Πόλεμος πάνω από τα αρχαία μάρμαρα

Ηταν φθινόπωρο του 2010 όταν η Αθήνα ξύπνησε με την εξής εικόνα: συνδικαλιστές έκτακτοι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού είχαν σκαρφαλώσει πάνω στα μάρμαρα στο Προπύλαια της Ακρόπολης και είχαν αναρτήσει ένα μαύρο πανό που έγραφε «Οχι στις Απολύσεις». Η εικόνα είχε προκαλέσει τότε σοκ και φυσικά είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. Την ανακάλεσα τώρα στο μυαλό μου διαβάζοντας την σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ενωση

Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την εύθραυστη κατάσταση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Αναφέρεται στην έλλειψη φυλακτικού προσωπικού (πρόβλημα χρόνιο), τη μη εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, την ανεπαρκή στελέχωση αναψυκτηρίων και πωλητηρίων. Ταυτόχρονα προειδοποιεί πως θα αναλάβει πρωτοβουλίες «για να αναδείξει, τόσο στην ελληνική κοινωνία, όσο και στους επισκέπτες το πρόβλημα αυτό».

Επιγραφή στον Παρθενώνα

Το Protagon επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΠΕΥΦΑ Γιάννη Μαυρικόπουλο ζητώντας διευκρινήσεις για τη μορφή των πρωτοβουλιών. «Αν δεν υπάρξει απάντηση και άμεση λύση τότε θα προχωρήσουμε σε διάφορες κινήσεις και δράσεις μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Θα πραγματοποιήσουμε αιφνιδιαστικές συγκεντρώσεις, θα σηκώσουμε πανό μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους θα μοιράσουμε φυλλάδια διαμαρτυρίας, θα κάνουμε συμβολικό κλείσιμο των χώρων». Ο κ. Μαυρικόπουλος λέει επίσης: «Εχουμε ζητήσει πολλές φορές συνάντηση με τον υπουργό Αριστείδη Μπαλτά χωρίς ανταπόκριση. Ευελπιστούμε πως έστω τώρα θα μας δεχθεί και θα βρεθούν λύσεις». Αναγνωρίζει πως για το θέμα πρέπει να υπάρξει και ενημέρωση και συνεργασία και του Χριστόφορου Βερναρδάκη, αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στην αντίθετη περίπτωση είναι ανένδοτος πως θα προχωρήσουν σε αυτές τις μορφές δράσης και διαμαρτυρίας και με κλείσιμο χώρων ακόμα και ενώ κορυφώνεται η τουριστική περίοδος και τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης εσχάτως προτείνουν συνεχώς την Ελλάδα ως ιδανικό προορισμό. Ο κίνδυνος δυσλειτουργίας και δυσφήμισης της χώρας είναι τεράστιος -αλλά και τα προβλήματα υπαρκτά και χρόνια. Μάλιστα χρησιμοποιεί ο κ. Μαυρικόπουλος τη φράση «αυτοί τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας» παραπέμποντας σε μια αποστροφή του Τσόρτσιλ.

Στην ανακοίνωση μπορεί να μη γίνεται αναφορά στη διοίκηση του υπουργείου Πολιτισμού (που δεν έχει δεχθεί καν την ηγεσία της ΠΕΥΦΑ, όπως υποστηρίζει η ίδια), γίνεται όμως ευθεία επίθεση στον Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) και στην πρόεδρο Ασπασία Λούβη. «Επίσης (η ΠΕΥΦΑ) θέλει να ενημερώσει ότι ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο και ότι είναι κλειστά πάρα πολλά αναψυκτήρια και πωλητήρια, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και να μην εξυπηρετούνται οι επισκέπτες, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική απώλεια εσόδων για το Ελληνικό κράτος. Η ανικανότητα του ΤΑΠΑ να δώσει λύση ιδιαίτερα στο θέμα των πωλητηρίων και αναψυκτηρίων, αλλά και στο ηλεκτρονικό εισιτήριο έχει όνομα. Είναι η Πρόεδρος του Δ.Σ. ΤΑΠΑ, κυρία Ασπασία Λούβη».

Ερωτηθείς από το Protagon ο κ. Μαυρικόπουλος παραδέχεται ότι έχει επικοινωνία με την κυρία Λούβη, ότι απαντά κάθε φορά που την αναζητά, υποστηρίζοντας πως «έχει και η ίδια παραδεχθεί ότι έχει αποτύχει. Αφού το παραδέχεται, πρέπει να παραιτηθεί». Επικοινωνήσαμε με την κυρία Λούβη η οποία μας είπε: «Να είστε σίγουροι πως θα είχα υποβάλλει την παραίτησή μου αν δεν βρισκόταν σε εξέλιξη ένας πόλεμος για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα». Τόνισε πως έχει γίνει ήδη ο νέος οργανισμός του ΤΑΠΑ ο οποίος ακολουθεί τον δρόμο της έγκρισης από την πολιτική ηγεσία για να γίνει νόμος. Σε αυτό τον οργανισμό προβλέπονται 200 θέσεις εξειδικευμένων πωλητών που θα στελεχώσουν τα μεγάλα πωλητήρια της χώρας.

«Δεν θα πάμε σε μικρότερα μουσεία, δεν θα δημιουργήσουμε χώρους αργομισθίας εκεί όπου οι πράξεις είναι 1.000 ευρώ το χρόνο», επισημαίνει η κυρία Λούβη. «Εκει πρέπει να συνεξετασθεί η υπόθεση με την πολιτική ηγεσία και τους φύλακες. Το πρόβλημα τους στα πωλητήρια είναι ότι από το 2011 δεν εισπράττουν το 12% από τις παρακαταθήκες. Τώρα το νέο αίτημα που ζητούν, είναι να μοιράζονται μεταξύ τους το 12% των εισπράξεων προκειμένου να πωλούν. Αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό ούτε από τον ΤΑΠΑ. γιατί τότε κάθε του κέρδος θα απορροφάται από τους φύλακες είτε φυλάνε, είτε πουλάνε… Αυτό γινόταν όλα τα χρόνια, είναι μια γνωστή διαδικασία. Αναρωτιέται κανείς γιατί το θέμα των πωλητηρίων έχει το όνομα της Ασπασίας Λούβη», καταλήγει η πρόεδρος του ΤΑΠΑ.

Πλήθος τουριστών επισκέπτεται τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας κυρίως εν μέσω της τουριστικής περιόδου

Αναφορικά με τα αναψυκτήρια επισημαίνει πως έχουν λήξει τα μισθώματα σε μερικούς μεγάλης σημασίας χώρους, όπως στην Αρχαία Ολυμπία, στη Λίνδο ή στη Μεσσήνη και οι διαγωνισμοί που έγιναν έχουν προσβληθεί όλοι από μια ένωση που έχουν φτιάξει πρώην μισθωτές αναψυκτηρίων μαζί με κάποιους άλλους. «Εχει εκδικαστεί δυο φορές η νομιμότητα των διαγωνισμών. Και τις δύο δικαιώθηκε το ΤΑΠΑ. Ομως αυτοί προσφεύγουν ξανά. Αντιλαμβάνεστε ότι οι σοβαροί επαγγελματίες εγκαταλείπουν τους διαγωνισμούς υπό αυτές τις συνθήκες» εξηγεί η κυρία Λούβη.

Οσον αφορά στο πολύκροτο θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που έχει εξαγγελθεί εδώ και χρόνια, η πρόεδρος του ΤΑΠΑ επισημαίνει πως δεν είναι υπόθεση αγοράς ενός αντικειμένου που το εγκαθιστάς και τελειώνεις. «Η εγκατάσταση δεν είναι συμβατή με τίποτα στο σύστημα ενώ το προσωπικό είναι εντελώς ανειδίκευτο. Αρα αρχίζουμε από την βάση που είναι να εκπαιδευτεί το προσωπικό και να αποκτηθεί ένας ικανός εξοπλισμός. Ηδη από τις 3 Απριλίου το προσωπικό εκπαιδεύεται ενώ προχωράμε στην παραγγελία του μηχανισμού. Το νερό έχει μπει στο αυλάκι.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ανακοίνωσή της η ΠΕΥΦΑ αφήνει αιχμές και για τα νέα μουσεία που ανοίγουν: «Επίσης για τη μη πρόσληψη μόνιμων αρχαιοφυλάκων παρά τις επείγουσες ανάγκες και τις τραγικές ελλείψεις υπάρχουν μεγάλες ευθύνες και στη σημερινή ηγεσία του ΥΠΠΟΑ. Είναι αδιανόητο να εγκαινιάζονται νέα Μουσεία και το προσωπικό φύλαξης να είναι μόνο έκτακτο. Δηλαδή οι κωδικοί ασφάλειας, οι συναγερμοί και όλα τα σχετικά με την ασφάλεια ενός Μουσείου θα είναι γνωστά σε προσωπικό το οποίο θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου;»

The post Πόλεμος πάνω από τα αρχαία μάρμαρα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα