Ο Γ. Τόλιος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κ. Γιάννης Τόλιος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μίλησε στις 29/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο:

«Παίζεται ένα επικοινωνιακό παιχνίδι... Θεωρώ ότι ούτε ο κ. Ρουπακιώτης δεν γνωρίζει καλά το περιεχόμενο του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου».

Δημοσιογράφος: Μα είναι εκείνος που το έχει συντάξει... Πώς να μην το γνωρίζει;

Γ. Τόλιος: «Ναι, εντάξει. Γιατί το λέω αυτό. Δεδομένου ότι η περίπτωση είναι τέτοια, θεωρώ ότι πρώτα από όλα επιχειρείται
μια μετατόπιση του πεδίου συζήτησης, από τα ειδικά και τα κρίσιμα θέματα, όπως είναι τα μνημονιακά και οι πολιτικές που εκπέμπονται κ.λπ., προς ένα θέμα, με το οποίο επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι διαχωρίζουμε τη θέση κυρίως του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Στην πράξη όμως αυτό που γίνεται είναι ότι συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει πολιτικές, οι οποίες ούτε το αντιρατσιστικό, ως περιεχόμενο, δεν προωθούν, ούτε τις υπόλοιπες πτυχές της λεγόμενης μνημονιακής πολιτικής...».

Δημοσιογράφος: Ο ρατσισμός δεν είναι υπαρκτό θέμα;

Γ. Τόλιος: «Ασφαλώς. Αυτή την στιγμή η κυβέρνηση είναι φανερό ότι μετατοπίζει την ατζέντα της συζήτησης προς την ακροδεξιά. Δηλαδή, επισήμως, ο κ. Σαμαράς πλέον, όχι μόνο δεν έχει διάθεση να αντιμετωπίσει τα ρατσιστικά φαινόμενα και ακόμα περισσότερο την παρουσία και τις δράσεις της Χρυσής Αυγής -αυτό το απαράδεκτο ναζιστικό μόρφωμα στην ελληνική κοινωνία-, αλλά με την συμπεριφορά του στην πραγματικότητα το ενισχύει. Στην πραγματικότητα, δεν λέω επισήμως».

Δημοσιογράφος: Πέρα από την κυβερνητική πρόθεση, διάθεση και θέση, η θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε αυτό -και με δεδομένο ότι υπάρχει μια κοινοβουλευτική διαδικασία-, ποια κατά την γνώμη σας θα έπρεπε να είναι;

Γ. Τόλιος: «Η κοινοβουλευτική διαδικασία, σε ό,τι αφορά την καταδίκη του ρατσιστικού φαινομένου και πάρα πολλά άλλα, στα οποία κατά καιρούς έχουμε αναφερθεί, είναι κάτι που εκπέμπεται αυτονόητα από την πολιτική του ΣΥ.ΡΙZ.A. Αλλά το να συνταχθούμε τώρα σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο επιχειρεί να εξωραΐσει κυβερνητικές επιλογές και ακόμα περισσότερο κυβερνητικούς εταίρους που έχουν τεράστιες ευθύνες, δεν θα το κάνουμε... Το νομοσχέδιο είναι επί της αρχής είναι και κατ' άρθρο. Επί της αρχής, έχουμε μια φιλοσοφία η οποία πρέπει να αγγίζει ευρύτερα πεδία αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου, το οποίο δεν είναι μόνο νομικό, αλλά και οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό».

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι ότι η θέση σας είναι ότι πρέπει το κόμμα σας να το καταψηφίσει...

Γ. Τόλιος: «Επί της αρχής ασφαλώς. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά στα επιμέρους άρθρα, είναι στην γενικότερη αντίληψή μας το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Φυσικά και θα στηρίξουμε...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα