ ο αγώνας βάδιζε προς τη λήξη του και η ομάδα τους βρισκόταν μπροστά στο σκορ (με αντίπαλο την Τσεχία), κροάτες οπαδοί πέταξαν στον αγωνιστικό χώρο καπνογόνα και δυναμιτάκια. Ετσι, χωρίς κανέναν φανερό λόγο. Ενας άνδρας της ασφάλειας του γηπέδου τραυματίστηκε, και ο άγγλος διαιτητής Μαρκ Κλάτενμπεργκ διέκοψε προσωρινά το παιχνίδι.
Η «καμπάνα» από την UEFA ήταν βέβαιη. Η Κροατία κινδύνευε ακόμα και με αποβολή από το τουρνουά, όμως η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία είπε να μην το τραβήξει στα άκρα. Τη Δευτέρα ανακοίνωσε την ποινή: πρόστιμο 100.000 ευρώ και απαγόρευση πώλησης εισιτηρίων σε συγκεκριμένους οπαδούς για το υπόλοιπο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ο Νταβόρ Σούκερ το έλεγε στους συμπατριώτες του: «Δεν θα αποβληθούμε, μόνο θα πληρώσουμε…».
Οι οπαδοί της Κροατίας δεν φαίνεται να θέλουν να ενισχύσουν την ομάδα της χώρας τους (REUTERS/Robert Pratta Livepic)Πώς ήταν τόσο σίγουρος, ο άλλοτε σεβάσμιος διεθνής φορ της Κροατίας και πρώτος σκόρερ στο Μουντιάλ του 1998; Ισως επειδή, εκτός από πρόεδρος της κροατικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, είναι και μέλος της Επιτροπής της UEFA ενάντια στον ρατσισμό και τις διακρίσεις (παρά το γεγονός οτι οι Σέρβοι είχαν καταγγείλει, με στοιχεία, πως συμπαθούσε τους φασίστες). Ο Σούκερ είναι, επίσης, αχυράνθρωπος του Ζντράβκο Μάμιτς. Ποιος είναι αυτός; Η αιτία του κακού. Ο ηγέτης της Ντινάμο Ζάγκρεμπ και «ισχυρός άνδρας» της ομοσπονδίας της Κροατίας, αν και ταπεινός αντιπρόεδρός της. Ο τύραννος του κροατικού ποδοσφαίρου. Ο λόγος για τον οποίο οι χούλιγκανς θα επιδιώξουν να «χαλάσουν» και το αποψινό (Τρίτη, 22:00) ματς της Κροατίας, με αντίπαλο την Ισπανία.
Δεν είναι εικασία. Είναι δηλωμένη απειλή. Στον λογαριασμό της «Torcida Split 1950», στο facebook, αναρτήθηκε φωτογραφία του σταδίου (στο Μπορντό) που θα φιλοξενήσει τον αγώνα, πάνω στην οποία απεικονίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα οργανωθούν νέα επεισόδια. Το πράγμα ήταν καλά οργανωμένο και την προηγούμενη φορά. Οι χάρτες με το αρχιτεκτονικό σχέδιο του γηπέδου «Ζοφρουά Γκισάρ» (στο Σεντ Ετιέν) και τις θέσεις στις οποίες θα κάθονταν οι ταραξίες, είχε διαρρεύσει στο Διαδίκτυο. Κι όμως, ούτε οι αστυνομικοί ούτε οι σεκιουριτάδες είχαν καταφέρει να ματαιώσουν το «χτύπημα» των χούλιγκανς.
Οι οδηγίες για το πώς θα γίνει το «ντού» αναρτήθηκαν στο InstagramΤι θα πει «Torcida Split 1950»; Είναι ο σύνδεσμος των φανατικών οπαδών της Χάιντουκ (του Σπλιτ), οι οποίοι μισούν την εθνική ομάδα της πατρίδας τους, όπως και οι ποδοσφαιρόφιλοι όλων των μεγάλων πόλεων της Κροατίας πλην του Ζάγκρεμπ. Τη θεωρούν «εργαλείο» διαφθοράς στα χέρια του Μάμιτς και σημαντικό γρανάζι της καθεστωτικής μηχανής που έχει στήσει ο πρώην ατζέντης, ο οποίος εδώ και χρόνια κάνει κουμάντο στη Ντινάμο. Αλλά και στις ζωές των κατοίκων των φτωχών δαλματικών περιοχών. Βλέπετε, οι φιλοδοξίες του -και οι υπόγειες διαδρομές του- δεν εξαντλούνται στο ποδόσφαιρο.
Οι κροάτες ποδοσφαιριστές έχουν μπει δυναμικά στο Euro 2016 (REUTERS/Robert Pratta Livepic)Τα 11 σερί Πρωταθλήματα της Ντινάμο Ζάγκρεμπ είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Ο Μάμιτς πιστεύεται οτι ελέγχει κυβερνητικούς παράγοντες, δικαστές, υψηλόβαθμους αξιωματικούς της κροατικής αστυνομίας και τα media της χώρας. Τα τελευταία, σίγουρα. Ο στενός του φίλος, Μάριαν Χαντζέκοβιτς, αγόρασε προσφάτως την «EPH», που είναι ο μεγαλύτερος επικοινωνιακός κολοσσός της Κροατίας. Με όλες αυτές τις διασυνδέσεις, αλωνίζει στο ποδόσφαιρο αλλά και -γενικότερα- στη χώρα.
Ελέγχει, επίσης, την κροατική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Γι’ αυτό, η εθνική ομάδα της Κροατίας δεν ενώνει, πια, όπως εκείνη του Σούκερ, του Μπόμπαν και του Ασάνοβιτς, η οποία το 1998 είχε φτάσει μία ανάσα μακριά από την κορυφή του κόσμου, πάλι στα γαλλικά γήπεδα. Σήμερα, η εθνική ομάδα διχάζει και προκαλεί. Γιατί είναι η «εθνική του Μάμιτς».
Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας διευθύνει, εκτός από την ομάδα του και την ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ένα ολόκληρο κύκλωμα διακίνησης, προώθησης και πώλησης ποδοσφαιριστών. Το concept είναι απλό και χρυσοφόρο. Ο Μάμιτς διορίζει τους προέδρους στην κροατική ομοσπονδία, κι έτσι ελέγχει τις κλήσεις των παικτών στις μικρές εθνικές ομάδες. Με αυτόν τον τρόπο, πείθει πολύ εύκολα τα καλύτερα ταλέντα της χώρας να γίνονται πελάτες της δικής του εταιρίας εκπροσώπησης.
Οι νεαροί παίκτες, είτε καλούνται στις εθνικές ομάδες της Κροατίας -με εντολή του Μάμιτς- είτε διαφημίζονται μέσω της… ισόβιας πρωταθλήτριας, Ντινάμο Ζάγκρεμπ, στην οποία προπονητής και τεχνικός διευθυντής είναι ο αδελφός του, Ζόραν Μάμιτς. Στη συνέχεια, αφού αποκτήσουν υπεραξία, πωλούνται στο εξωτερικό. Αλλά -και πάλι- όχι τόσο… αθώα.
Κροάτες οπαδοί ρίχνουν φωτοβολίδες μέσα στον αγωνιστικό χώρο (REUTERS/Robert Pratta Livepic)Οταν ο Ζντράβκο και ο Ζόραν Μάμιτς συνελήφθησαν -μαζί με τον τότε πρόεδρο της κροατικής ομοσπονδίας, Νταμίρ Βρμπάνκοβιτς (άλλοτε εξέχον στέλεχος της Ντινάμο Ζάγκρεμπ)- το πόρισμα της έρευνας έδειχνε ότι οι αδελφοί Μάμιτς είχαν υπεξαιρέσει 15,2 εκατομμύρια ευρώ από παράνομες συναλλαγές που αφορούσαν σε πωλήσεις παικτών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ στο εξωτερικό. Μεταξύ των οποίων και ο Λούκα Μόντριτς, ο αστέρας της σημερινής εθνικής Κροατίας. Κατηγορήθηκαν, επίσης, για φοροδιαφυγή ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.
