CR Index 2023-2024: Θετικό αποτύπωμα σε κοινωνία και περιβάλλον με ESG και πρακτικές ΕΚΕ

Εταιρείες οι οποίες σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις στα 100 κριτήρια ESG του CR Index και CRI Pass επιβραβευθήκαν, σε επίσημη εκδήλωση, την Τετάρτη 3 Ιουλίου, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt, από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, με την Υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια διαδικασία-θεσμό, καθώς το Ινστιτούτο, μετά από 16 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα,

έχει πλέον υποστηρίξει περισσότερες από 90 ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από 12 διαφορετικούς κλάδους, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 20% του ΑΕΠ της χώρας μας, να ενσωματώσουν αποτελεσματικά και μετρήσιμα υπεύθυνες πρακτικές στη στρατηγική τους.

Τη φετινή εκδήλωση προλόγισαν οι Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργός Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Χριστοδουλάκης, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Κούντουρος, Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Αναστασία Στάμου, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Γιώργος Παπαναστασίου, Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Γιώργος Δουκίδης, Καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επισκέπτης Καθηγητής, INSEAD.

«Μόνα τα κριτήρια ESG δεν προάγουν τη βιωσιμότητα»
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος Δ.Σ του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Δημήτρης Μαύρος, τονίζοντας ότι «η επιχείρηση που συμπεριφέρεται ηθικά απέναντι στα ενδιαφερόμενα κοινά της κερδίζει εμπιστοσύνη, πιστότητα και σεβασμό, αποκτώντας το περιζήτητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το οποίο οδηγεί στην επιτυχία και την αειφόρο ανάπτυξη».
Ακολούθως, o Αντιπρόεδρος Δ.Σ του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης και Πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE), Νίκος Αυλώνας, παρουσίασε τη διαχρονική σημασία του CRI Index τα τελευταία 16 χρόνια. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι ο CRI Index είναι σήμερα ο σημαντικότερος θεσμός στην Ελλάδα, ουσιαστικής αξιολόγησης και βελτίωσης των εταιρειών, ο οποίος συνδυάζει τα κριτήρια ESG με την εταιρική υπευθυνότητα. «Τα κριτήρια ΕSG από μόνα τους, χωρίς την εταιρική υπευθυνότητα, δεν μπορούν να προάγουν την οικονομική βιωσιμότητα και ο CRI Index, μέσα από τις συνεχείς ανανεώσεις των 100 αυστηρών κριτηρίων, αναδεικνύει τις εταιρείες αυτές οι οποίες έχουν ουσιαστική δέσμευση προς τη βιώσιμη ανάπτυξη», υπογράμμισε.

«Η παραγωγική αξία της επιχείρησης επιστρέφει στην κοινωνία»
Επιπλέον, ο Χρήστος Σταϊκούρας, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας CR Index και την παγκόσμια πλέον τάση οι επενδυτές να στρέφονται σε εταιρείες με υψηλούς δείκτες CSR. Κατέστησε σαφές πως ο νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση δίνει συγκεκριμένους κανόνες για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία οδηγεί στην οικονομική ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά της, η Αλεξάνδρα Σδούκου επεσήμανε ότι «απόψε τιμούμε τους αθέατους ήρωες, τους ανθρώπους στο παρασκήνιο των επιχειρήσεων οι οποίοι έδωσαν πρώτοι την ιδέα της βιώσιμης ανάπτυξης στο τραπέζι, η οποία και έγινε το πιστεύω των επιχειρήσεων».

Ο δε Μανώλης Χριστοδουλάκης μίλησε για την αξία των 16 χρόνων παρουσίας του CRI, καθώς αναδεικνύεται ο ρόλος και η προσπάθεια των εταιρειών, εμπνέονται νέες εταιρείες να εισάγουν όρους βιωσιμότητας και επανεκκινείται η επιχειρηματικότητα. «Η παραγωγική αξία κάθε επιχείρησης επιστρέφει στην κοινωνία, ειδικά στο περιβάλλον», σημείωσε.

Αντίστοιχα, ο Χάρης Κούντουρος τόνισε το εξής: «Αναγνωρίζουμε τη σημαντικότητα για τα οφέλη στην κοινωνία και το περιβάλλον και συνεχίζουμε στην ανάπτυξη σχεδίου, στοχεύοντας στη διάδοση των προτύπων στην παγκόσμια κοινωνία».

«Η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί βάσει ESG»
Εξάλλου, η Αναστασία Στάμου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ CSR και ESG. «Ο νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση είναι “σταθμός” για τη λειτουργία των εταιρειών», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «θα έρθει μια εμβληματική αλλαγή στην υποχρεωτική ποσόστωση των γυναικών στις διοικητικές θέσεις και από 26% θα αυξηθεί στο 33%».

«Είναι καθήκον όλων μας να λειτουργούμε με γνώμονα τη στήριξη της κοινωνίας», σημείωσε ο Γιώργος Παπαναστασίου. Προσέθεσε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί με βάση το ESG, καθώς υποστηρίζει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, λειτουργεί δομές για την υγεία, τα παιδιά και τον πολιτισμό, αναπτύσσει ενεργειακές κοινωνίες, δημιουργώντας βιώσιμες πόλεις. «Ο κόσμος αλλάζει καθημερινά και περνάει από το “εγώ” στο “εμείς”», εξήγησε.

Όσο για τον Γιώργο Δουκίδη, μίλησε για το μέλλον της εταιρικής διακυβέρνησης υπό το πρίσμα της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης και περιέγραψε τα ανοικτά σημεία που χρειάζεται να ερευνηθούν για την αποτελεσματική ενσωμάτωσή της: Ο ρόλος της στο framing και την εξέλιξη της ΕΚΕ, πώς θα διαφοροποιήσει το stakeholder engagement, πώς θα διαμορφώσει την ΕΚΕ σε αλληλεπίδραση με τους θεσμούς, πώς θα αρθούν ανεύθυνες αποφάσεις και συμπεριφορές οι οποίες προκλήθηκαν από το AI κ.ά.

Οι διακρίσεις του θεσμού
Την κορυφαία διάκριση του θεσμού, το βραβείο Diamond, έλαβε, για πέμπτη συνεχή χρονιά, η Εθνική Τράπεζα, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή της και επιδεικνύοντας ότι η ενσωμάτωση υπεύθυνων πρακτικών, όταν καλλιεργείται σωστά και συστηματικά, οδηγεί στην αριστεία. Όσον αφορά συνολικά τις διακρίσεις της βραδιάς, είναι οι ακόλουθες:

Diamond: Εθνική Τράπεζα.Platinum: Genesis Pharma.Gold: Αθηναϊκή Ζυθοποιία AE, Enesel SA, ΕΥΔΑΠ, Lidl Ελλάς, Principia.Silver: Seanergy Maritime Holdings Corp.Bronze: Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ.

Τo βραβείo για τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περυσινή αξιολόγηση, Best Progress Gold Award, απέσπασε η Enesel SA. Το βραβείο για την καλύτερη νεοεισερχόμενη εταιρεία, Best

New Entry, έλαβε η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ. Επιπλέον, τιμητικές διακρίσεις ανά πυλώνα αξιολόγησης έλαβαν οι εταιρείες:

Αθηναϊκή Ζυθοποιία AE, έπαινος για το Εργασιακό Περιβάλλον.Εθνική Τράπεζα, έπαινος για την Αγορά.Principia, έπαινος για το Περιβάλλον.Lidl Ελλάς, έπαινος για την Κοινωνία.

Η διάκριση CRI Pass απονεμήθηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Το CRI Pass φέτος διεξάγεται, για 10η συνεχή χρονιά, από το Ινστιτούτο για τις εταιρείες οι οποίες κάνουν τα πρώτα βήματά τους στην εταιρική κοινωνική ευθύνη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Χρυσός χορηγός υπήρξε η Pfizer και αργυρός χορηγός η ΣΟΛ Crowe Συμβουλευτική. Υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν το PRC Group/The Management House και το Κέντρο Αειφορίας (CSE). Σημειώνεται ότι ο CR Index παρέχει στις επιχειρήσεις ένα χρήσιμο στρατηγικό εργαλείο, που παρουσιάζει τα δυνατά σημεία και σημεία που επιδέχονται βελτίωση, παρέχοντας αναλυτικά στοιχεία και σύγκριση ανά κλάδο και συμβάλει στη βελτίωση των ESG Ratings -σημαντικά για την αξιοπιστία των εταιρειών σε επενδυτές-τράπεζες και άλλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Βασιλική Παπαναστασίου, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, Genesis Pharma

Platinum: Genesis Pharma
«Από την ίδρυση της εταιρείας μας μέχρι σήμερα, έχουμε επιλέξει συνειδητά και υπηρετούμε με συνέπεια την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα. Επιδίωξή μας είναι να βελτιωνόμαστε διαρκώς μέσα στα χρόνια, να ενισχύουμε τις δράσεις μας όσο αναπτύσσεται η εταιρεία μας, αλλά και να ενσωματώνουμε τους πλέον σύγχρονους δείκτες και τα τρέχοντα κριτήρια στη στρατηγική μας. Η σταθερή μας συμμετοχή στον θεσμό του CRI, από την πρώτη χρονιά, αποτελεί για εμάς ένα σημαντικό εργαλείο, ώστε να πετυχαίνουμε αυτόν τον στόχο».

Γιάννης Γεωργακέλλος, Διευθυντής Επικοινωνίας & Εταιρικών Υποθέσεων, Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ

Gold & Έπαινος για το Εργασιακό Περιβάλλον: Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ
«Η διάκριση αυτή επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά μας να συνεχίζουμε να παράγουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους και ενισχύει το όραμά μας για ανάπτυξη σε κάθε τομέα που αφορά το περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες και την υπευθυνότητα μέσα από καινοτόμες πρωτοβουλίες και στρατηγικές συνέργειες».

Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Βιωσιμότητας, Lidl Ελλάς

Gold & Έπαινος για την Κοινωνία: Lidl Ελλάς
«Η Lidl Ελλάς αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, τη δέσμευσή της στη βιωσιμότητα και την εταιρική υπευθυνότητα. Η κατάκτηση της Gold διάκρισης στον CR Index 2023-2024 μάς γεμίζει υπερηφάνεια και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να προάγουμε υπεύθυνες πρακτικές οι οποίες μειώνουν το αποτύπωμά μας στο περιβάλλον και ενισχύουν την κοινωνία. Βασιζόμενοι στο τρίπτυχο της στρατηγικής μας για την εταιρική υπευθυνότητα “Καλό για τον πλανήτη”, “Καλό για τους ανθρώπους” και “Καλό για εσένα”, αναλαμβάνουμε την ευθύνη στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο».

Σοφία Μπουτσικούδη, Head of Sustainability, Principia

Gold & Έπαινος για το Περιβάλλον: Principia
«Η χρυσή βράβευση της Principia από το CR Index, καθώς και ο ειδικός έπαινος στον πυλώνα “Περιβάλλον”, αποτελεί μια ιδιαίτερη τιμή, η οποία επιβεβαιώνει τον βιώσιμο άξονα των δραστηριοτήτων μας, σύμφωνα με τα κριτήρια ESG. Ακόμη πιο τιμητικό είναι το γεγονός πως διακριθήκαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά, βελτιώνοντας την επίδοσή μας. Αυτό μας δίνει το έναυσμα να συνεχίσουμε να ενσωματώνουμε υπεύθυνες πρακτικές, σε κάθε τομέα της στρατηγικής μας».

Σταμάτης Τσαντάνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Seanergy Maritime Holdings Corp.

Silver: Seanergy Maritime Holdings Corp.
«Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Seanergy συμμετέχει εθελοντικά στον δείκτη εταιρικής ευθύνης CR Index, επιτυγχάνοντας να διακριθεί και φέτος, κερδίζοντας το Silver award για την ακλόνητη δέσμευσή της στην εταιρική κοινωνική ευθύνη. Η αναγνώριση αυτή αποτελεί κινητήριο δύναμη για διαρκώς καλύτερες επιδόσεις στους τομείς της κοινωνίας, του περιβάλλοντος, των εργαζομένων, της εταιρικής διακυβέρνησης και της αγοράς. Η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στις επιχειρησιακές μας λειτουργίες αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής μας. Με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, επενδύουμε συνειδητά στην εφαρμογή καλών πρακτικών εταιρικής υπευθυνότητας και δεσμευόμαστε στη δημιουργία ενός θετικού και βιώσιμου αποτυπώματος για το μέλλον».

Keywords
index, εκε, κοινωνια, εκε, θετικο, περιβαλλον, index, εταιρική κοινωνική ευθύνη, εθνικη τραπεζα, hyatt, ελλαδα, αεπ, κεδε, αθηνα, cse, βιωσιμότητα, csr, γνώμονα, τραπεζες, genesis, ευδαπ, lidl, αεε, award, εταιρεία, ΑΣΕΠ, pfizer, σολ, prc, house, συμμετοχή, head, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, αξιολογηση, αυτοδιοικηση, δυνατα, αεπ, εθνικη, ευδαπ, οικονομικο πανεπιστημιο αθηνων, σκλαβενιτης, υγεια, hyatt, lidl, pfizer, αγορα, αεε, ακλονητη, αλεξανδρα, βιωσιμη αναπτυξη, βιωσιμότητα, γεγονος, γνώμονα, δυναμη, εγινε, εξελιξη, επιτυχια, εταιρεία, εταιρική κοινωνική ευθύνη, ευθυνη, εναυσμα, ζυθοποιια, ιδεα, ιδρυση, ηρωες, υφυπουργος, λειτουργια, μονα, ξενοδοχειο, οραμα, παιδια, πανεπιστημιο αθηνων, πεμπτη, πρισμα, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σολ, ταση, τιμη, τοπικη αυτοδιοικηση, φορα, χρηστος, χρυση, award, βηματα, csr, δημητρης, εφαρμογη, genesis, house, head, μαυρος, μια φορα, ομαδες, prc, τραπεζα, θεσεις
Τυχαία Θέματα