Ακόμα και σήμερα, ο Μόντριτς… ακουμπάει στο γραφείο του Μάμιτς το 20% των ετήσιων εισόδων του. Ο Εντουάρντο Ντα Σίλβα, ο οποίος πήγε στην Ντινάμο 16 ετών παιδί κι αργότερα πήρε μετεγγραφή στην Αρσεναλ και τη Σαχτάρ, πλήρωνε το «συμβόλαιο σκλαβιάς», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος.
Αλλά ο Μάμιτς, ο οποίος έχει παραδεχθεί κατ’ επανάληψη ότι έχει «στήσει» παιχνίδια, έμεινε στη… στενή μόλις 11 ημέρες. Περιέργως, αν και του απαγορεύτηκε να διατηρήσει τον τίτλο του προέδρου της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, δεν έχασε τη θέση του αντιπροέδρου της κροατικής ομοσπονδίας. Ακόμα και σήμερα, δεν έχει οριστεί ακόμα η δίκη του. Διότι -υποτίθεται πως- η έρευνα συνεχίζεται…
Πίσω από την αυτοκαταστροφική βία που συνοδεύει την εθνική ομάδα της Κροατίας τα τελευταία χρόνια, κρύβεται η συσσωρευμένη μαζική οργή εναντίον του Μάμιτς, αλλά και του «συστήματος» που διευκολύνει τις σκοτεινές του μπίζνες. Για να τον πλήξουν, χτυπούν την κροατική ομοσπονδία. Και πονούν -μοιραία- την εθνική Κροατίας. Εδώ και πολλά χρόνια.
Στο Euro 2012, κροάτες οπαδοί επιτέθηκαν με ρατσιστικά συνθήματα στον Μάριο Μπαλοτέλι.Τον Δεκέμβριο του 2013, ο Σίμουνιτς τιμωρήθηκε με δέκα αγωνιστικές επειδή τραγουδούσε με τους οπαδούς ένα σύνθημα το οποίο συνδέεται με φασίστες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.Μέλη της κροατικής ομοσπονδίας και ο πρώην τεχνικός, Νίκο Κόβατς, έχουν δεχθεί άγρια επίθεση από οπαδούς της Χάιντουκ. Περισσότεροι από 30.000 φίλαθλοι είχαν βγει -τότε- στους δρόμους ζητώντας παραιτήσεις.Το 2015, η κροατική ομοσπονδία επέλεξε ως έδρα, για το ματς με την Ιταλία, το «Πόλιουντ», την έδρα της Χάιντουκ. Δεν φαντάστηκε αυτό που θα γινόταν. Κάποιοι τρύπωσαν, την παραμονή του αγώνα, και με μια μηχανή του γκαζόν χάραξαν μία σβάστικα στον αγωνιστικό χώρο. Ο πέλεκυς της ΟΥΕΦΑ έπεσε βαρύς. Μηδενισμός και αφαίρεση βαθμών.Στις 16 Νοεμβρίου του 2014, πάλι σε αγώνα με την Ιταλία, από το άνω διάζωμα του «Σαν Σίρο» (στο Μιλάνο)… έβρεξε φωτιά. Το ματς διεκόπη δύο φορές, και ολοκληρώθηκε χάρη στην καλή θέληση του ολλανδού διαιτητή. Τι είχε συμβεί; Περίπου 100 κροάτες χούλιγκανς επεδίωκαν να προκαλέσουν -πάλι- την τιμωρία της εθνικής Κροατίας. Μονο που, αυτή τη φορά, επρόκειτο για φανατικούς οπαδούς της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, τους οποίους ο Μάμιτς είχε αποκλείσει δια βίου από τις εξέδρες του «Μάξιμιρ».Ναι, ούτε ένα μεγάλο μέρος των οπαδών της ομάδας του δεν τον αντέχει. Διότι, από τη στιγμή που ανέβηκε στην εξουσία του συλλόγου (στην Ντινάμο οι πρόεδροι εκλέγονται), φροντίζει ώστε οι κάλπες να βγάζουν πάντα την αφεντιά του. Κάποτε μαζεύτηκαν πάνω από 50.000 υπογραφές, που απαιτούσαν δημοκρατικές εκλογές στον σύλλογο. Εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς. Γι’ αυτό, συχνά η Ντινάμο Ζάγκρεμπ παίζει… μεταξύ συγγενών και φίλων, σε ένα γήπεδο 40.000 θέσεων. Ακόμη και στο ματς της πρεμιέρας του Champions League απέναντι στην Αρσεναλ, έκοψε μόλις 17.840 εισιτήρια.
Απόψε στο Μπορντό θα μυρίζει και πάλι μπαρούτι. Οι γαλλικές Αρχές και η UEFA το γνωρίζουν. Το ερώτημα είναι, αν θα καταφέρουν να προλάβουν την ανάφλεξη.
The post Γιατί οι Κροάτες μισούν την εθνική τους; appeared first on Protagon.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Προσοχή: Πώς θα λειτουργήσουν αύριο Τετάρτη (22/06) τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
- Πέθανε ο Θεόδωρος Παπαντίνας
- Συγκλονίζει! Μια μοναδικής ομορφιάς παραλία στα χρώματα του... πλανήτη Άρη!
- Ανατροπή δεδομένων στη συμφωνία Μαρινόπουλου - Σκλαβενίτη - Εκτακτο «Plan B» για τη διάσωση της Μαρινόπουλος και των 12.000 εργαζόμενων
- Μαζική «δηλητηρίαση» σε τραπέζι βάπτισης στη Λιβαδειά
- ΒΙΝΤΕΟ: Τηγανίζουν αυγά στο δρόμο στους 50 βαθμούς Κελσίου
- Αναστέλλεται η απεργία στα Μέσα Μεταφοράς
- Ξιφίας σκόρπισε πανικό σε παραλία του Βόλου
- O Nτέιβιντ Μπέκαμ ψηφίζει Bremain
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon
- Τελευταία Νέα Protagon
- Γιατί οι Κροάτες μισούν την εθνική τους;
- 1250 lila
- Η νίκη του Ντράγκι επί των Γερμανών
- Αλλα τα λόγια με φεγγάρι
- Το καρότο και το μαστίγιο του Ρέγκλινγκ
- Μηδενικά τα οφέλη από τη συμμετοχή στην ΕΕ
- 1123
- Πόσο (ξε)πωλούνται πλέον τα ακίνητα στην Αθήνα
- Ο 13ος μισθός και ο μύθος της ανταγωνιστικότητας
- Οι Ευρω-θάφτες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επίθεση με αυγά στο σπίτι του Αρντά Τουράν
- Διακομματικό αίτημα ευρωβουλευτών σε Μάριο Ντράγκι για «λεφτά από το ελικόπτερο»
- Τσίπρας για Γιούνκερ: Καλωσορίζω τον καλό φίλο της Ελλάδας
- Στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο ο Γ. Τσιρώνης
- Τετραετή δάνεια από ΕΚΤ με μηδενικό έως αρνητικό επιτόκιο
- Ευρωπαϊκή γιορτή μουσικής στο Παγκράτι
- Στο λιμάνι της Σούδας το αεροπλανοφόρο Τρούμαν
- Milkshake σοκολάτα με σαντιγί
- Το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και οι συνέπειές του